Spreekbeurt over de Hamster

Hamster

Hamsters

Soorten:
Syrische hamster (goudhamster):
1839
In 1930 werden in de Syrische woestijn een vrouwtje en haar jongen gevonden. Slechts 3 overleefden het transport en de gevangenschap.

Russische dwerghamster:
Siberië..

Roborovski dwerghamster:
komt oorspronkelijk uit Mongolië.(China) 1970 Roborovski dwerghamster bekend als huisdier.

Campbelli dwerghamster:
Noord-Mongolië, Noord-China en Tuva. werden in 1905 ontdekt door Thomas.

Chinese dwerghamster:
uit China. kunnen zowel overleven in beboste gebieden, als in kale vlaktes. In de jaren ’60 werd hij bekend als huisdier,

Hamster nachtdier
‘s-nachts wakker en slaapt overdag.
Teveel uit de slaap gehaald = geen lang leventje hebben.
Geen tocht en onregelmatige voeding
Krijgt hij een goede verzorging en zijn rust op tijd, dan kan de hamster ongeveer drie jaar oud worden.
Benodigdheden:
– Een huisje voor de hamster
– Strooisel (meestal in de dierenwinkel te koop)
– Een drinkflesje
– Een eetbakje
– Voer
– Nestmateriaal
– Een kooi
– Speeltjes beweging
– Een knaagsteen

Kooi:
Waar moet hij aan voldoen?
– De hamster moet zich er prettig in kunnen voelen
– Niet te klein zijn
– Het moet stevig zijn
– De hamster mag niet ontsnappen (door bijv. te grote tralieafstand)
– Als er tralies zijn, is het het beste als ze horizontaal zijn, dan kunnen zij klimmen
– Het moet veilig zijn, dus geen scherpe randen
– Kooi makkelijk schoon kunnen maken

Het hamster-huisje
Meestal een kooitje gebruikt, 30×25 cm groot. kooi met een slaaphokje is ideaal.
Voor een paartje iets grotere kooi.
Maak kooitje zacht (oude lapjes en zacht stro).
Niet in de volle zon en niet in een vochtige omgeving
Winterslaap?
Temperatuur in zijn omgeving lager dan 12 graden zou zijn. Hij heeft die winterslaap echter niet nodig.
Mannetje of vrouwtje
Dit te onderscheiden is moeilijk.
Vrouwtjes iets groter en ‘ronder’ dan mannetjes ,afgerond achterlijfje.
Bij de mannetjes is aan het achterlijfje een kleine uitstulping te zien, is hij iets slanker en sierlijker van vorm. Van bovenaf gezien is het achterlijfje van een mannetje ook iets spitser. (bij volwassen hamsters)

Lichaam:
Het gebit
Het gebit is erg krachtig en bestaat uit 16 tanden. 6 kiezen en 2 snijtanden per ‘wang’.
De wangzakken
Ze zijn erg belangrijk voor de hamster, omdat de wangzakken als transport dienen voor het voedsel. De wangzakken Als een hamster zich bedreigt voelt en groot wil lijken kan hij zijn wangzakken vol met lucht blazen. Daardoor lijkt hij dan veel groter.

De tenen en poten
De (voor)poten van een hamster zijn erg krachtig. De voorpoten hebben vier tenen en een klein duimpje. De achterpoten hebben vijf tenen.

De maag
De maag van de hamster bestaat uit twee ‘kamers’. De voormaag en de hoofd- of kliermaag. In de voormaag wordt het voedsel voorverteerd en daarna in de andere maag volledig verteerd

De vacht
De vacht is erg belangrijk voor de hamster.

Hamsterverzorging:
Radje
Hamsters rennen graag in een radje. Als je een hamster geen radje geeft kunnen ze hun energie vaak niet goed kwijt. Open radjes zijn gevaarlijk voor de pootjes van je hamster. Met “open” wordt bedoeld dat er open ruimtes tussen de spijlen van het radje zitten. Dit zijn twee voorbeelden van gevaarlijke open radjes:

Een ander gevaarlijk type radje is een radje op een metalen standaard. Je hamster kan zichzelf bezeren als hij tijdens het rennen zijn hoofdje naar buiten steekt. Als je meerdere hamsters bij elkaar hebt kan een hamster zich bezeren als hij in het radje probeert te springen als er een andere hamster in aan het rennen is. Het volgende radje is dus dubbel fout; het is een open radje met gevaarlijke zij-spijlen:

