Spreekbeurt over Eczeem

Eczeem

Inhoud:

Blz.1 : Eczeem

Blz.2 : Wat is eigenlijk Eczeem?

Blz.3 : 2 soorten Eczeem.

Blz.4/5 : de verschijnselen van Eczeem.

Blz.6 : maatregelen nemen.

Blz.7 : allergie.

Eczeem

ik doe mijn spreekbeurt over Eczeem.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf ook Eczeem heb.

Eerst ga ik vertellen wat Eczeem is

daarna welke 2 soorten Eczeem er zijn.

Dan ga ik vertellen over het ontstaan van Eczeem en welke maatregelen je kunt nemen als je Eczeem hebt.

Hoofdstuk 1 wat is Eczeem eigenlijk?

Eczeem is een bij kinderen veel voorkomende ontsteking van de huid. Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland en België heeft er tijdens de kinderleeftijd kortere of langere tijd last van. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid en schilfering van de huid en vooral: jeuk!
De aandoening is ‘aangeboren’: dat wil zeggen dat de aanleg voor eczeem al bij de geboorte aanwezig is. Eczeem is niet besmettelijk dus je hoeft niet bang te zijn als je Eczeem aanraakt dat je dan zelf ook Eczeem krijgt. De huid is bijna altijd droog en soms heb je last van droge lippen en rode ogen daarom is het bij Eczeem erg belangrijk om je goed in te smeren. Sommige kinderen of volwassenen krijgen soms een aanval waardoor de rode plekken gaan ontsteken en de blaasjes gaan zwellen. Andere woorden voor Eczeem zijn: Dauwworm,Dermatitis,Atopisch Eczeem en Constitutioneel eczeem.

Hoofdstuk 2. 2 soorten Eczeem

Eczeem word verdeeld in 2 soorten. Atopisch Eczeem word ook wel Constitutioneel Eczeem genoemd. En je heb dan nog Contacteczeem. Ik ga eerst iets vertellen over Atopisch Eczeem. Hoe Atopisch Eczeem precies ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Zeker is dat verschillende factoren een rol spelen. Kans dat je Eczeem krijgt is er altijd. Eczeem komt veel vaker voor bij kinderen van ouders die bekend zijn met Eczeem. Vooral als beide ouders Atopisch Eczeem hebben is de kans dat hun kinderen ook Eczeem krijgen erg groot, namelijk ongeveer 80%. Wanneer andere ‘Atopische ziekten’ zoals Astma in de familie voorkomen is de kans op Eczeem bij het kind ook verhoogd.
Naast de erfelijke aanleg spelen andere factoren een rol die de ernst van het Eczeem bepalen:

 • Weerstandsdaling: door ziekte, vermoeidheid of stress kan Eczeem verergeren.
 • Slechts bij een deel van kinderen met Eczeem speelt voeding ook inderdaad een rol. Meestal zijn er dan ook andere klachten die wijzen op een voedingsmiddelen allergie zoals roodheid rond de mond na het eten van het bepaalde voedingsmiddel, een dik gevoel in de mond en diarree. Droge huid: een droge huid is veel gevoeliger voor het ontwikkelen van Eczeem. Vooral in de winter kan de huid uitdrogen.

Hoofdstuk 3. De verschijnselen van eczeem.

Atopisch Eczeem is een huid ziekte de verschijnselen bij een ontsteking van eczeem zijn roodheid , zwelling en het warm aanvoelen van de huid. Maar ook vochtblaasjes en natte schilfers. Eczeem kan verdeeld worden in 2 soorten in Acuut en chronisch. Acuut Eczeem is rood en ontstoken. Bij Chronisch Eczeem is de huid wat dikker en rood. In de droge huid kunnen dan kloven ontstaan dat zijn diepe sneetjes in de huid. Ongeveer 30% van de kinderen met Atopisch Eczeem heeft geen familieleden met Atopisch Eczeem. Atopisch Eczeem heb je vooral in de elleboogplooien,knieholtes,polsen, handen en in je nek. Het woord Atopisch geeft aan dat het gaat om een aangeboren vorm van Eczeem. Atopisch komt van het woord Atopie. Dat betekend dat je bij de geboorte overgevoelig was. Het lichaam reageert dan overgevoelig op bepaalde stoffen.

Dan heb je ook nog Contact Eczeem. Deze vorm van Eczeem word veroorzaakt door bepaalde stoffen zoals (af)wasmiddel, zeep en rubber. Contact Eczeem kan van het ene moment op het andere moment ontstaan. Bij Contact Eczeem heb je veel jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes, blaasjes en natte schilfertjes. Net als Atopisch Eczeem is dit soort Eczeem niet besmettelijk. Stoffen die Contactallergieën kunnen veroorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Geurstoffen en parfums.
 • Afwasmiddelen en bepaalde Lijmen.
 • Geneesmiddelen in zalven.
 • Bomen en planten.
 • Stoffen die in rubber zitten.
 • Rook.

Waardoor Atopisch Eczeem kan ontstaan:

 • Zon en warme kleren.
 • Bossen en planten.
 • Huisdieren en koeienmelk.
 • Contactallergieën en huisstofmijt.

Hoofdstuk 4. maatregelen nemen

Als je bijvoorbeeld eczeem hebt kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Alleen katoenen kleding aantrekken.
 • Je nagels kort houden anders krab je alles open.
 • Lauw water in bad doen.
 • Doe regelmatig zalf op de huid anders droogt de huid uit!
 • Gladde vloeren geen vloerbedekking!
 • Geen huisstofmijt.
 • Geen wasverzachter gebruiken.
 • De omgeving koel houden zorg dat het niet te warm in huis is!

Wat je beter niet kunt doen!!!!
Je kunt beter geen huisdieren nemen. Als je toch al een huisdier hebt betekend dat niet dat je hem weg moet doen het is gewoon beter als hij/zij weg is want een huisdier geeft veel allergische stoffen waarvan je Eczeem alleen maar erger kan worden.
Hoofdstuk 5. Allergie

Van de hele Nederlandse bevolking heeft ongeveer 20% kans allergisch te worden. Bijvoorbeeld: Astma Hooikoorts Eczeem of Voedselallergie. Eczeem komt gemiddeld bij 15 van de 1000 mensen voor. Daar zitten vooral erg veel kinderen bij. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde bloemen bomen of dieren. Op Eczeem doen mensen verschillende zalven en oliën. Een bekende zalf is hormoonzalf. Je hebt ook verschillende vette oliën die goed zijn voor in bad.
Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?