Spreekbeurt over Ghana

Ghana

INHOUDSOPGAVE

Inleiding blz 2

Hoofdstuk 1 Ligging, landschap en klimaat blz 3

Hoofdstuk 2 De Samenleving en bevolking blz 5

Hoofdstuk 3 Geschiedenis blz 9

Slotwoord blz 11

Bronvermelding blz 12

INLEIDING

Wij (Anthony en Tycho) hebben gekozen voor dit onderwerp omdat we een aardrijkskunde-onderwerp wilden doen. Een land in Afrika leek mij (Tycho) wel leuk, omdat ik best wel veel mensen uit Afrika ken en omdat ik verder naar de landen heb gekeken en Afrika wel heel groot is. Ik moest dus kiezen voor een land. Wij hebben voor Ghana gekozen. Ghana is een land aan de westkust, waarvandaan vroeger veel slavenhandel werd gevoerd en misschien zijn mijn (Tycho) voorouders wel via Ghana in Amerika terechtgekomen. We wilden het niet hebben over een land waar nu oorlog is en gelukkig is dat niet zo in Ghana.

HOOFDSTUK 1

LIGGING, LANDSCHAP EN KLIMAAT

Ghana ligt in West-Afrika.In het zuiden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten ligt Togo, in het westen Ivoorkust en in het noorden ligt Burkina Faso.

Ghana ligt in de Tropen en op de Greenwich meridiaan.Het is een van de vijf van de Afrikaanse landen die aan de Golf van Guinea ligt.

Het land is ongeveer 238540 vierkante kilometer groot. Ongeveer 6x zo groot als Nederland.

Het land is verdeeld in 10 verschillende gebieden (een soort provincies) met elk hun eigen hoofdstad:

De gebieden zijn: en de hoofdsteden zijn:
Ashanti Kumasi
Groot-Accra Accra
Brong-Ahafo Sunyani
Noordelijk Tamale
Westelijk Sekondi-Takoradi
Centraal Cape Coast
Oostelijk Koforidua
Boven-Oostelijk Bolgatanga
Boven-Westelijk Wa
Volta Ho

De hoofdstad van het hele land is Accra.

Ghana is best wel vlak. ,Ghana heeft drie verschillende landschappen: Het zuiden bestaat uit regenwoud het midden bestaat uit savanne(tropisch grasland) en gematigd bos .Het noorden is een stuk droger en woestijnachtiger, het is daar meestal zo’n 40°C.Aan de Oceaan ligt een kustvlakte, waarin de rivieren uitkomen en waarin je alleen met een kano kan varen. In de savanne, groeit veel gras omdat er door de rivieren de Zwarte en de Witte Volta veel water wordt gebracht. Zo wordt het land goed met water overspoeld. Uiteindelijk komt het water als het uit de bergen komt samen in een meer: het Voltameer. Het is een kunstmatig aangelegd meer en een van de grootste in Afrika.Hier in de buurt vind je ook het Kunjani National Park. Maar er is ook nog een groter nationaal park het Mole National Park. Er leven ook veel dieren zoals apen,vogels,nijlpaarden,krokodillen en veel antilope-soorten. In Ghana zijn geen natuurlijke havens. Het hoogste punt van Ghana, Mount Afadjato is ongeveer 876 meter hoog.

Landbouwprodukten zijn:cacao,cassave,kokosnoten,mais,palmolie en yams.Uit de bossen komt mahonie hout.(hardhout)

De grond van Ghana is erg rijk. Er wordt goud, diamant, bauxiet en mangaan gevonden. Daardoor was Ghana heel vroeger een erg rijk land.

Ghana heeft een tropisch klimaat. Maar de temperatuur is wel wisselend. Er zijn twee seizoenen. Het droge en het natte seizoen. Het droge seizoen begint ongeveer eind augustus

en eindigt ongeveer in februari.

Van december tot maart waait vanuit het noordoosten een droge woestijn wind, de harmattan. Die zorgt ervoor dat het minder vochtig wordt en dat er in het noorden warme dagen komen en koude nachten. In het zuiden wordt pas in Januari iets van de harmattan gemerkt. In de meeste gebieden worden het het warmst in Maart, de laagste temperatuur is meestal in Augustus. De gemiddelde temperatuur per jaar is ongeveer 26 °Celsius.De minimumtemperatuur is ongeveer 18°C, de maximum temperatuur is ongeveer 45°C.

