Spreekbeurt over de Gerbil

Van Jennifer Wegman, 8 jaar, uit Zuidhorn, Nederland

Gerbils

De gerbil

Gerbils zijn een soort grondeekhoorntjes, maar ook een soort ratjes. Gerbils zijn knaagdieren. Ze kunnen allerlei kleuren hebben, zoals wit, gelig, lichtgeel, zwart, of gevlekt. Ze kunnen goed springen. Gerbils worden ook wel woestijnratjes genoemd. Je raadt het al, in het wild leven ze in de woestijn, maar toch houden ze niet van hitte. Ze wonen in holen onder de grond. Daar is het niet zo warm. Gerbils wonen eigenlijk altijd bij elkaar. Ze kunnen goed knagen. Het zijn ook knaagdieren.

Een gerbil in huis

Gerbils zijn lieve dieren, maar als je een gerbil wilt kopen, moet je aan het volgende denken:
# Zorg dat je een kooi hebt met de spijltjes dicht bij elkaar, of liever nog, een glazen bak.
# Als je een gerbil neemt, neem er dan twee. Dan zijn ze veel gelukkiger.
# Gerbils rennen graag, dus zorg voor een lekkere grote kooi of bak.
# Omdat gerbils zo goed kunnen knagen, is het het beste als er een rooster onder in de kooi ligt. Anders ontsnappen de gerbils.
# Koop geen loopradje. Daar kunnen de staarten van je gerbils in vast komen te zitten.

Het beste kun je de gerbils ook een bakje met speciaal zand geven. Daar rollen gerbils graag in. Als je een wc-rol met één kant onder het zaagsel doet, denken je gerbils dat ze in een hol onder de grond zitten. Het drinkflesje van de gerbils moet aan de bovenkant van de kooi hangen.

Baby gerbils

Gerbils krijgen gauw baby’s. Meestal zijn dat er tussen de vijf en de negen. Maar het kunnen er meer of minder zijn. De baby’s worden kaal geboren. Er kan een albino, een witte gerbil met rode ogen, bij zitten, ook al is geen van de ouders een albino. Al gauw krijgen de baby’s haar en doen ze hun oogjes open. Dan gaan ze op onderzoek uit. Daar kan de moeder heel zenuwachtig van worden, vooral als je de baby’s probeert te aaien. Dan kan de moeder ze dood bijten. Na vijf week kun je oproepjes plaatsen om je jonge gerbils te verkopen. Dan zijn de jongen al groot. Het is het beste ze niet te houden, want dan kan de kooi of bak te klein worden.

Allergisch

Sommige mensen zijn allergisch voor gerbils. Ze denken dat het door het haar van de gerbils komt. Maar dat is niet zo. Mensen zijn allergisch voor het gerbilspuug. Dat komt in de lucht als de gerbils zich wassen. Als iemand die allergisch is dat spuug inademt, kun je het benauwd krijgen of zomaar beginnen te niezen.

De gerbil is ziek

Als je iets vreemds ziet bij je gerbil, b.v. dat hij minder eet of heel stil is, moet je vlug naar de dierenarts gaan. Kleine dieren kunnen al dood gaan aan een verkoudheidje. Soms is er iets aan te doen. Maar vaker niet. Het is erg gevaarlijk om zo’n klein diertje te opereren. Sommige gerbils gaan dood van de stress als ze een spuitje moeten voor een ziekte.

Eten

Een gerbil lust veel dingen. Appels, peren, een klein stukje brood, een takje om te knagen. Als je een fruitboom hebt, vraag dan je ouders of ze daar een takje af willen snijden voor je gerbil. Maar natuurlijk moet je wel eerst vragen of je gerbil niet ziek wordt van het takje. Aan het eten van een gerbil kun je ook zien dat hij ziek is. Dan eet hij weinig.

Klimmen en klauteren

Er zijn ook speeltjes voor je gerbil te koop. Er bestaan speciale loopradjes voor gerbils. Ook gewone tralies zijn erg leuk voor je gerbil. Daar kan hij goed in klimmen. Maar er bestaan ook klimtouwen voor knaagdieren. Als je gerbils baby’s hebben, en je hebt een speciaal loopradje, dan moet je het loopradje uit de kooi halen, want het is gevaarlijk als een moeder en haar jongen tegelijk het radje gebruiken. De jongen rennen over de anderen en de moeder heen. Een plankje wat je tegen een kant van de kooi of bak kunt zetten, is ook heel leuk. Ze kunnen erop springen of lopen via een soort trapje.

De gerbil is ontsnapt

Als je gerbil ontsnapt is, sluit dan alle deuren en ramen. Zet een diepe emmer waar de gerbil niet uit kan springen in de kamer. Je maakt een spoor van hapjes naar een trapje naar de emmer. Je gerbil loopt het trapje op en valt in de emmer. Hij kan er niet uit springen. Dan kun je hem vangen. Als je gerbil ontsnapt is, wordt je moeder vast heel boos, want gerbils knagen aan alles. Ook aan banken en stoelen. Daar maakt hij dan een nestje in. Als het maar lekker zacht is. Je gerbil kan dood gaan als hij naar buiten gaat en geen goed eten en drinken kan vinden. Er is een keer een gerbil ontsnapt tijdens een verhuizing, en na de verhuizing kwam hij boven in een bloempot.

Quiz:

Vraag 1: welke kleuren kan een gerbil hebben?
Vraag 2: hoe vang je een ontsnapte gerbil?
Vraag 3: is een loopradje geschikt?
Vraag 4: waar wonen gerbils in het wild?
Vraag 5: van wat van de gerbil zijn mensen allergiesch?
Vraag 6: hoeveel baby’s kan een gerbil krijgen?