Spreekbeurt over Energie besparen

Energie besparen

Energie besparen

Ik ga in deze spreekbeurt vertellen hoe je in je eigen huis energie kunt besparen. Energie besparen is erg belangrijk omdat energieverspilling heel slecht is voor het milieu en voor je eigen portemonnee. Dit zijn de twee problemen die de laatste jaren heel duidelijk zijn geworden: we hebben een milieucrisis en een economische crisis. Als iedereen meedoet om energie te besparen, helpen we met zijn allen om een betere wereld te maken.

Tips om energie te besparen

  • Het huis goed isoleren. Het verschil tussen een goed en een slecht geïsoleerde woning kan per jaar 950 euro en 1500 m3 gas zijn.
  • Een hoog rendement combiketel op gas gebruiken voor de verwarming. Heel veel huizen hebben een oude onzuinige CV in huis, sommige mensen hebben zelfs nog een elektrische boiler voor verwarmen van water! Dit is erg duur en levert veel minder warmte op.
  • Korter douchen. Als je elke dag in plaats van 20 minuten 5 minuten onder de douche staat, scheelt dat 75% aan energie.
  • Gebruik een waterbesparende douchekop.
  • De verwarming eerder lager zetten. Als je een uur voordat je naar bed of het huis uit gaat de thermostaat alvast lager zet scheelt dat energie zonder dat je het merkt. Voordat de temperatuur in huis omlaag gaat ben jij al weg.
  • Gebruik een waterontharder. Een waterontharder zorgt ervoor dat je nergens kalkaanslag in je huis krijgt. Kalkaanslag gaat in alle apparaten die water gebruiken (zoals de (af)wasmachine, CV, koffiezetapparaat, waterkoker etc) zitten en zorgt ervoor dat deze apparaten meer energie nodig hebben om water te verwarmen. Dat komt omdat kalk isolerend werkt. Het verwarmingselement van bijvoorbeeld de CV heeft dan veel meer energie nodig om het water te verwarmen. Een ontharder kost geen energie, want hij werkt op waterdruk en heeft dus geen stroom nodig.
  • Denk erom dat je niet onnodig veel apparaten aan het stroom hebt aangesloten. Een adapter die wel in het stopcontact zit maar niet wordt gebruikt, verbruikt wel stroom! Denk er ook om dat je alle lichten uit doet als je de deur uit gaat. En er zijn tegenwoordig erg veel elektronische apparaten, eigenlijk is er voor alles wel een elektronisch apparaat voor weinig geld te krijgen. Denk er voor dat je zo’n apparaat wilt kopen aan dat het energie kost als je het gaat gebruiken.
  • Zonnepanelen en windmolens. Sommige mensen hebben zonnepanelen op het dak. Hiernaast zie je een plaatje van een zonnepaneel. Die vangen de warmte van de zon en verwarmen daarmee het water in huis. Dan heb je dus geen elektriciteit of gas meer nodig. Zelfs in de winter werkt een zonnepaneel.

Sommige mensen kopen gezamenlijk een windmolen om stroom op te wekken. Het is een hele investering, maar vaak hebben die mensen de investering er snel uit. Het is heel slim: ze delen de investering zodat het betaalbaar is, en na een aantal jaren gaan ze zelfs winst maken omdat ze meer energie opwekken dan ze gebruiken. Het energiebedrijf moet ze dan gaan betalen! Klik HIER voor een voorbeeld
Voor deze duurzame investeringen zijn subsidies beschikbaar, kijk hiervoor op http://www.energievergelijker.nl/subsidies/energie-subsidie-particulieren.

  • Als laatste is het goed om het energieverbruik goed in de gaten te houden en de afrekeningen goed te bekijken. Zo kun je zien waar je nog kunt besparen.

Ik hoop dat je iets hebt geleerd van mijn spreekbeurt. Bekijk deze afbeeldingen eens bij Google die gaan over energie.