Spreekbeurt over de Haai

Haai

INHOUD:

Inleiding Blz. 1
Wat zijn haaien? Blz. 2
Verschillen met gewone vissen Blz. 2

Soorten haaien Blz. 3

Lichaamsbouw Blz. 5

Voedsel Blz. 6

Gevaarlijk? Blz. 6

Inleiding:

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik haaien interessante dieren vind.

Veel mensen denken dat haaien heel gevaarlijke dieren zijn, maar verder weten ze er niet zoveel van.

Natuurlijk zijn er wel haaien waar je voor moet oppassen, maar verreweg de meeste zijn ongevaarlijk.

Wat zijn haaien?

Haaien zijn roofvissen die er gevaarlijk uitzien, maar de meeste haaien zijn voor de mens ongevaarlijk.

Haaien leven al heel lang op aarde. Ongeveer 400 miljoen jaar geleden waren er al haaien, dat is dus bijna 150 miljoen jaar voordat de eerste dinosaurussen verschenen.

De grootste haai leefde ongeveer 15 miljoen jaar geleden.

Die haai was meer dan 20 meter lang en had scherpe driehoekige tanden van bijna 15 centimeter lang.

Verschillen met gewone vissen.

  1.  Haaien zijn anders dan de meeste gewone vissen, haaien zijn namelijk kraakbeenvissen. Het skelet van gewone vissen bestaat net als bij ons uit beenderen, maar het skelet van Haaien bestaat uit kraakbeen. Kraakbeen is wel hard en stevig, maar veel buigzamer dan bot: denk maar aan onze oorschelp en het puntje van je neus.
  2. Haaien hebben geen zwemblaas zoals gewone vissen. Een zwemblaas kan een vis met gas vullen zodat hij opstijgt. Omdat haaien geen zwemblaas hebben moeten ze blijven zwemmen om niet te zinken. Haaien hebben wel een grote lever waarin veel olie zit, waardoor ze minder snel zinken.
  3. De meeste beenvissen hebben gewone schubben, die niet worden vervangen, maar haaien hebben een soort tandachtige schubben die steeds worden gewisseld als ze groeien.
  4. Bij de meeste haaien ontwikkelen de eieren zich al in de baarmoeder en worden dus levende jongen gebaard.

Soorten haaien:

Er zijn heel veel verschillende soorten haaien, er zijn er nu ongeveer 375 soorten bekend, maar misschien worden er nog wel meer ontdekt.

De kleinste haai is de pygmeehaai die maar 25 cm lang wordt. De grootste haai ter wereld is de walvishaai en hij kan wel 18 meter lang worden en wel 15.000kg zwaar. Gemiddeld wordt de walvishaai 15 meter. Maar de helft van de haaien is nog geen 1 meter lang.

De witte haai:

De bekendste haai is misschien wel de witte haai (ook wel mensenhaai genoemd), bekend uit de film Jaws. Witte haaien zijn groot, ze worden ongeveer 6 meter lang en ze zijn erg agressief. Witte haaien eten behalve grote vissen ook andere haaien, zeevogels, zeehonden, zeeleeuwen en dolfijnen, ze zijn ook aaseters.

Een witte haai kan in drie dagen ongeveer 200 km afleggen. Een witte haai is warmbloedig net als zoogdieren. Dat is belangrijk om snel aan te kunnen vallen.

De Walvishaai:

De walvishaai is de grootste haai, maar gelukkig is hij ongevaarlijk want hij eet net als de grote walvissen alleen maar plankton (klein plantaardig en dierlijk voedsel).Voor zijn eten zeeft de haai visjes en plankton uit het water. Hij opent zijn bek en neemt een reuzenslok water met kleine diertjes die daar in zitten. Bij de kieuwspleten blijft het plankton dan achter. Ze zwemmen maar 3 km per uur en zwemmen vaak dicht onder het wateroppervlak.

De Mako:

De mako wordt ook wel makreelhaai genoemd omdat hij op makreel jaagt. De mako is familie van de witte haai en misschien wel de snelste haai: hij kan een topsnelheid van 32km per uur bereiken.

De gewone Hamerhaai:

De kop van de hamerhaai lijkt inderdaad een beetje op een hamer.

Zijn ogen staan aan het eind van de uitsteeksels op hun kop, wat ze een breed gezichtsveld geeft, als ze hun kop heen en weer bewegen.

