Spreekbeurt over Haar

Trends liever kastanje dan blond
liever kastanje dan blond… dit is de mood op dit moment. tenminste, als we mogen afgaan op recente onderzoeken en verkoopcijfers van grote cosmetische huizen. een trend die je met de zomermaanden in het vooruitzicht niet snel zou verwachten…

TIPS bad hair day of bad hair habit?
een goed verzorgde haardos is belangrijk. volgens psychologisch onderzoek zou het één van de dingen zijn waar mannen in een vrouw op letten. en daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen, want slordige, vette pieken zijn nu eenmaal niet aantrekkelijk…

TRENDS readhead = hothead
de zomerse blonde haarkleur krijgt deze zomer een (grote) concurrent: rood. rood is in. in alle toonaarden: van aardbeiblond tot amber, van koper tot vlammend rood. rood is vrouwelijk maar tegelijkertijd ook krachtig. rood staat voor karakter en zelfverzekerdheid…

TIPS gezond, glanzend & trendy zomerhaar
waarom we gewoonlijk meer tijd (en geld) investeren in huidverzorging dan in de verzorging van ons haar is niet duidelijk. feit is dat je haar net zoveel aandacht nodig heeft. glanzend en gezond haar krijg je niet zomaar cadeau. hieronder onze tips voor gezond en glanzend zomerhaar…

TRENDS styling tips voor trendy kapsels
dé hairstyle voor zomer 2005 is nonchalant, licht krullend of golvend haar. lange manen die verwaaid lijken door een warme zeewind. de krullen en golven komen natuurlijk over. de meest gebruikelijke techniek voor dit kapsel: vlechtjes maken in vochtig haar en als het haar droog is, de vlechtjes uithalen…

TRENDS haartrends zomer 2005: jaren ’70
sommige kappers leggen je haarfijn uit wat de trends gaan worden: lang haar, kort haar, steil of krullen, blond of donker. andere kappers houden ervan om de vormen en kleuren die ze om zich heen ontwaren en waar ze dagelijks mee bezig zijn in een breder perspectief te zetten. om na te gaan waar die…

TRENDS haartrends zomer 2005
tijdens de italiaanse modeweek ontmoetten we backstage bij de shows gianni albanese, hair stylist voor ‘la compagnia della bellezza’, die samen met l’oréal het haar voor verschillende shows heeft verzorgd. natuurlijk vroegen we gianni wat we deze zomer kunnen gaan verwachten…

TRENDS vijf redenen om voor blond te gaan (of niet!) blond is verleidelijk en sexy. voorbeelden te over: van marylin monroe tot pamela anderson. van grace kelly tot gwen stefani. sinds vrouwen zich openlijk blonderen, en dat is pas vanaf de jaren ’50, is blond uit de glamourwereld niet meer weg te denken…

TRENDS lange, wilde manen
benieuwd naar de nieuwe haartrends voor het komende seizoen? wij willen alvast een tipje van de sluier oplichten. zoals gewoonlijk komen de trends niet zomaar uit de lucht vallen, maar borduren ze voort op actuele trends. zo blijft lang haar in…

TRENDS cool hairstyles: zet de trend!
knotjes à la björk, geplisseerd haar, geisha-haar of kleuren die geïnspireerd zijn op japanse manga’s? dit seizoen geldt: volg niet de trends, maar zet de trend! we hebben het al verschillende malen geroepen: ‘big hair is in’. krullen en kroes zijn…

TIPS was je haar glanzend en gezond
haren wassen is iets wat we allemaal tenminste een paar keer per week doen. iedereen kent het ritueel van natmaken, shampooën, uitspoelen en droogwrijven met de handdoek wel. maar toch komt er bij haren wassen en drogen meer kijken…

TIPS niet blij met je haar?
het kan je opeens overvallen. gisteren was je nog blij met je haar maar vandaag, ineens, wil het niet meer. het valt niet, er is geen land mee te bezeilen. dat zijn de momenten waarop je aan de kapper gaat denken. je had je voorgenomen het lang…

TIPS tips voor glanzend haar
haar moet verzorgd worden, net zoals je huid. toch wordt haarverzorging nog wel eens onderschat. hieronder onze adviezen. check of je je haar niet tekort doet. het belangrijkste is dat je je haar niet te vaak wast. twee of drie keer per…

TIPS van blond naar kastanjebruin
de lente is bij uitstek een seizoen dat vraagt om verandering. dus denk en dub je er al een tijdje over om je blonde lokken te verruilen voor kastanjebruinen manen, dan is het misschien nu het moment. we hebben een zestal trendystyle-adviezen…

Behandel je haar goed niet trekken draaien en friemelen met je haar.

