Spreekbeurt over Dierenmishandeling

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Kaylee vd Born

Ik hou mijn spreekbeurt over dierenmishandeling ik doe het erover omdat ik vind dat het zielig is voor de dieren en ik vond het een leuk en interessant onderwerp.

Ik wil het met jullie over 3 dingen gaan hebben:

  1. bio-industrie
  2. proefdieren
  3. het asiel

1. bio-industrie:

bio-industrie is dieren in een te klein hok zetten. ook de zeugen zijn er slecht aan toe (zeugen zijn varkensmoeders) omdat: in de natuur bouwt een zeug een nest van stro als zij jongen krijgt om een nest te bouwen hebben zeugen stro nodig Deze rechten worden geschonden als we BV. varkens de hele dag in het donker laten, ze niet in de grond kunnen wroeten, geen rustplaats hebben met stro, moeten leven in een ammoniak lucht of als we ze castreren zonder verdoving. DIT GEBEURD NOG STEEDS !! In de bio-industrie is het onmogelijk om een nest te maken.Want een zeug heeft in de bio-industrie geen stro en staat tussen stalen stangen.

bij de kippen is het anders die worden in hokken gezet en moeten op elkaar zitten. ze noemen we de legbatterij, omdat de kippen zo dicht op elkaar zitten, bezeren ze zich omdat de kippen scherpen snavels hebben. Omdat te voorkomen hakt de boer de snavels er af.

bij de koeien heb je verschillende koeien: je heb kistkalveren en mestkalveren. Vergeleken bij vroeger is het alleen maar slechter geworden. Nu staan de koeien niet meer in de weide maar in boxen.Ze kunnen er in lopen en in liggen en verder niksen. Als ze vet gemest zijn worden ze geslacht.

2.Proefdieren:

Proefdieren zijn dieren die worden gebruikt om bijvoorbeeld cosmeticaproducten of medicijnen te testen. Ook worden ze op scholen vaak gebruikt. Om dieren te ontleden, zoals bij biologie bijvoorbeeld een mossel. Een chirurg kan niet in een keer goed opereren, om te oefen worden daarom ook proefdieren gebruikt, om de techniek en de oog-hand coördinatie onder de knie te krijgen.

Proefdieren hebben echt een gruwelijk leven. Ze zitten alleen of nou juist met veel te veel dieren in een hok, een hok waar ze zich helemaal niet in kunnen bewegen. Met een dierenproef, moeten ze dan pillen slikken, krijgen ze een spuitje met stoffen of hun huid wordt verbrand of ingestraald. Ze kunnen ook met giftige stoffen worden ingespoten, waar de onderzoekers dan een middel op uitoefenen, de onderzoekers kijken dan wat het effect is van dat middel. Als het een goed middel is wordt het op een mens uitgevoerd, loopt het slecht af, dan wordt het dier gedood, of laten ze het diertje pijn lijden

3. Het asiel:

In een dierenasiel worden allerlei huisdieren opgevangen. Ze worden opgevangen, omdat het niet de bedoeling is dat ze er voor altijd blijven. het asiel is er voor een tijdelijk onderdak. Maar niet zo maar een onderdak er wordt wel heel goed voor ze gezorgd. De dierenbescherming let daar ook goed op.Toch hopen de mensen van het dierenasiel dat de dieren zo kort mogelijk blijven. Niet omdat ze niet goed voor ze zorgen,maar omdat een eigen huis toch het fijnste plekje voor de dieren is. In kranten zie je daarom ook bijna altijd een oproep. Bijvoorbeeld “wie wil mijn baasje zijn?!”.

In een asiel is veel werk te doen. De hokken moeten verzorgd worden, de dieren moeten te eten krijgen, nieuwe dieren worden ingeschreven, zieke dieren worden verzorgd enz. Meestal werken er veel vrijwilligers bij een asiel samen met een paar mensen die ervoor betaald worden. Maar allemaal zijn ze gek op dieren. Dat moet ook wel want er wordt iedere dag gewerkt. Dus 365 dagen per jaar. Je kan moeilijk tegen een hond zeggen dat hij niet wordt uitgelaten, omdat het weekend is. In het asiel worden dieren opgevangen die zijn gevonden, weggelopen of waarvan de baasjes niet meer voor ze wilden of konden zorgen. Of gewonde dieren die mensen hebben gevonden. Maar er wordt ook gezorgd voor dieren waarvan het baasje op vakantie is. Als je een kat laat logeren in een asiel moet je er wel voor zorgen dat de kat gechipt is. Dat betekent dat de kat een chip in zich heeft waar al de gegevens van die kat op staan. Ook moet het baasje een dierenpaspoort laten zien waarin staat of de kat alle prikken heeft gehad. Anders zouden andere dieren ziek kunnen worden.