Spreekbeurt over EHBO

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Vera uit Groep 8.

Hallo klasgenoten, de juf en de meester, ik wil mijn spreekbeurt houden over EHBO. Dat betekent Eerste Hulp Bij Ongelukken. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat iedereen wel eens te maken krijgt met een ongelukje thuis, bij de sport of op school.

Ik heb aan mijn opa gevraagd of hij mij kon helpen met spullen te verzamelen, hij heeft 25 jaar EHBO-les gegeven, aan de politie en de brandweer en aan mensen die bij een bedrijf werken. Omdat hij zoveel heeft gedaan voor de EHBO heeft hij ook een koninklijke onderscheiding gekregen.

Ik ga eerst iets over de geschiedenis van EHBO vertellen.

Aan het einde van de 19e eeuw (rond 1900) waren er mensen in Engeland die vonden dat mensen die niet geleerd hadden voor arts of verpleegster ook hulp aan mensen mochten geven die een ongeluk hadden gekregen. Eigenlijk kwam dat een beetje omdat er tijdens oorlogen zoveel mensen waren die gewond raakten en er niet meteen een dokter of verpleegster bij was. Als er dan soldaten ook door andere soldaten geholpen konden worden, dan hadden ze nog een kans om in leven te blijven. De arts die in Engeland ook vond dat mensen andere mensen Eerste Hulp moesten kunnen verlenen was de heer John Furley, hij was lid van de orde van de Johanitters, een soort orde van artsen (net als in de Middeleeuwen) en hij richtte een organisatie op die mensen allerlei dingen leerde zoals wonden verbinden en mensen op een veilige manier verplaatsen. Deze arts leidde mensen op en richtte verbandposten in. (een verbandpost is een plaats waar mensen die EHBO hebben geleerd een verbandkoffer kunnen ophalen.) In Engeland hadden al heel snel in het begin van de 20ste eeuw wel 10.000 mensen een EHBO-diploma. Het kruis van de Johanitterorde lijkt heel erg op het logo van de Nationale Bond van EHBO.

In 1893 was er een arts in Amsterdam hij heette dokter Tilanus die ook in Nederland een vereniging wilde oprichten om mensen op te leiden die niet voor arts of verpleegster hadden geleerd. De meeste dokters waren het daar niet mee eens en daarom durfde hij er niet goed mee te beginnen. Maar in de provincie Zeeland gebeurde er in het begin van de 20ste eeuw een paar rampen (een schip dat verging en een overstroming) en er gingen veel mensen dood omdat niemand wist hoe ze moesten helpen. Dat vond onze koningin Wilhelmina verschrikkelijk, en daar om ging ze zelf een EHBO-cursus volgen. Ze heeft in 1909 een aantal mensen gevraagd om een vereniging op te richten voor EHBO en omdat haar achternaam Van Oranje is, heette die vereniging voortaan het Oranje Kruis.

Vroeger was er nogal veel verschil tussen mensen die Katholiek en Protestant waren, daarom waren er ook twee verschillende EHBO-organisaties die alle twee bij het Oranje Kruis waren aangesloten. Dat was de Nationale Bond van EHBO (katholiek) en Koninklijke Nederlandse Vereniging van EHBO (protestant). Nu is alleen het Oranje Kruis nog over. Die organisatie is sinds 2002 een stichting en zij zorgen voor de opleidingen voor mensen en ook kinderen die een diploma willen halen.

Hier heb ik een boek voor de opleiding voor het jeugd EHBO diploma. In dit boek staat precies geschreven wat je moet doen als iemand een ongelukje heeft gehad.

Het allerbelangrijkste is dat je bij het helpen van een slachtoffer een paar regeltjes in de gaten houdt dat zijn :

 1. Let op gevaar voor het slachtoffer en jezelf
 2. Ga na wat er gebeurd is en wat het slachtoffer mankeert.
 3. Zorg voor het slachtoffer, dus hulp verlenen en stel het slachtoffer gerust.
 4. Zorg voor deskundige hulp dus bel het alarmnummer 112 of laat het bellen en laat het slachtoffer niet alleen.
 5. Help het slachtoffer waar hij ligt, maar als dat niet kan gebruik dan de Rautek greep om het

slachtoffer te verplaatsen. Die zal ik even voordoen met Sofie.

Er zijn mensen die speciaal geleerd hebben om een soort nep slachtoffer te spelen. Ze noemen deze mensen LOTUS. Dat betekent Landelijke organisatie ter uitbeelding van slachtoffers.

Ook deze vereniging is in Engeland ontstaan in 1942 en in 1963 werd in Nederland deze vereniging door dokter Wills opgericht.

Mijn opa zal mij komen helpen als lotus slachtoffer, dus zijn wonden zijn niet echt.

Om een slachtoffer te kunnen helpen heb je natuurlijk wel een EHBO-koffer nodig!

er zit verband in een schaar pleisters jodium een mitella spelden en nog veel meer andere handige dingen die je kunt gebruiken, maar dat bespreek ik later bij wat letsels, dat is een ander woord voor een wond aan je lichaam.