 •  Kam of borstel je haar niet als het nat is.Want dan is je haar het meest kwetsbaar.
 • Gebruik zo min mogelijk haarstijl producten waar warmte aan te pas moet komen zoals fohns, krultangen, ontkrullingstangen en hete krulspelden.
 • Gebruik een borstel van goede kwaliteit liefst van natuurlijk materiaal zodat er niet te veel aan de haren word getrokken, afbreken of splijten.
 • Bescherm je haar tegen de zon.
 • Gebruik een shampoo en andere haarverzorgingsproducten met zonnebescherming. Bijv wella en schwarzkopf hebben zulke producten in hun assortiment.
 • Gebruik een conditioner of crèmespoeling na de shampoo.
 • Er zijn speciale producten voor gesleten haarpunten. Deze repareren je haar niet maar zorgen er wel voor dat het er minder pluizig uitziet.
 • Laat je haar elke 6 weken bij knippen of bijpunten.
 • Als je elastiekjes gebruikt zorg er dan voor dat ze bekleed zijn met stof.
 • Zwemmen in gegloord water is slecht voor je haar je kan een badmuts overwegen. Of Anders moet je je haar goed uitspoelen en daarna extra goed verzorgen.

Gespleten haarpunt,, haarpunt,,

1. Normaal haar.

Glanst je haar, is het makkelijk te stylen en voelt het zacht aan. Dan heb je normaal haar. En heeft het weinig extra verzorging nodig.

2. Droog haar.

Ziet je haar er dof uit, klit het snel en is het Weerbarstig? Dan heb je droog haar. Dat kan komen doordat je het heb Geverfd, Gepermanent, te heet geföhnd of dat je te veel in de zon bent geweest.

Is je haar van nature droog, dan heb je waarschijnlijk een steviger haartype. Daarbij zijn wat minder talgkliertjes in de hoofdhuid aanwezig of produceren de talgkliertjes te weinig talg.

3. Vet haar.

Ziet je haar er snel piekerig uit, moet je het vaak wassen en hangt het slap naar beneden ? Dan heb je vet haar dat waarschijnlijk ook fijn van structuur is.

Fijn haar is meestal dicht ingeplant en omdat bij elk haar een talgkliertje aanwezig is, is dit haartype veel sneller vet. De hormonenproductie, slechte voeding, stress, koud weer en teveel stylen kunnen je haar vetter maken.

4. Gemengd haar

Mist je haar volume aan de wortels en zien de punten er pluizig uit ? Dan heb je gemengd haar. Aan de wortels is het snel vet, de uiteinden zijn juist heel droog. Vooral bij lang haar heb je dat probleem vaker, omdat de haarpunten al oud zijn en daardoor kwetsbaar.

5. Normaal tot fijn haar

Heb je last van roos en jeuk op je hoofdhuid als je het een paar dagen niet wast ?
Dan is je haar waarschijnlijk normaal tot fijn van structuur, dicht ingeplant en wordt het snel vet. Dat is een ideale omgeving voor de gist dat roos veroorzaakt.

Stress, verkeerde voeding en weinig frisse lucht kunnen roos verergeren. Dagelijks je haar wassen kan al veel helpen, maar soms heb je echt een anti-roos shampoo nodig.
Was ook dagelijks je kam en borstel. Verschoon regelmatig je kussensloop

6. Normaal tot stevig haar

Heb je last van een trekkerige, schilferige hoofdhuid en jeuk ? Dan is je haar waarschijnlijk normaal tot stevig van structuur en wat droog. Je hoofdhuid is ook wat aan de droge kant en daardoor snel geïrriteerd. De schilfers lijken erg op roos, maar zijn in feite gewoon droge schilfertjes. Stress kan irritatie en schilfering verergeren.

1. Was je haar niet met heet water, daar drogen je haar en vooral je haarpunten van uit.

2. Maak je haar eerst door en door nat voor je de shampoo erover verdeelt. De shampoos van vandaag zijn heel effectief, dus kan je er matig mee omspringen. Bovendien maakt teveel shampoo het haar niet schoner.

3. Wrijf de shampoo een beetje schuimend tussen je handen zodat hij makkelijker te verdelen is.

4. Breng de shampoo aan rondom je hoofd en masseer de hoofdhuid zachtjes. Het haar rond je gezicht en in je nek is vaak het meest aan een wasbeurt toe, dus was deze plaatsen goed.

5. Heb je lang haar? Vouw het dan niet dubbel tegen je achterhoofd om ook eens stevig over de punten te wrijven! Je haarpunten zijn vaak poreus en niet bestand tegen deze hardhandige aanpak…

6. Het uitspoelen duurt – als het goed is – langer dan het wassen zelf. Gebruik veel lauw water bij het spoelen. Als er shampooresten in je haar achterblijven, is het zwaarder en dus lastiger in model te brengen. Bovendien wordt het dan sneller vuil omdat stofdeeltjes makkelijker in je haar blijven kleven.

