Spreekbeurt over Fysiotherapie

Fysiotherapie.

Ik houd mijn spreekbeurt over Fysiotherapie.

Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn vader ook fysiotherapeut is en het me wel interessant leek.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie bestaat al heel lang. Bijvoorbeeld in de vorm van massage of oefeningen. Het is een therapie waarbij je door bij voorbeeld te oefenen minder pijn kan hebben bij bewegingsklachten.

Waarom ga je eigenlijk naar een fysiotherapeut?

. Een fysiotherapeut behandeld en adviseert bij dingen die niet goed zijn in je houding en beweging. Dat kan zijn bij sportblessures, bewegingsklachten na een ongeval, een ziekte maar ook als mensen ouder worden.Ook behandeld de fysiotherapeut de pijn die bij blessure

optreed. Je hebt allerlei soorten fysiotherapie zoals: Kinderfysiotherapie, Sportfysiotherapie, Manuele therapie en nog veel meer.

Waar werkt de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut werkt in een ziekenhuis of een verpleeghuis of een revalidatiecentrum hier verblijven mensen die zeer ziek zijn wat betreft hun lichaam, bij voor beeld reuma patiënten, longpatiënten. Ook werken er fysiotherapeuten in kleine groepspraktijken.

Voor wie is de Fysiotherapeut?

Elk jaar gaan er zo’n 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut.

In Nederland zijn er ongeveer 20.000 fysiotherapeuten.

De fysiotherapeut is er dus voor iedereen.

De fysiotherapeut behandeld je zodat je weer zo goed mogelijk dingen van het dagelijks kan doen zoals boodschappen doen, sporten en weer aan het werk gaan.

De behandelmethodes in de fysiotherapie.

Als eerste heb je de bewegingstherapie, die wordt ook wel oefentherapie genoemd. Het doel ervan is dat de gewrichten weer meer kunnen doen. Als de mensen een verkeerde houding hebben, proberen ze het weer goed te maken. Een beter evenwicht te krijgen of ze te leren ontspannen. Hierbij wordt ook wel eens apparatuur gebruikt. Er bestaat ook Fysiotechniek. Onder fysiotechniek valt warmte behandeling, ijspakkingen, elektrotherapie dan krijg je stroompjes door je lichaam. Lichttherapie dat wordt gebruikt bij mensen met huidziektes en geluidsgolf therapie. Het doel is om spieren en bandjes te laten herstellen, en de pijn minder te maken.

Er bestaat ook massage. Massage is al heel lang een hulpmiddel tegen pijn. Er bestaat ook haptonomie. Haptonomie is een techniek waarbij de fysiotherapeut je gevoelens bekijkt. Je hebt ook Manuele therapie. De meeste mensen zeggen dat een ander woord

Voor Manuele therapie: Bottenkraken is. Je hebt ook acupunctuur. Acupunctuur is een geneeswijze, hierbij prikken ze met naaldjes in je lichaam. Deze geneeswijze komt uit China. De meeste mensen zeggen dat het ziektes en pijn kan bestrijden.

Je hebt ook sportfysiotherapie. Je gaat naar de sportfysiotherapeut als je een blessure hebt die veroorzaakt is met sport.

Het KNGF

Het KNGF is de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten

Het KNGF staat voor

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

De meeste fysiotherapeuten zijn aangesloten bij deze bond.

Het voordeel om lid te zijn is dat het KNGF de fysiotherapeuten vertegenwoordigd. Het KNGF praat wel eens met de regering. Ze onderhandelen over salarissen, en vergoedingen voor de behandeling.

Hoe wordt je fysiotherapeut?

Als je fysiotherapeut wil worden moet je een speciale opleiding doen.

Allereerst moet je Havo of Vwo halen.

Daarna moet je naar een Hoge School voor Gezondheidszorg.

De opleiding duurt 4 jaar. Als fysiotherapeut moet je heel veel weten van het menselijk lichaam. Heel veel woorden zijn Latijns.

Dit was mijn Spreekbeurt.

Thomas Mol