Spreekbeurt over Frankrijk

Frankrijk

De afbeeldingen moet je er zelf via Google bij zoeken

project Frankrijk
Inhoudsopgave

Inleiding blz.3

Kaartgegevens blz.4
Landschap blz.5/6
Klimaat blz.7
middelen van bestaan blz.8
toerisme blz.8/9
staatsvorm blz.10
godsdienst blz.10
levenswijze blz.11
relatie met Nederland blz.11
extra informatie blz.12

nawoord blz.13
bronvermelding blz.13

Ik heb voor Frankrijk gekozen omdat ik
Er soms in dat land op vakantie ga en
ik vind het een heel mooi land.
Er was veel over te vertellen vond ik.
Daarom heb ik dit onderwerp gekozen

Hoofdstuk 1 . Kaartgegevens

De oppervlakte van Frankrijk is 547.020 km2. In Frankrijk wonen 55.870.000 mensen. In Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, wonen 8.510.000 mensen. In Frankrijk spreekt men Frans. Frankrijk is een van de grootste landen van Europa. Het land heeft zes buurlanden: Spanje, Zwitserland, Luxemburg, Duitsland, België en Italië. Frankrijk grenst nog aan twee staatjes: Andorra en Monaco. Frankrijk grenst voor meer dan de helft aan zee. De langste rivier is de Loire, 1020 km lang. Langs de Loire zijn veel mooie kastelen. Corsica ligt 170 km ten zuiden van Frankrijk. Corsica ligt in de Middellandse Zee. Frankrijk ligt in West-Europa. Na de Sovjet-Unie is Frankrijk het grootste land van Europa.

Hoofdstuk 2. landschap

In het midden van Frankrijk ligt het Centraal Massief ( centraal massief is een gebied. Daar komen veel uitgedroogde vulkanen voor. De rand van het Centraal massief bestaat uit steile kalkrotsen. Daar liggen de Cevennen. In het Zuiden van Frankrijk ligt de Provence. De Alpen zijn mooier dan je denkt. De hoge bergen in de Alpen zijn in de zomer en winter met sneeuw bedekt. In de Alpen ligt de Mont Blanc (Mont Blanc betekent: witte berg). Het is de hoogste berg van Europa. Hij is 4807 meter hoog. Frankrijk heeft nog een gebergte, dat zijn de Pyreneeën. De Pyreneeën liggen in Zuid-West-Frankrijk en Noord Spanje. In de Pyreneeën kom je haarspeldbochten en diepe ravijnen tegen. De hoogste bergtoppen liggen boven de 3000 meter. De Franse en Spaanse kanten van de Pyreneeën zijn verschillend. Aan de Franse kant van de Pyreneeën valt meer regen dan aan de Spaanse kant. Daarom is de Franse kant van de Pyreneeën vruchtbaarder. Er groeien aan de Franse kant van de Pyreneeën meer bomen. De Franse westkust ligt aan het kanaal en de Atlantische Oceaan. In het Noorden liggen duinen. De Franse zuidkust grenst aan de Middellandse Zee. Daar liggen prachtige zandstranden en luxe badplaatsen. De Alpen zijn het hoogste gebergte van Europa. De Alpen hebben een lengte van 1300 km en een breedte van 60 tot 360 km. In Frankrijk kom je vulkanen, meren en ravijnen tegen. Grote delen van Frankrijk zijn bedekt met bouwland en bossen. In het zuidwesten kom je moerasland, naaldwouden en zandgronden tegen. Op Corsica kom je olijfgaarden en droge gebieden tegen met struikgewas.

Dit zijn de Cevennen dit is het centraal massief

Dit is Een typisch de Pyreneeën van Frankrijk
Provençaals lavendelveld
met de Mont Ventoux op
de achtergrond

De kust met de Atlantische Oceaan De Mont Blanc in Frankrijk

Hoofdstuk 3. Klimaat

Frankrijk heeft vier klimaten. In het westen een zeeklimaat. In het midden van Frankrijk een landklimaat. In de bergen een bergklimaat. En langs de Middellandse Zee een subtropisch klimaat. Van Brest naar Calais en Strasburg regent het per jaar 75 tot 125 cm. Het grootste deel van Frankrijk heeft koele zomers en zachte winters met aardig wat regen. In het uiterste zuiden is het in de zomer heet en droog en de winters zijn zacht. In de bergen kan het in de zomer heet zijn en in de winter kan daar veel sneeuw liggen.

Hier zie je een kaart waar je ziet hoeveel regen er valt.

Hoofdstuk 4. middelen van bestaan

In Frankrijk valt er zomers bijna geen regen, dan wordt de grond erg droog. Dan kun je goed druiven verbouwen. Daarom zijn er in Frankrijk duizenden wijngaarden. Nadat de druiven geplukt zijn, worden ze fijngetrapt. Van dat sap wat over blijft, wordt wijn gemaakt. Druiven hebben een droog klimaat nodig. Als in de winter de wijnstokken worden bemest zal de wijngaard vol met druivenstruiken staan met veel druiven eraan. Druiven kunnen niet goed groeien als het regent. Heel veel buitenlanders komen naar Frankrijk om druiven te plukken.