HOOFDSTUK 2

DE SAMENLEVING EN BEVOLKING

De geldeenheid van Ghana is de Cedi (=100 pesewas), maar er is in het land zelf meer ruilhandel (het Bantersystem) dan dat er met geld wordt betaald.

Het is een republiek. Dus een land waarin een president de baas is.

Er is meer export dan import. Exportartikelen zijn vooral cacoa, hout en pindas en deze leveren het land het meeste geld op.

De bevolking

In Ghana wonen ongeveer 18 miljoen mensen.

De meeste mensen (40%) wonen in gebieden met steden. In de hoofdstad Accra alleen al wonen zo’n 1 miljoen mensen. De stad,die daarna het grootste is als je kijkt naar de hoeveelheid mensen en hoe groot hij is, is Kumasi, de Ashanti hoofdstad.Andere grote steden zijn Tamale en Sekondi-Takoradi.

In Ghana zijn er wel honderd verschillende stammen met elk hun eigen manier van leven. De grootste groep is die van de Akan waarvan de Fanti en de Ashanti een onderdeel zijn (ong. 44%) Dan heb je de Ewe (13%) die aan de oostgrens van Togo wonen en in het stepachtige noorden de Mole Dagbane volken (16%) dat zijn meestal herders en veehouders.Verder heb je nog de Ga- Adangbe , de Hausa en Moshi- Dagomba.

De meeste mensen zijn dus van een Afrikaanse stam, maar er wonen ook Europeanen, Libanezen, Indonesiërs en Chinezen.

De taal

Er zijn verschillende talen in Ghana, maar de officiële taal is Engels. De meeste Ghanezen spreken meer dan een taal. Ze spreken vaak ook Akan. Andere talen zijn het Twi, Ewe, Ga en Haussa. De meeste Ghanezen spreken meer dan 1 taal.

Godsdienst

38 procent van de Ghanese bevolking heeft een Afrikaans geloof (voornamelijk in het Voltagebied) 30 procent is Moslim en 24 procent is Christen. In de Afrikaanse godsdienst heb je ook een Oppermachtig wezen dat alles gemaakt heeft, maar je gelooft soms ook in de geesten van je voorouders, tovenaars en andere vreemde verschijnselen.

De manier van leven

De manier van leven verschilt in Ghana nogal eens. Zo is bij de ene stam de man de baas, en bij de ander stam de vrouw. Veel Ghanese vrouwen zijn invloedrijke handelaars geworden, dat zijn de Mammies. Maar er zijn minder meisjes dan jongens die naar school gaan. Het is wel in heel Ghana zo dat ouderen veel respect krijgen, en veel te zeggen hebben in de familie. Als je bij iemand langskomt krijg je eerst een stoel en wat drinken voordat ze je vragen waarom je komt. In Ghana zijn families heel hecht en wordt ieder familielid geholpen om iets goed te bereiken en zijn best te doen.Een familie is heel groot, het is niet alleen broers,zussen, tantes, ooms enzovoort, maar ook goede vrienden worden als broer of zus, tante, oom gezien. Begrafenissen en andere familiegebeurtenissen worden gedaan volgens oude gebruiken. Soms wordt er in Ghana nog uitgehuwlijkt Je familie zoekt dan iemand voor je en praat erover met de ander z’n familie. Maar je mag ook zeggen dat je niet wil en zelf iemand anders zoeken. Er is in sommige gebieden in Ghana polygamie( één man trouwt dan met meer vrouwen). En soms geeft de bruidegom aan de familie van de bruid een bruidschat.

Eten

In Ghana wordt er meestal yams, cassave, maïs, bakbananen en rijst gegeten. Dit eet je dan samen met pepersaus en vis, kip en ander vlees.Ook pindasoep en vissoep vinden ze erg lekker. Het eten moet vooral lekker heet (scherp) zijn, met veel peper enzo. Het populairste eten- dat in Ghana met de hele familie en vrienden- wordt gegeten is fufu. ( dat is een deegachtige iets van bakbananen, cassava of yams, het lijkt ook wel een beetje op aardappelpuree). Ook eten ze graag ampesi (gekookte onrijpe bakbananen).En ook veel soorten fruit. Je kan eten met bestek, maar ook met je hand. Dan moet je wel met je rechterhand eten (anders is het smerig, want je veegt je billen met je linkerhand af).

