DROP
Ik ga mijn spreekbeurt houden over drop,hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt.
Met z`n allen eten we per jaar 31 duizend ton drop ,dat is 31 met zes nullen .
Drop word niet alleen gebruikt om te snoepen maar ook om medicijnen te maken zoals hoestdrankjes en om pillen minder bitter te maken.
Niet in elk land eet men drop ,alleen in midden en noord europa eet men drop ,het zijn vooral de landen die aan zee liggen die van drop houden
Het gekke is dat de stoffen waar drop van gemaakt word juist niet uit die landen komt.
Mocht je eens een Russisch of Japans vriendje op visite hebben dan is het leuk om te kijken wat ze van een dropje vinden .
Als je vriendje beleefd is ,dan zal hij ermee in zijn mond blijven zitten,moeilijk kijkend ,zijn tong brandend aan de zoute smaak.
Heeft hij wat minder manieren dan rent hij snel naar de prullenbak of wc om het dropje uit te spugen .
Er zijn nu ook andere landen die de smaak van drop lekker gaan vinden en daarom word het drop nu al naar 21 andere landen in de wereld gestuurd .
Maar als je op vakantie gaat en je houd van drop is het altijd verstandig om zelf een zakje mee te nemen .
WAAR WORDT DROP VAN GEMAAKT ?
Drop word gemaakt van zoethout , Arabische gom of zetmeel, suiker, zout, kleurstof en geur en smaakstoffen.
Zoethout
De basis van drop is de wortel van de zoethout struik.
Zoethout is al eeuwen lang bekent niet omdat het zo lekker werd gevonden maar vanwege de geneeskrachtige werking ervan .
Het wordt in drop verwerkt en zorgt voor de speciale drop smaak .
Om preciezer te zijn de dropsmaak wordt veroorzaakt door een bepaalde stof in het zoethout die vijftig keer zoeter is dan kristalsuiker.
De geur en de smaakstoffen die in zoethout zitten zijn de zelfde als die in anijs en venkel voorkomen .
Arabische gom
Arabische gom is een soort hars die afkomstig is van de acaciabomen uit de Soedan en de stroomgebieden van de Nijl en uit Senegal.
Arabisch gom maakt drop zo gommig.
Tijdens de olie crisis in 1973 ontstond er een enorme schaarste aan Arabisch gom daar is de industrie in Nederland toen als een razende
gaan zoeken naar iets Dat als vervanging voor die gom zou kunnen dienen.
Ze ontdekten dat ze dat gommige ook kunnen maken met gemodificeerd zetmeel.
Dat word tegenwoordig veel gebruikt omdat het aan de smaak niets veranderd en het veel goedkoper is dan Arabische gom.
SUIKER
Zo`n 30 tot 60 procent van het gewicht van het dropje is suiker.
En wordt gebruikt om het dropje zoet te maken .
ZOUT
Er wordt meestal salmiak gebruikt dat minder bloeddruk verhogend werkt dan het gewone keukenzout.
KLEURSTOF
Van nature is drop bruinig en wat doorzichtig .
Met behulp van koolstof (een soort norit) of bijvoorbeeld caramel wordt drop donkerder gekleurd.
Die kleurstoffen zijn geheel schadeloos voor de gezondheid .
GEUR EN SMAAKSTOFFEN
Er worden ook geur en smaak stoffen in drop gedaan bijvoorbeeld:
laurier
Menthol
Anijs
Eucalyptus
En honing
De bereiding van drop
Als dit allemaal is samen gevoegd en in de juiste hoeveelheden word dit in machines verwerkt en wordt het warm in de mallen gegoten om de juiste
vorm aan het dropje te geven zoals boerderijfiguurtjes ,muntjes of autovormpjes .
Dan blijven de dropjes in de mallen ongeveer twee dagen staan bij een temperatuur van 65graden als ze uit de mallen komen worden ze
schoongeblazen en daarna worden de dropjes geglansd met een mengsel van olie en bijenwas en gaan ze naar een inpak machines die de dropjes in
rolletjes in doosjes of in zakjes doet .
De vormen van drop
Er zijn honderden soorten drop ze verschillen in vorm
Stevigheid
Smaak
Lengte
En kleur
Het gekke is dat al die verschillen bepalen hoe wij een dropje vinden .
Dat wil zeggen dat een langgerekt dropje anders smaakt dan een klein vierkant dropje.
Ook al is het recept van het dropje gelijk .
Drop fabrikanten noemen dat smaak beleving.
Juist doordat al die dingen zo`n belangrijke rol spelen ,kunnen de drop fabrikanten eindeloos combineren en variëren .
En steeds nieuwe dropjes bedenken in smaak en vorm.
Er zijn dus heel veel verschillende dropjes .honderden soorten elk met een eigen smaak
WIE WEET ER EEN PAAR OP TE NOEMEN?
De meest bekende dropjes zijn:
voldrop
Muntdrop
Honingdrop
Topdrop
Kokindjes
Salmiakriksen
Autodrop
Zachtedrop
Ik hoop dat jullie het een leuke spreekbeurt vonden en nog een keertje eraan terug denkt als je eens een dropje in je mond stopt .