Spreekbeurt over de Euro (3)

Euro

Deze spreekbeurt over de Euro werd gemaakt door Ingrid

1. Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over de euro. De euro is het geld waarmee wij volgend jaar moeten gaan betalen. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik het zelf ook een interessant onderwerp vind en omdat we er allemaal mee te maken krijgen. Maar voor dat ik iets over de euro ga vertellen, ga ik eerst wat over de gulden vertellen.

2.Middenstuk

De gulden
De naam gulden is afgeleid van het woord gouden. Van oorsprong is de gulden een gouden munt. De eerste gouden munt komt uit Italië. In het jaar 1252 bestond daar een gouden munt met een lelie erop. Een andere naam voor lelie is flore waar de naam florijn van is afgeleid. De afkorting daarvan (fl.) gebruiken wij nu nog voor de gulden. De gulden werd voor het eerst in 1378 in Nederland ingevoerd. In 1446 heeft Philips de Goede bepaald dat de gouden gulden in ons land het enige betaalmiddel zal zijn.

Waarom komt de euro?
De meeste van jullie zijn wel eens naar het buitenland op vakantie geweest. Er moet dan van tevoren van alles worden geworden geregeld. Zoals het inwisselen van geld, je wisselt de gulden om, of je koopt travelcheques die je dan weer in een buitenlandse bank omwisselt voor vreemd geld. Al deze dingen zijn straks niet meer nodig als je naar een van de eurolanden gaat, (deze landen noem ik straks.) Je kunt in 2002 in deze eurolanden met euro’s betalen. Sommige mensen vinden dit een voordeel, andere weer niet.

Hoe kom jij straks aan euro’s?
De splinter nieuwe euromunten en eurobankbiljetten worden op 1 januari 2002 wettig betaalmiddel in de twaalf eurolanden. Tot die tijd liggen de Nederlandse euromunten opgeslagen in Lelystad, in een goed beveiligde kluis. De eurobankbiljetten liggen in de kluizen van de Nederlandsche Bank in Amsterdam.

De ontwerper van de euro
De ontwerper van de euromunt voor alle landen is een Belg.
Luc Luycx werd geboren op 11 april 1958 in Aalst. Na zijn informaticastudies werd hij in 1985 programmeur bij de Koninklijke Munt. In 1991 kreeg hij de functie van designer-ontwerper. Luycx is ook de ontwerper van andere medailles en munten. Zo ontwierp hij bijvoorbeeld de keerzijde van de herdenkingsmunt “40 jaar ondertekening Verdrag van Rome”.

Hoe zien de euro’s eruit?
We hebben straks zeven eurobiljetten, de biljetten zijn in die twaalf eurolanden hetzelfde. Alle biljetten hebben een andere kleur en op elk biljet staat de waarde van dat biljet. We hebben straks 8 euromunten. Die zijn in alle landen anders van achterkant; de voorkant is hetzelfde.
Bij onze euromunten wordt Koningin Beatrix afgebeeld, bij die van België Koning Albert, enzo….
Voor onze gulden kennen wij het teken f de f van florijn. Dit is het teken voor de euro(aanwijzen), een soort e van euro.

Welke landen doen mee aan de euro?
Wij Nederlanders gaan dus niet alleen met de euro betalen. De euro wordt
in 12 Europese Landen gebruikt namelijk in Duitsland, Italië Nederland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, België, Ierland, Portugal en Spanje. Ook wel in het kort DING FLOF BIPS genoemd.
Denemarken doet niet aan de euro mee, ze mochten in Denemarken stemmen of ze de euro of de Deense kroon wouden hebben. Uiteindelijk werd er het meest op de Deense kroon gestemd. De euro wordt dus niet voor de Denen hun betaalmiddel.

Aanpassingen
De invoering van de euro volgt een hoop aanpassingen van bedrijven en winkeliers. Kijk alleen maar naar de kassa’s, de prijskaartjes aan kleding en de menukaart in een restaurant. Ook snoepautomaten, winkelwagentjes en zwembadkluisjes moeten aan de nieuwe munten worden aangepast. En dan hebben we het nog niet gehad over computerprogramma’s, boekhoudingen en administraties van bedrijven die overgezet moeten worden naar de euro. De winkeliers en veel bedrijven zijn al begonnen met de aanpassingen. Winkeliers hebben de belofte gedaan vanaf 1 juli 2001 tot 28 januari 2002 prijzen zowel in euro als in guldens te vermelden.

Nederland handelsland
Nederland is een klein land met een open economie. Dat betekent dat ons land veel zaken doet met het buitenland, vooral met Europese landen. Meer dan de helft van wat in Nederland wordt gemaakt, is bestemd voor het buitenland. En weer ruim driekwart daarvan gaat naar landen van de Europese Unie(EU). De verkoop van producten aan het buitenland heet export. Belangrijke Nederlandse exportproducten zijn bijvoorbeeld gas en bloemen. Maar ook topvoetballers zijn Nederlandse exportproducten.

Wisselkoersen
Wanneer je handel voert met het buitenland, krijg je te maken met buitenlandse munten en bankbiljetten, ook wel vreemde valuta’s(!)En met wisselkoersen. Alle landen hebben verschillende valuta’s. Zoals wij nu nog de gulden hebben de Fransen de Franse frank, de Duitser de Duitse mark en ga zo maar door. Het bedrag dat zo’n munt waard is, uitgedrukt in guldens, heet wisselkoers!

Rekenen met de euro.
We kunnen op vele manieren rekenen met de euro.
Preciess is ? 1,00 f 2,20371 maar je kunt ook gewoon f 2,20 zeggen.
Je hebt ook draai schijven in tweeën gesplitst je draait je bedrag en keert de schijf om.
Dit is een handige rekentip om te rekenen met de euro.
Van gulden naar euro:
Deel het guldenbedrag door 2 en trek 10% van de uitkomst af.
Van euro naar gulden:
Vermenigvuldig het eurobedrag met 2 en tel 10% van de uitkomst erbij.
Belangrijke datums
Ik ga het hebben over deze datums: 1 januari 2002 1 januari tot 28 januari 2002, en 1 april 2002
1-01-02: De euro is vanaf nu ons nieuwe geld
1-01-02 tot 28-01-02: je kunt nog met de guldens betalen, maar je krijgt al wisselgeld in euro’s.
28-01-02: Vanaf deze dag kun je alleen nog maar met euro’s betalen.
1-04-02: Je kunt tot 2 april 2002 gratis bij de bank je guldens voor euro’s omwisselen.

3.Slot
Ik vond het leuk om allemaal dingen over de euro te vertellen. Een hoop mensen weten nog veel te weinig wat er allemaal aan het eind van dit jaar gaat gebeuren. Ik heb mijn informatie gehaald uit de euro junior krant(laten zien)die kan je bestellen via de eurolijn(het nummer staat op het bord) ook heb ik mijn informatie gehaald uit het euro zakboekje, uit een algemeen boekjes, en van internet. Dit was mijn spreekbeurt over de euro, zijn er nog vragen?!