Met elkaar omgaan.

Als je elkaar begroet doe je dat uitgebreid. Je geeft meestal een hand en zegt iets in het Engels:zoals bijvoorbeeld :How do you do? Dan vragen ze naar je familie, hoe het met je gaat, je gezondheid, de reis, enzovoort. Kennissen spreek je aan met meneer of mevrouw of met hun achternaam. Je familie en vrienden kan je bij hun voornaam noemen..Vrienden van de familie die ouder zijn dan jezelf, daar zeg je oom of tante tegen. Als je even oud bent dan zeg je broer of zus.

Op visite bij elkaar gaan is heel belangrijk. Als je langs komt wordt je altijd goed ontvangen en vaak neem je zelf een klein cadeautje mee..Soms moet je je schoenen uitdoen als je iemands huis binnenkomt. Je krijgt altijd iets aangeboden, en het is wel zo netjes om in ieder geval een glaasje water aan te nemen. Je mag zo lang blijven als je wilt, maar als je een beetje beleefd bent zorg je dat je voor het eten weer weggaat. Maar als je blijft mag je gewoon mee-eten. Als de visite over is word je vaak nog naar huis of naar de bus gebracht. Over het algemeen zijn Ghanese mensen vriendelijk, aardig en beleefd. Ze steunen elkaar altijd en staan altijd voor elkaar klaar.

Onderwijs

Van alle kinderen zit er 80% op de basisschool (die duurt 6 jaar). 40% zit op de middelbare school (dat duurt 3 jaar) en 3% zit op de universiteit (dat duurt ook 3 jaar), maar veel mensen kunnen helemaal niet schrijven en lezen.

In elk van de 10 gebieden is in ieder geval 1 middelbare school.Er zijn 4 universiteiten in Legon, Kumasi (deze heet Kname Nkrumah University of Science and Technology, de KNUST), Cape Coast en Tamale.

HOOFDSTUK 3

GESCHIEDENIS

Vanaf het jaar 300 tot 1000 na Christus bloeide het oude koninkrijk Ghana op, vandaar ook dat het nu nog steeds Ghana heet

Het koninkrijk Ghana was toen nog een stuk groter. Het middelpunt van Ghana was toen in Mali. Ghana was toen een erg rijk land. Er was volop goud en werd er druk gehandeld. De Akan (Ashanti) waren een rijk en belangrijk volk.

In 1300 na Christus komen de Ashanti Ghana binnen. Zij gaan in het oerwoud wonen omdat de Fanti al aan de kust wonen. De hoofdstad van het Ashantirijk Ghana was toen Kumasi

Vanaf 1480 komen de Portugezen het land binnen omdat ze het goud van Ghana willen. Langs de kust worden een heleboel forten gebouwd. Ghana wordt dan de Goudkust genoemd. Later kwamen er nog meer andere Europeanen.

In de zeventiende eeuw komt er slavenhandel in plaats van goudhandel. De Ghanezen werden onverwachts vastgepakt en meegesleurd en werden naar (bijvoorbeeld)Amerika gestuurd om verkocht te worden en daarna als slaaf te gaan werken. Als ze verkocht waren kregen ze meestal het brandmerk van hun eigenaar.Voor die tijd hadden ze in Afrika ook al slaven. Alleen waren in die tijd de slaven gevangenen van andere stammen. Ze werden na een gevecht meegenomen maar wel goed behandeld. Ze kregen goed te eten, goed onderdak en mochten wel vrij rondlopen. Soms werden ze zelf belangrijke mensen. Soms werden ze ook terugverkocht aan hun eigen stam. Jammer genoeg was dat later niet meer zo. Ze werden verkocht en mishandeld en niet langer als mens behandeld, maar als ding.

In 1874 zijn de Britten de baas in het hele kustgebied. Ze willen het binnenland ook hebben, maar de Ashanti vechten hard terug. Er wordt begonnen met het verbouwen van cacoa.

De Ashanti geven het op. Toen Engeland de baas was hadden de mensen het slecht .Ze moesten hard werken op plantages en kregen bijna niets te eten.In 1901 wordt de Ashanti-hoofstad verwoest, de Britten maken van Accra de nieuwe hoofdstad.

