>Spreekbeurt over de Goudvis

Goudvis

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Siomara

Hoofdstukken

  1. Voedsel
  2. Onderhoud van kommen en aquaria
  3. Het kweken van goudvissen

Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over goudvissen. Ik hou mijn spreekbeurt over goudvissen omdat ik er ook een werkstuk van heb gemaakt en dat handig was…Ik heb dit mijn werkstuk in 4 hoofdstukken verdeeld die op het bord staan.

Hoofdstuk 1 gaat over hun voedsel en daar ga ik nu over vertellen.

Het voer dat een goudvis nodig heeft hangt af van hun temperatuur. Bij een temperatu ur van 16 tot 18 graden eet een goudvis het best. Als een goudvis de temperatuur heeft van 10 tot 21 graden eten ze niet veel. Dat komt door de kou of de warmte. Daarom moet je eerst altijd hun temperatuur controleren voor ze gaan eten.
Bij een temperatuur van 16 tot 18 graden moeten de goudvissen 2 keer per dag eten. Als hun temperatuur laag is, dan is 1 keer per dag eten genoeg of, soms wel 1 keer per de twee dagen. Het niet opgegeten deel van hun voedsel zakt naar de bodem. Dan bederft het voedsel en vervuild het aquarium. Gezonde goudvissen kunnen een hele tijd zonder voer blijven bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Maar dan moet het water wel schoon zijn en de bak moet waterplanten hebben. Dan kunnen ze minstens 2 weken zonder voedsel. Met een voedselring blijft het water schoon. Alle resten moet je weghalen.
Gedroogd voedsel is goed voor goudvissen maar ze moeten ook levend voedsel eten. Dat voedsel kun je ook in dierwinkels kopen. Als je dat soort voedsel ni et kunt kopen dan kun je datzelfde voedsel ook bevroren kope! n. Sommige goudvissen houden ook van af en toe een stukje spinazie, sla of een stukje mager vlees. Als ze het niet opeten moet je het gelijk weghalen.

Tips:

  • geef nooit te veel voedsel
  • geef nooit vet voedsel
  • haal voedsel dat niet opgegeten is gelijk weg anders vervuild het de aquarium
  • geef zo veel mogelijk verschillend voedsel
  • geef je goudvis elke dag op het zelfde tijdstip voedsel

Hoofdstuk 2:

Voor vissen is schoon water net frisse lucht, dus het water moet ververst worden.
Maar niet met ijskoud kraanwater maar gewoon met lauw water.
Als je klaar moet je de temperatuur van het water controleren. De temperatuur moet tussen 21-28 graden zitten. Het is niet goed voor goudvissen om plotseling in ander water te zwemmen.
Hoe vaak dat je het water moet verversen hangt af van de grootte van de bak en de hoeveelheid vissen er zwemmen. Je moet minstens 1 keer per week eenderde van het water verversen. Als j e zand of grind op de bodem hebt moet je die eerst goed omspoelen, zodat het vuil sneller weggaat. Je kunt ook een speciaal middel komen om het grind schoon te maken.

Hoofdstuk 3:

Goudvissen paren in de lente en de zomer en elke goudvis kan maar 1 keer per maand kuit schieten. Kuit betekent: viseieren. Als een mannetje boven bij zijn kieuwdeksel witte puntjes heeft en het vrouwtje een opgezwollen buik heeft dan hebben ze kuit geschoten. Goudvissen kweken in een aquarium gaat beter als goudvissen paar klaar is om kuit te schieten overgebracht worden naar een aparte bak. Die bak wordt later de broed bak voor de jongen. De bak ziet er hetzelfde uit als in het aquarium maar alleen zonder stenen. Kuit schieten kan de hele dag door gaan.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?