Spreekbeurt over Gokverslaving en de wet.

Roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken is het onderwerp van mijn spreekbeurt. Eerst ga ik vertellen wat roken precies is en wat de gevaren zijn van roken. Daarna ga ik vertellen wat de verschillende methodes zijn om te stoppen met roken.

Wat is roken?

Een sigaret of sigaar bevat tabak. Tabak komt van de tabakplant. In tabak zit de stof nicotine. Nicotine heeft een verslavend effect. De nicotine komt via de longen in je bloed, waarna het in contact komt met je zenuwcellen. Voor veel rokers geeft nicotine een rustgevende werking, of het gevoel zich beter te kunnen concentreren. Naast nicotine zitten er nog meer slechte en ongezonde stoffen in tabaksrook, zoals teer en koolmonoxide.

Veel mensen zijn ooit begonnen met roken omdat ze het stoer vonden, of omdat hun vriendjes of vriendinnetjes ook rookten.

Rokersziekten

Mensen die roken hebben een grotere kans om eerder dood te gaan. Dit komt omdat roken bijvoorbeeld longkanker kan veroorzaken, maar ook verstopte bloedvaten, een hartaanval of een beroerte. Ook kan roken impotentie veroorzaken of de vruchtbaarheid verminderen. Daarnaast is roken tijdens de zwangerschap slecht voor de baby. Roken zorgt er ook voor dat je huid eerder veroudert en je dus eerder rimpels krijgt. Tenslotte hebben rokers vaak bloedend tandvlees of mondziektes, en eerder last van ontstekingen.

Ook als je zelf niet rookt, maar mensen in je omgeving wel, zoals je ouders, kun je nog steeds last hebben van de gevaren van roken. Dit komt omdat je de rook zelf ook vaak inademt.

Methodes stoppen met roken

Er zijn verschillende methodes om te stoppen met roken. Dit kan met nicotinevervangers, met medicijnen of met alternatieve methoden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon stoppen zonder deze hulpmiddelen. Dit heet ook wel de ‘cold turkey methode’.

Nicotinevervangers zorgen ervoor dat de ontwenningsverschijnselen die je krijgt als je stopt met roken minder hard aankomen. Hoesten, boosheid, duizeligheid en kortademigheid zijn voorbeelden van ontwenningsverschijnselen. Nicotinevervangers zorgen ervoor dat je je minder slecht voelt en minder zin hebt om te roken. Voorbeelden van nicotinevervangers zijn nicotinepleisters, nicotinekauwgom, nicotinezuigtabletten en nicotinemicrotabs.

Ook kun je medicijnen nemen om te stoppen met roken. Zyban en Champix zijn twee medicijnsoorten die door de huisarts kunnen worden voorgeschreven om te stoppen met roken. Deze medicijnen werken eigenlijk hetzelfde als nicotinevervangers, maar zijn alleen voor mensen die heel veel roken, en waarvoor nicotinevervangers niet meer helpen.

Alternatieve methodes om te stoppen met roken zijn bijvoorbeeld acupunctuur, laserbehandeling stoppen met roken, of de Allen Car methode. Voor sommige mensen zijn dit goede methodes om te stoppen met roken, maar officieel is het nog niet bewezen dat deze methodes echt werken.