In 1949 wordt door Kwame Nkrumah een politieke partij opgericht: de Convention’s People’s Party. Hij wil dat Ghana niet meer van Engeland is, maar voor zich zelf gaat zorgen en dat het land zichzelf regeert (onafhankelijk). Hij wordt de eerste zwarte president van de Goudkust.

6 maart 1957 werd De Goudkust een onafhankelijk land.In 1960 wordt de naam veranderd in: De Republiek Ghana. In het land is nu de partij van Nkrumah de baas.

In 1966 neemt het leger de macht. Kofi Busia wordt dan president

Ook in 1972 en 1978 nemen militairen steeds de macht. Het gaat steeds slechter met het land. Het gaat niet goed met de handel en er worden veel dingen gedaan die niet mogen. Ghana wordt steeds armer.

In 1979 neemt Jerry Rawlings de macht in handen. Hij zorgt ervoor dat er iets gedaan wordt aan de slechte toestand in het land. Het leger blijft niet langer de baas en er komt weer een burgerregering. Daarvan was Limann de baas. Maar het gaat nog niet goed.

In 1981 neemt Rawlings weer de macht. Hij wil anders regeren. Alles veranderen door comités en kleine groepjes in dorpen en steden te laten meebeslissen.De grondwet wordt veranderd. De macht is in handen van de president. Hij moet door meer dan 50 procent van de mensen worden gekozen. De president is ook de opperbevelhebber van het leger. Hij wordt voor 4 jaar gekozen en mag daarna nog eens vier jaar aanblijven als president als hij weer herkozen wordt. De president en ook de vice-president en de andere ministers mogen geen andere betaalde baan nemen. Zodat er minder kans op corruptie is.Het parlement ( de volksvertegenwoordiging) bestaat uit minstens 140 leden, die vanuit de gebieden worden gekozen. Het parlement vergadert minstens 1 keer per jaar en blijft minstens 1 jaar in dienst.Er is ook een Staatsraad die raad geeft aan de President en het Parlement.

Na veel veranderingen en ellende en weer veranderen van de ene manier naar weer andere manieren is het in 1992 een meer-partijensysteem (de macht van het land is verdeeld over meer dan een partij).

In 1996 werd Rawlings weer president. Er waren ook wat veranderingen in de manier van kiezen. Iedereen, mannen en vrouwen vanaf 18 jaar mag stemmen.f

In 1997 werd Kofi Anan ( hij is ook Ghanees) secretaris-generaal van de United Nations.

In 2001 werd John Kuffuor president. Hij was de leider van een van de andere partijen, de New Patriotic Party.

SLOTWOORD

We vonden het heel leuk om aan het werkstuk te werken. Eerst waren we bang dat we niet genoeg informatie zouden kunnen vinden. Ghana is maar een klein landje vergeleken met de meeste andere landen in Afrika de meeste informatie kan je vinden over landen waar het juist heel slecht gaat (hongersnood of aids of oorlog). Gelukkig konden we wel wat boeken vinden in de bibliotheek en was er op internet ook wel wat te vinden (in het Engels !!!!!). We hebben veel gelezen. Gevraagd wat het betekende, het Engels dus. Verder kenden we iemand uit Ghana die het hele stuk heeft doorgelezen om te kijken of het wel klopte. (Dank je wel Yussif).We vinden het zelf een goed werkstuk. Hopelijk iemand anders ook.

BRONVERMELDING

Boek Schrijver Uitgeverij Jaar van uitgave
Een vleugje West Afrika Alison Brownlie Koninklijk Instituut voor de Tropen 2000
Onafhankelijkheid in Afrika Dr. Kevin Shillington Ars Scribendi 1998
Terugblik-West-

Afrikaanse Staten

Catherine Chambers Ars Scribendi 2000
Reis door Afrika Rob Bowden en Tony Binns De Lantaarn 2000
De Ghanese Exodus Elly van der Klauw en Bert van Slooten Stichting IVIO, Lelystad. 1983

Van het internet:

Microsoft. Encarta World Atlas 1998 Edition

Ghana-PrintView-Encarta Online Deluxe

http://www.library.yale.edu/~fboateng/fbhp.htm

http://www.info-ghana.com/images/j0189509.jpg

http://www.interknowledge.com/ghana/index.html

http://www.undp.org/missions/ghana/facts.html.

Folder

De landenwijzer- uitgave van BijEEN, Wereldwijd, Vastenaktie Nederland en het Missionair Centrum.