Spreekbeurt over de Doodstraf

De doodstraf is 1 van de oudste straffen ter wereld. Bij de Romeinen, de indianen en waar dan ook, overal. Werden zware misdadigers gedood op de meest verschillende manieren. De een erg pijnlijk en langzaam, terwijl het soms op een sneller en minder pijnlijke manier gebeurt. Nog steeds wordt doodstraf uitgevoerd, maar in Nederland en nog 107 andere landen niet meer. De doodstraf wordt op verschillende manieren uitgevoerd ik noem er 5 maar het zijn er nog veel meer.

De galg (strop):

Het touw is eigelijk elastich, en daarom wordt dat eerst in een bak kokend water gelegd en daarna uitgerekt. Dan wordt er een lus om de nek van het slacht offer geknoopt, en dan klap er een luik onder het slachtoffer open. Als je geluk heb is het touw en de val precies lang genoeg, zo dat je nek tussen de derde en de vierde wervel breekt, dan ga je snel en behoorlijk pijnloos dood. Als je pech hebt hang je daar te stikken. Ook al duurt het maar 10 minuten voor je dood bent het zijn de 10 langste minuten van je hele leven. Het ophangen aan de galg was alleen maar voor gewone mensen. Belangrijke en rijke mensen werden onthoofd.

Onthoofding:

Eerst werden mensen nog gewoon onthoofd door een beul met een zwaard of bijl. Daarna kwam de guillotine. Vooral bedoelt voor de rijke en belangrijke mensen. De guillotine of val bijl wer d uitgevonden in 1781. Eeuwen lang werd onthoofding gebruikt als doodstraf. Later werd de vallende bijl vervangen door een schuin mes.

De kogel:

Het slachtoffer ziet vastgebonden op een stoel, hij draagt een kap en donkerblauwe kleding, waarop de bloedvlekken minder goed te zien zijn. 9 meter bij hem vandaan is een muur met meerdere horizontale gleuven, daar achter zitten schutters allemaal richten ze op het hoofd. Eentje heeft echte kogels. De rest heeft losse flodders. Zo dat niemand weet wie het heeft gedaan.

De gaskamer:

Deze straf komt alleen voor in Amerika. De eerste gaskamer werd gebruikt in 1924. Het slachtoffer ziet vastgebonden op een stoel in een gasdichte kamer. Door kleppen in de muur stroomt giftig gas door de kamer. Dat gas zorgt ervoor dat de zuurstof niet in je bloed komt. Je lichaam stikt beetje bij beetje, Het duurt 2 tot 18 minuten voor dat je dood bent. De beul die dit gas moet maken is vaak dronken of weet niet wat h ij doet. Daarom krijgen de slachtoffers andere verhoudingen gif dan de bedoeling was. De gaskamer is dan nog pijnlijker dan hij was. De gaskamer werd ook in de tweede wereld oorlog door de Duitsers gebruikt om miljoenen joden te vergassen.

De dodelijke injectie (de spuit)

Is niet zo lang geleden ontwikkeld. Hij werd voor eerst gebruikt in 1982. Deze spuit word vooral in de staat texas gebruikt. Het slachoffer ligt vast gebonden op een brancard, meestal krijgt hij in elke arm een infuus, 1 echt en 1 reserve. Je krijgt een stof die alle spieren behalve het hart verlamt. Je stopt met adem halen als de spieren van de ribbenkast ook worden bereikt. Als laatste krijg je een stof die alle zenuw signalen naar het hart stopt. 6tot 13 minuten naar dat je eerste gif is ingespoten, ga je dood.

Ramazan Akca

22-10-2002