Spreekbeurt over een Wijnvlek

Deze spreekbeurt is gemaakt door Marloes Kreijkes

Ik houd mijn spreekbeurt over een wijnvlek.

WAT IS EEN WIJNVLEK?

Een wijnvlek is een vlek op het lichaam die rood/paars van kleur is. Eijgenlijk zittener onder de huid waar de wijnvlek zit,teveel bloedvaatjes. Daarom ziet de huid er op deze plek rood uit. Een wijnvlek gaat nooit vanzelf weg. En kan op verschillende plekken van het lichaam zitten, meestal in het gezicht , maar ook wel in de hals, nek, armen en benen. In sommige gevallen zelfs op een groot deel van het lichaam.

MIJN GEBOORTE

Ik ben geboren met een wijnvlek op mijn linkerwang. Toen zag de wijnvlek er veel donkerder uit dan nu. Mijn ouders schrokken niet toen ze wijnvlek zagen. Ik was verder gelukkig gezond.

TOEN IK 2 WAS EN VOOR HET EERST NAAR HET ZIEKENHUIS IN AMSTERDAM GING
Toen ik 2 jaar was, ging ik naar het AMC ziekenhuis in Amsterdam. Hier komen kinderen met wijnvlekken die behandeld worden met de laser. Eerst werd er een foto van mijn gezicht gemaakt. Daarna gingen we met de dokter praten. Hij vertelde dat ik om de 3 maanden kon komen voor een laserbehandeling.

DE PROEFBEHANDELING

Voordat de echte behandeling begint, doen ze eerst een proefbehandeling. Een laser brandt de bloedvaatjes dicht. Het branndt niet echt, maar het is een apparaat met een fel lampje erin, die ze boven de huid houden en steeds aan en uit gaat. Hierdoor krijg je donkere stippen op de huid. Deze stippen bleven ongeveer een week zichtbaar en trekken dan langzaam weg.

DE ECHTE BEHANDELING

Thuis kreeg ik verdovende zalf op de wang, zodat de behandeling minder pijlijk is. In het ziekenhuis kreeg ik de eerste paar behandelingen zonder narcose. Ik moest dan groene ziekenhuisklerenen aan en een muts en sloffen.Ze moesten mij met 3 personenvasthouden, een bij mijn armen, een bij mijn benen en een bij mijn hoofd.Ik vond het niet fijn.Het voelde net alsof je met een elastiekje tegen de wang schoot.Omdat dewijnvlek dicht bij mijn oog zit, vond de dokter het beter om het de volgende keren onder narcose te doen.Thuis mochtik voor de behandeling niets eten. in het ziekenhuis werdt ik onder narcose gebracht d.m.v. een kapje.Mijn vader of moeder mocht bij mij blijven tot de behandeling begon. Toen ik klaar was, reden ze mij in het bed naar de uitslaapkamer.HIer lagen allemaal kinderen met wijnvlekken. Toen ik wakker werd, kreeg ik altijd een een ijsje van de zuster. Soms was ik misselijk en moest ik overgeven. ‘s Middags mocht ik gewoon weer mee naar huis en ik ging de volgende dag weer naar school.

IN DE ZOMER

De wijnvlek kan tot een jaar na de laatste behandeling verkleuren door de zon. Daarom had ik er in de zomer speciale zonne creme op en soms ook een pet.

VOOR DE LAATSTE KEER NAAR HET AMC ZIEKENHUIS IN AMSTERDAM

In totaal heb ik ongeveer 20 behandelingen gehad. De behandelingen hebben niet echt geholpen. De wijnvlek is wel iets lichter geworden,maar de laatste tijd wordt het onderste deel weer iets donkerder.Ik wist van tevoren wel dat de wijnvlek door de laserbehandelingen wel lichter zou worden maar niet weg kon gaan.Als het koud is, wordt de wijnvlek paars en als ik het zelf koud heb.

REACTIES VAN ANDERE MENSEN

Bij het zwembad worden er veel vragen aan mij gesteld.Dan valt het meer op omdat ik het dan vaak koud heb. Ik krijg soms rare reacties op mijn wijnvlek, zoals : Heb je teveel wijn gedronken? Of : Wat heb je daar op je wang? Soms vind ik het niet leuk dat mensen zoveel vragen stellen. De laatste tijd kan ik er wel beter mee omgaan.