Gelukkig zijn er ook genoeg veilige radjes verkrijgbaar. Dit zijn een paar voorbeelden van veilige radjes:
· Als het radje piept kun je een beetje olijfolie op het asje smeren
· Een open radje kun je eventueel dicht maken door papier of plastic tussen de spijltjes te weven (maar meestal is een dicht radje kopen praktischer)
· Vergeet tijdens het schoonmaken niet om ook het radje te poetsen; veel hamsters plassen tijdens het rennen in hun radje
Voedsel verstoppen…..
Om voor een beetje afwisseling te zorgen, kan je voedsel verstoppen. Dit kan bijv. een appel zijn dat je ergens hoog tussen de tralies stopt. De meeste hamsters vinden dit erg leuk. Als ze het door hebben, zullen ze gaan klimmen om het op te halen. Als ze niet weten dat je iets hebt verstopt, lok/leid dan jouw hamster met het fruit.
Vrijlaten in de kamer
Als je hamster tam is, kan je hem laten lopen in je kamer. Maar kijk eerst goed of er geen gevaren zijn. Zoja, neem dan de nodige maatregelen (bijv. vaas ergens anders neerzetten). Vooral bij de eerste keren is het belangrijk dat je goed oplet en je hamster in de gaten houdt. Pas ook op dat je niet per ongeluk op hem gaat zitten of dat je op hem trapt!
Als je hamster het nog een beetje eng vindt om in een vreemd gebied te komen dan kan je zijn kooi op de grond zetten. Je hamster kan dan weer in zijn kooi gaan als hij dat wilt. Laat je hamster alleen los lopen als je zeker weet dat het veilig is. Geen gevaarlijke voorwerpen of bijvoorbeeld gaten in muren.
Maar het kan altijd gebeuren dat hij ontsnapt, daarom staat hieronder een tip.

TIP: Vind eerst uit in welke kamer hij is, sluit alle deuren en ga na of er nog andere gaten zijn. Leg dan in iedere kamer een aantal noten (bijv. 5 zonnebloempitten). Als je de volgende dag ziet waar een pit weg is of als er aan geknabbeld is, weet je dat hij in die kamer is. Nu moet je hem nog vangen…

Leg een spoor van eten, lekkere dingen enz. dat leidt naar een trapje dat naar een emmer toe loopt. Als hij het spoor volgt, klimt hij op het trapje en valt in de emmer. Hij zit dan in de emmer maar kan er niet meer uit.
Ps: Het hoeft niet per sé een emmer te zijn, als het maar diep genoeg is en niet van bijv. karton, hij knabbelt zich dan zo vrij.
Uitslag van een poll in 2002
Hoe vaak laat jij jouw hamster vrij rondlopen in de kamer? (502 votes)
Nooit 158 (31%)
1 keer per week 64 (12%)
Een paar keer per week 124 (24%)
Elke dag 156 (31%)
Hamster ren
De hamster kan zichzelf dus goed in beweging houden. Maar daar moet je hem wel de kans toe geven. Bij gebrek aan een ruime kooi (bijvoorbeeld door ruimtegebrek) is een hamsterren een goed alternatief. Deze kan je namelijk gewoon weer opbergen. Een hamsterren is een omheining waarin je de hamster en enkele speeltjes kan plaatsen. Hij kan zich daar dan lekker in uitleven. Wat wel belangrijk is: een ren is nooit 100% uitbraak-proof, het is dus wel zo slim om er bij blijven te zitten! Anders ontsnapt je hamster misschien wel, en krijgen jullie allebei wel erg veel beweging tijdens de daarop volgende speurtocht. De ren op de hier onderstaande afbeelding is vooral geschikt voor dwerghamsters. Syrische hamsters kunnen er vrij snel uit ontsnappen.

Een hamsterren kan in verscheidene winkels aangeschaft worden. Zoals op het voorbeeld te zien is, zijn het tralie-elementen die je aan elkaar vast kunt haken. Je kan echter ook zelf een goede ren in elkaar knutselen van het juiste materiaal
Hamsterbal
Als je je hamster op een andere manier dan met een ren wat beweging wil verschaffen, kan je ook een loopbal aanschaffen. Deze ballen zijn in verschillende maten te krijgen. Je hamster kan hierin veilig de kamer verkennen, zonder dat hij ergens onder schiet, om er vervolgens de komende 3 dagen niet meer onderuit te komen. Waar je wel op moet letten bij een loopbal is, dat je de hamster er niet te lang in laat zitten. Let er ook op dat de hamster niet lang stil blijft zitten naast de verwarming of iets dergelijks, dan wordt het namelijk te warm in de bal. Ook kan je de bal beter niet gebruiken op een verhoging (zoals een tafel), dan riskeer je dat de hamster er af rolt en zich onnodig bezeert. Gebruik de bal ook niet in de nabijheid van een trap!

Een nadeel aan de loopbal is echter dat kleine hamsterteentjes en voetjes vast kunnen komen te zitten in de zuurstofgleuven. Er zijn mensen (en dus ook hamsters) die hier nare ervaringen mee hebben. Er wordt echter al onderzoek naar verbetering gedaan, en momenteel is er ook een nieuwe bal verkrijgbaar met luchtrondjes in plaats van de gebruikelijke sleuven. Hierdoor wordt de kans op verwondingen bij de hamster verkleind.

Goede voeding is belangrijk.. Vele fabrikanten hebben uitgekiend knaagdierenvoer samengesteld, vitaminen
In de winkels is heel veel goede voeding . Dit zijn komplete samenstellingen waarmee de hamster niets tekort komt. Enkele merken zijn Puik & Bogena
Geef ook dagelijks een blaadje sla, boerenkool, stukje appel, bloemkool, spruitjes enz. en uw goudhamster eet op zijn best.