Hoofdstuk 5. Toerisme

Heel veel Nederlanders gaan op vakantie in Frankrijk. Het worden er steeds meer. Veel mens gaan skiën in de Franse Alpen. Wintersport Frankrijk is een aanrader! Zeggen veel mensen. Veel mensen gaan in de Middellandse Zee zwemmen, of ze gaan naar een badplaats bijvoorbeeld Nice. Veel mensen gaan naar dorpen en steden. Om de Eiffeltoren bijvoorbeeld in Parijs te zien. Ook wandelen er veel mensen in de bergen, de Alpen of Pyreneeën. Ze gaan ook veel naar disneyland parijs omdat dat heel mooi en spectaculair is. Frankrijk is onder Nederlanders de meest populaire vakantiebestemming.

Toeristische plekken

Frankrijk Eiffeltoren snowboarden wintersport

Skiën wintersport Frankrijk Middellandse zee

Disneyland Parijs

Hoofdstuk 6. Staatsvorm

Frankrijk heeft geen koning of koningin. Frankrijk is een republiek, ook een democratisch land. Dat betekent dat het volk de regering kiest. De leider van de regering is de president. Die is voor 7 jaar president. De president bepaalt wie de ministers worden. De gemeenteraad bestaat uit 577 afgevaardigden, die voor 5 jaar gekozen zijn. De president heeft veel macht. Hij kan de minister-president ontslaan. De president kan zo een beslissing nemen. Hij is de baas van het leger, hij kan toestemming geven kernwapens te gebruiken.

Hoofdstuk 7. godsdienst

Ongeveer 75% is katholiek, dat zijn ongeveer 45 miljoen mensen, zij gaan naar de kerk. Ongeveer 3 procent is moslim, dat zijn ongeveer 2 miljoen mensen, die mensen gaan naar de moskee. 1,5 procent is protestant, dat zijn ongeveer 1 miljoen mensen, die gaan naar een protestantse kerk.

Hoofdstuk 8. levenswijze

Meer dan de helft van de vrouwen in Frankrijk heeft een baan. De kinderen gaan dan naar de crèche. De Franse regering vindt het belangrijk dat de vrouwen werken. De regering betaalt dan ook mee aan de kosten van de crèche. Het gezin speelt in Frankrijk een grote rol.
Over het algemeen wonen de Franse mensen in kleine huizen. Het geld dat de mensen verdienen wordt voor een groot deel aan het huis besteed. De meeste huizen hebben drie kamers. Dit komt omdat de meeste huizen in de steden appartementen zijn. De Franse boeren moeten hard werken op het land. Zeker in de zomer is dit zwaar omdat het in Frankrijk toch vaak veel warm weer is.

Hoofdstuk 9. Relatie met Nederland

Nederland heeft al een overeenkomst met Frankrijk omdat ze allebei een lid van de Europese Unie zijn. Dat betekent dat ze allebei mee mogen beslissen samen met de andere landen van de Europese Unie over wat er in Europa moet gebeuren.
Frankrijk heeft ook een handelsrelatie met Nederland, dat wil zeggen dat Nederlandse en Franse bedrijven spullen van elkaar kopen.
Denk maar aan de kaas. Bijvoorbeeld Nederland koopt Roquefort kaas van Frankrijk en Frankrijk koopt van Nederland Goudse kaas. Ook een relatie is dat er veel mensen uit Nederland naar Frankrijk op vakantie gaan.
Een hele belangrijke is dat in Nederland op de middelbare school ook de Franse taal geleerd wordt. Maar in Frankrijk krijgen ze geen Nederlandse les.

Hoofdstuk 10 . Weetjes

  • De Franse vlag wordt tricolore genoemd, vanwege de drie kleuren. De Franse kleuren zijn bleu, blanc, rouge (blauw, wit, rood). De Franse vlag is trouwens de eerste vlag met drie verticale kleuren.

ß De vlag met de kleuren

  • Fransen kussen graag. Wij geven een hand, maar in Frankrijk gaat men al heel snel over tot zoenen. Familie, kennissen, ja zelfs collega’s worden elke dag gezoend. Ook zakenpartners kan men na een tijdje zoenen. Hoe dikwijls men zoent hangt van de streek af. In sommige streken is het één kus, in andere twee en in het zuiden worden dat er zelfs drie. Het betreft hier een zoen op de wang, meestal met de wangen tegen elkaar terwijl men een smakkend geluid maakt
  • De Fransen sturen nieuwjaarswensen tot 31 januari. Dat is niet onbeleefd en ook niet ongewoon.

Nawoord

Ik vond het heel leuk om aan dit project te werken ik heb er ook veel tijd in besteed. Natuurlijk hoop ik dat het een goed project is JJ!! ik zou ook wel vaker een project maken want ik vond het super leuk!! En ik heb heel veel geleerd over Frankrijk.

Bronnen

Boeken:

  • Moderne industriële wereld Frankrijk geschreven door Mick Dunford
  • Landen van de wereld Frankrijk geschreven door Robert Prosser
  • Op bezoek in Frankrijk geschreven door Rob Alcraft

Websites:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frankrijk

http://www.scholieren.com/werkstuk/27524
http://www.landen.net/frankrijk/