De neusgaten zitten ook ver uit elkaar zodat ze beter kunnen bepalen waar de geur vandaan komt.

De Voshaai:

Hij heet zo door zijn lange staart (tot 2½ meter). Zijn staart is bijna even lang als zijn lichaam. Hij jaagt op scholen vis,(groepen vissen) door erin steeds kleinere kringetjes om heen te zwemmen. Daarbij zwiept hij met zijn staart naar de vissen, die in paniek bij elkaar blijven. Ook kunnen ze prooidieren bewusteloos slaan.

Lichaamsbouw

Bijna alle haaien hebben een gestroomlijnd lichaam, waardoor ze zich snel en gemakkelijk door het water kunnen voortbewegen.

Vinnen

Hun borstvinnen zijn vrij groot en dienen voor het evenwicht.

De staartvin van de haai is niet symmetrisch, dus niet aan beide kanten gelijk.

De bovenkant van de vin is een stuk langer dan de onderkant.

De haaientanden
Als wij ongeveer 6 jaar oud zijn wisselen wij onze melktanden. Dat gebeurt maar een keer, verliezen wij daarna een tand dan groeit die nooit meer aan.

Haaien hebben hier geen last van je zult dus nooit een haai zonder tanden zien.

Als haaien een tand verliezen, en dat gebeurt nog al vaak, dan krijgen ze gewoon een nieuwe.

Haaien hebben namelijk een heleboel tanden in de bek, die in rijen achter elkaar staan.

Als een tand uit de voorste rij afbreekt dan wordt deze in soms maar één dag vervangen door een nieuwe tand uit de rij erachter. De nieuwe tand schuift dus een plaatsje naar voren. Sommige haaien hebben zelfs 3 of 4 rijen reserve tanden. De haai doet ongeveer 2 weken met 1 tand en verslijt er tijdens zijn leven een paar 1000. Soms kan je dus op het strand wel eens een haaientand vinden.

Huid:

Haaien hebben geen schubben, maar hun huid is bedekt met huidtandjes (kleine stekeltjes die dezelfde opbouw hebben als de tanden in de bek).

De huid van sommige haaien is zo ruw dat hij als schuurpapier gebruikt wordt.

Zintuigen:

Haaien hebben precies in de gaten wat er om hen heen gebeurt.

Het best ontwikkeld is misschien wel hun gehoor, waarmee ze hun prooi op wel een kilometer afstand kunnen horen. Als ze nog maar een paar honderd meter van hun prooi af zijn gebruiken ze hun scherpe neus, ze ruiken bijna alles en kunnen door hun hoofd heen en weer te bewegen de plaats van hun slachtoffer bepalen.

Langs de zijkant van het lichaam loopt een rij kleine openingen die toegang geven tot het zijlijnorgaan. Met dat zintuig voelen ze zelfs de kleinste trillingen in het water. Geen vis of duiker komt in de buurt of de haai merkt het.

Voedsel:

Alle haaien zijn roofdieren, ze eten meestal kleinere dieren die op de bodem leven eten, bijvoorbeeld krabben, inktvisjes platvissen maar ook vissen en soms andere haaien worden gegeten.

Een aantal grote haaisoorten eten ook grote prooien zoals zeeschildpadden andere haaien, dolfijnen, zeevogels, zeehonden + zeeleeuwen.

Gevaarlijk?

Haaien hebben de naam levensgevaarlijk te zijn en ze zouden vooral een voorkeur hebben voor mensenvlees.

Maar eigenlijk is een bij gevaarlijker, omdat er per jaar meer mensen dood gaan aan een bijensteek dan aan de beten van een haai.

Van de 375 bekende soorten haaien zijn slechts enkele echt gevaarlijk voor ons.

De meeste haaien lusten helemaal geen mensenvlees en de meeste mensen die door haaien zijn aangevallen hebben dat overleefd.

De haaien die voor de mens gevaarlijk zijn: zijn de witte haai, de tijgerhaai, de hamerhaai, de zandhaai en de blauwe haai. Maar deze haaien komen bijna nooit in de buurt van de kust en zijn daarom meestal geen een bedreiging voor de mensen.

Haaien worden vooral aangetrokken door bloed in het water, haaien vinden bloed erg lekker en ze kunnen het al op grote afstand ruiken.

Als je een wondje hebt en er zijn haaien in de buurt gezien dan kun je dus beter niet in het water gaan.

Joeri de Vries,

Groep 7