Handig om weten:

De hedendaagse shampoos kun je probleemloos elke dag gebruiken: ze zijn zacht en halen alleen het vuil en overtollige vet weg, maar laten de natuurlijke oliën in je haar intact.

Ongeveer 1 vrouw op de 3 wast haar haar 5 of meer keren per week en zowat de helft wast het 2 tot 3 keer per week.

Gekleurd haar.

Welke kleuring…

Natuurlijke kleuringen, op basis van plantaardige substanties (hennep, indigo, kamille of rabarber) geven een heel mooi resultaat, maar meer in de aard van een schijn dan van een echte kleuring. Ze houden niet erg lang.

Directe kleuringen op basis van chemische substanties komen voor onder mousse- en crèmevorm en zijn makkelijk zelf thuis aan te brengen. Het resultaat is meer gelijkmatig dan met natuurlijke kleuringen, maar vervaagt snel.

Permanente kleuringen houden veel langer. En geven, in het begin, schitterende resultaten. Het grote nadeel: de uitgroei aan de wortels met de originele haarkleur.

Aan welk ritme ?

Het best is een maand tussen elke kleuring te laten. Maar het is natuurlijk het esthetische dat primeert. Vooral voor zij die de kleuring gebruiken om de eerste grijze haartjes te verdoezelen. Alhoewel de kleur snel vervaagt en verdwijnt.

De vijanden van kleur…

Er zijn er hoofdzakelijk twee: De shampoos, waarvan de wassende bestanddelen de haren reinigen…en tegelijk de kleur wegwassen. De zon, waarvan de UV-stralen ongelooflijke ontkleurende effecten hebben op gekleurd haar.

 • We hebben gemiddeld 120.000 haren op ons hoofd.
 • Een haar groeit ongeveer 1 cm per maand.
 • Bij elkaar groeien onze haren dus zo’n 1.200 meter per maand.
 • Een haar leeft tussen de 2 en 7 jaar.
 • We verliezen ongeveer tussen de 60 en 100 haren per dag.
 • Ons haar kent een groeifase waarin het groeit, een overgangsfase waarin de groei vermindert en stopt, en een rustfase waarin het haar uit de haarwortel wordt geduwd door een nieuw haartje.
 • Van alle haren op ons hoofd bevindt zo’n 85% zich in de groeifase, 1% in de

overgangsfase en 14 % in de uitvalsfase.

1. Gespleten haarpunten zijn te repareren…

Niet waar !
Als ze eenmaal gespleten zijn, is knippen het enige dat je er vanaf helpt.

2. Je haar groeit sneller als je het vaak knipt…

Niet waar !
Hoe hard je haar groeit, wordt geregeld in het haarzakje in je hoofdhuid. Het knippen van de punten heeft daar geen invloed op.

3. Je haar groeit sneller in de zomer dan in de winter…

Waar !
Dat komt door de invloed van de hoeveelheid (zon)licht en warmte, waardoor alle processen worden versneld. Bij sommigen groeit het ‘s zomers wel twee keer zo snel als normaal, dus zo’n 2 à 3 centimeter per maand !

4. Vaak wassen maakt je haar vet …

Niet Waar !
Wassen maakt je haar juist schoner. Maar als je je hoofdhuid te hard masseert, een te scherpe shampoo of erg heet water gebruikt, kan dat de talgproductie wel stimuleren en dan wordt je haar sneller vet.

5. Blondines hebben meer haren dan brunettes…

Waar !
Mensen met blond haar hebben gemiddeld zo’n 150.000 haren op hun hoofd en mensen met bruin haar “maar” 100.000.

6. Een permanent kan mislukken als je ongesteld bent…

Waar !
Haren bestaan uit dood materiaal, maar een schommelende hormoonspiegel of verminderde conditie kan maken dat een permanent-behandeling niet “pakt”.

7. Als je zwanger bent, krijg je voller haar…

Waar !
Je haar valt vanaf de 5de maand van de zwangerschap minder uit, waardoor het voller wordt. Na de bevalling volgt wel een soort inhaalslag: je verliest die haren alsnog en het lijkt alsof je opeens last hebt van haaruitval.

8. Als je één grijs haar uittrekt, krijg je er twee terug…

Niet Waar !
Uit elk haarzakje groeit maar één haar…

9. Droog haar kun je beter niet te vaak wassen…

Waar !
Maar met niet te vaak wordt bedoeld: niet dagelijks. Toch moet droog haar regelmatig gewassen worden om het vuil van de haarzakjes weg te halen, zodat ze niet verstopt geraken.

Van: Larissa, Jade, Rianne