Als je aan het sporten bent, kunnen er allerlei kleine ongelukjes gebeuren, het meest een kneuzing (een blauwe plek, eigenlijk een wond die gebloed heeft onder de huid) die is gebeurd door vallen of stoten. Het enige wat je hier het best aan kan doen is koelen met ijs of water. (ice pack en fles) Ook kun je een verstuiking/verzwikking krijgen. Dan is er iets gebeurd met je gewrichten, bijvoorbeeld een verstuikte enkel, een verstuikte pols of een verstuikte vinger. In je lichaam heb je heel veel gewrichten, alle plaatsen op je lichaam die je kunt bewegen, je knie je heup, je schouder enz. Als iemand een gewricht heeft verstuikt gebruik je een elastisch verband voor de steun. Ik zal bij Nikki een knieverband aanleggen.

Als iemand hard op zijn pols is gevallen en hij heeft zijn pols verstuikt, kun je het beste ervoor zorgen dat de arm rust krijgt. Je kunt dan het beste de arm in een mitella laten rusten.

Ik zal bij meester Arie Willem voordoen hoe je een mitella aanlegt.

Als iemand is gevallen dan kun je ook een schaafwond hebben. Een schaafwond maak je schoon met een schone doek met water en daarna doe je er wat jodium op en dek je het af met een steriel gaasje en dit plak je af met een pleister.

Met het sporten kan het ook gebeuren dat je er een stuk van je tand breekt, of nog erger dat je tand eruit is. Als je nog zo jong bent als wij, dan is het belangrijk dat de tandarts de tand nog kan redden door hem er terug in te zetten. Het slachtoffer moet zo snel mogelijk naar de tandarts en als het lukt moet je de tand in een glas melk mee nemen of een glas water.

Een bal tegen je gezicht en een bloedneus. Als iemand een bloedneus heeft, Kun je je het makkelijkste aan deze stappen houden.

 1. Laat het slachtoffer zitten.
 2. Houd het hoofd een beetje voorover.
 3. Laat het slachtoffer een keer goed snuiten.
 4. Knijp beide neusvleugels dicht met de duim en de wijsvinger.
 5. Laat de neus na 10 min voorzichtig los.
 6. Even niet snuiten.

Bij het sporten kan het gebeuren dat je echt heel erg verkeerd terecht komt en dat je je been of je arm breekt. Dat is erg pijnlijk. Als alleen het bot is gebroken kun je dat zien door een rare stand van de arm of het been en op een rare plaats een bult. Het kan ook gebeuren dat het bot door je huid heen komt en dan heb je een open botbreuk. Mijn opa heeft die wond geschminkt. Je gebruikt om de wond af te dekken het vierkantje verband van een snelverband en dit leg je over de wond en plak je het af met pleisters.

Soms kan het voorkomen dat iemand met zijn hoofd ergens tegenaan is gekomen of op de grond is gevallen en bewusteloos is, dan moet je stabiele zijligging doen zodat het slachtoffer kan blijven ademen. Als je bewusteloos bent zijn al je spieren slap, dus ook je tongspier en dan sluit hij je luchtweg af. Ik zal met Sofie de stabiele zijligging voordoen.

Opa heeft ook bij de juffrouw een wond geschminkt. Het is een snijwond. Als je een schaafwond hebt, kun je jodium gebruiken om te beschermen tegen bacteriƫn bij een snijwond mag dat niet want dan kunnen de wondranden niet meer mooi tegen elkaar aan groeien en bovendien is dat niet nodig omdat het bloed de wond schoon spoelt.

Bij de juffrouw ga ik een snelverband aanleggen.

Het allerergste wat je kunt overkomen is een brandwond. Een kleintje van bijvoorbeeld je vinger verbranden is niet zo erg en dat geneest ook weer wel goed, maar wanneer er een groot gedeelte van je huid erg verbrand is, kan dat nooit meer mooi genezen. Alle wonden kunnen weer netjes worden, maar een brandwond blijf je altijd zien. Je kunt je lichaam in procenten helemaal verdelen.

Als je bijvoorbeeld door de zon bent verbrand is je huid helemaal rood en dat noemen ze een eerstegraads verbranding. Dat is wel pijnlijk maar na een paar dagen is dat weer wel genezen.

Door je hand lang te branden aan een hete pan of hete thee kun je een tweedegraads verbranding oplopen. Het verschil is dat bij een tweedegraads verbranding er blaren bij zijn.

Een derdegraads verbranding is het ergste dan is de huid gekookt (wit-van hele vloeistof) of verkoold (zwart-van vlammen).

Opa heeft een derdegraads brandwond geschminkt. Je kunt aan brandwonden niet zo heel veel doen maar het allerbelangrijkste is :

Eerst koelen met water, de rest komt later.

Je moet nooit zelf kleren verwijderen en nooit iets vets erop smeren.

Ik vind het belangrijk om kinderen of mensen die een ongelukje hebben gehad te kunnen helpen als ik oud genoeg ben ga ik zeker een EHBO cursus volgen. Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen ?