Dit moet er in jouw spreekbeurt over koffie staan

Dit moet er in jouw spreekbeurt over koffie staan

Ben je van plan om een spreekbeurt over koffie te houden? Dan heb je een zeer interessant onderwerp uitgekozen want er is hier veel over te vertellen. Denk hierbij aan de verschillende soorten koffie en de manier waarop je het beste koffie kunt zetten. Er zijn hierin immers veel verkeerde keuzes in te maken. In dit artikel helpen we je op weg.

Waarom koffie een interessant onderwerp is voor een spreekbeurt

Dat koffie een interessant onderwerp is voor een spreekbeurt, mag duidelijk zijn. Nederland kan gezien worden als een echt koffieland. Op een gemiddelde dag wordt er maar liefst 6,5 miljoen liter koffie in Nederland gedronken. Een gemiddelde Nederlander drinkt 150 liter koffie per jaar.  Dit zijn cijfers waar veel landen niet aankomen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat wij Nederlanders in het buitenland worden gezien als typische koffiedrinkers. Wij drinken zeer waterige koffie wat gezet wordt door een filterkoffiemachine. Hierin doen we een specifieke hoeveelheid gemalen koffie waarop water wordt gegoten. Hoewel veel Nederlanders nog altijd een groot liefhebber zijn van dit soort kopjes koffie hoef je bij veel koffieliefhebbers niet aan te komen met deze koffie. De karakteristieke bonen smaak is soms ver te zoeken en juist dit geeft het karakter aan een heerlijk geurend kopje koffie, in onze ogen dan. Dit wordt al snel beter al je de keuze maakt voor het gebruik van een Senseo apparaat. Dit is een koffiepadmachine waarbij de pads in diverse smaken verkrijgbaar zijn. Het alternatief hierop is het gebruik van koffiecupjes zoals Nespresso en Dolce Gusto maar dit zijn de wat duurdere alternatieven.

De echte kopjes koffie

De “echte” kopjes koffie worden met zorg bereid. We hebben het hier uiteraard over de espresso. In deze zeer sterke kleine kopjes koffie komt het karakter van de koffiebonen tot in de perfectie naar boven. Het zelf maken van een espresso is zeker niet eenvoudig. Het water moet bijvoorbeeld tot een temperatuur van 90 graden worden verwarmd en onder een druk van 9 bar met de zeer fijngemalen koffiebonen in contact komen. Juist doordat deze koffiebonen zo fijn gemalen zijn, krijg je een dikkere koffie waarin de koffiebonen deels opgelost zijn. Bij een watertemperatuur van boven de 100 graden, verbranden de koffiebonen waardoor de gewenste koffiemelange zal verdwijnen en er een vrij bittere smaak overblijft. Een leuke fun fact voor je spreekbeurt. Omdat het maken van de echte kopjes koffie precisiewerk is, maken veel mensen gebruik van een volautomatische koffiemachine of een halfautomaat espressomachine. Hiermee kan er snel en eenvoudig andere kopjes koffie worden bereid zoals cappuccino, koffie verkeerd of latte macchiato.

Meer informatie over koffiebonen

Uiteraard moet je in je spreekbeurt ook meer informatie over koffiebonen verstrekken. Hierin zijn zeer veel keuzemogelijkheden. Het is goed om je te realiseren dat iedere koffieboon een eigen karakteristieke smaak heeft. De bekendste twee soorten koffiebonen zijn de Arabica en de Robusta. De Arabica koffiebonen hebben een wat zachtere smaak waarin je licht suikerachtige fruitige tonen kunt ontdekken. Zoals de naam al verklapt, hebben de Robusta koffiebonen een meer bittere smaak. In deze bonen herken je een wat sterke nootachtige smaak. Uiteraard is hier veel meer over te vertellen. Op een site dat helemaal gericht is op het de lekkerste kopjes koffie zetten, kun je veel praktische informatie over dit onderwerp vinden. Als je dit soort informatiebronnen raadpleegt, heb je gegarandeerd een goed cijfer voor jouw spreekbeurt over koffie.