Ook zijn drinken niet vergeten!
Als woestijndiertje weinig behoefte aan water.
Uit groenvoer halen ze al het vocht.
In gevangenschap heeft het dier meer vocht nodig.
Geef dus voldoende vers zuiver drinkwater!
Het voedsel en water in diepe bakjes in de kooi te plaatsen, omdat anders de hamster de zaden tussen het zaagsel in de kooi verspreidt.
Knagen met knaagsticks
Zodat de tandjes niet te lang worden, moet de goudhamster knagen. regelmatig een takje geven. Lekkerder en goed zijn knaagsticks. In verschillende smaken. We kennen ze o.a. in de merken Vitakraft, Puik
Ziekten:
Natuurlijk kan een hamster ook ziek worden, hieronder staan de meest voorkomende ziekten en kwalen. Hieronder staat ook een lijstje hoe je het kan voorkomen en een soort lijstje met de kenmerken van een gezonde hamster.

Voorkom ziekten en maak deze fouten niet:
· Door snelle overgang van bijv. van warmte naar kou of andersom kan een hamster ziek worden
· Tocht
· Slecht voer
· Verstoring tijdens zijn slaapperiode
· Ontbreken van graaf-, knaag- en klimmogelijkheden
Een gezonde hamster:
· De vacht is glanzend en glad (een oude hamster wordt soms bij sommige plekken kaal)
· Het gedrag is levendig
· De ogen zijn helder en droog
· De nagels zijn niet te lang, zonder scheurtjes
· De ademhaling is rustig en regelmatig
De dierenarts:
Bij sommige ziekten (zoals natstaart) is het noodzakelijk dat je jouw hamster gauw laat behandelen. Als je naar de dierenarts gaat is het verstandig om ook wat van het strooisel in zijn kooi mee te nemen (met uitwerpselen). Soms moet een dierenarts namelijk zijn uitwerpselen onderzoeken. Ook is het handig als een dierenarts deze gegevens heeft:
· De leeftijd van je hamster
· Waar hij staat (is er veel tocht/zon enz.)
· Wanneer (hoe lang geleden) had hij de eerste symptomen
· Is er iets ongewoons gebeurd (ander eten, temperatuur drastisch verandert)
· Wat hij als eten krijgt
· Of hij pijn heeft, zo ja, waar

De meest voorkomende ziekten en kwalen:
Ademhalingsmoeilijkheden:
Hiermee bedoel ik niezen, een loopneus en andere ademhalingsmoeilijkheden. Dit kan ontstaan door tocht.
Diaree:
De oorzaak van diaree ligt aan ongeschikt voer of voer dat is bespoten. Ook kan het liggen aan een te plotselinge verandering van het voer.
Haaruitval :
Haaruitval kan bijvoorbeeld ontstaan door het wrijven. Ze kunnen bijv. vlooien of mijten hebben. Haaruitval kan ook ontstaan door de ouderdom. De oren worden kaal en daarna ook delen van het achterlijf en de buik.
LCM (Lymphozytaire Choriomeningitis) :
LCM is een hersenvliesontsteking die alleen nog bij jonge Syrische hamsters voortkomt, ze zijn nog niet bij dwerghamsters geconstateerd. Hamsters met LCM worden mager, slaperig en krijgen een ruige vacht. Daarna komen er soms bindvliesontstekingen en worden ze bijna altijd ‘lichtschuw’. Na ongeveer een 4 weken is de ziekte meestal over, het heeft zelden een dodelijke afloop. Belangrijk is dat zwangere vrouwen geen jonge Syrische hamsters in huis moeten nemen. Bij een zwangere vrouw waarbij de hamster LCM heeft kan een miskraan of misvorming van de baby ontstaan. Hamsters ouder dan 5 maanden hebben geen kans meer op LCM. Om helemaal geen risico te nemen om een hamster met LCM te kopen zijn er de zogenaamde ‘LCM-vrije kweekstammen’.
Natstaart:
Natstaart is een besmettelijke ziekte dat kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree. De dierenarts kan deze ziekte wel behandelen, maar vaak heeft het een dodelijke afloop.
Oogproblemen:
Oogproblemen komen vaak voor, vooral bij oudere hamsters. De ogen zijn geïrriteerd en een beetje pusserig. Daardoor kleven de oogleden aan elkaar. Dit ontstaat door een luchtweginfectie of oogirritatie (door bijv. stof). Je kan met lauw/warm water het een beetje weghalen. Als het helemaal niet helpt kan je naar de dierenarts gaan. Die heeft er meestal wel een zalfje tegen.
Verkoudheid:
Als een hamster verkouden is, is hij erg rustig en lijkt zijn neusje erg vochtig. Als hij erger verkouden wordt kun je hem ook horen snuiven en niezen. Als een hamster verkouden is plaats je hem in een schone kooi met een dikke laag strooisel. Verkoudheid is besmettelijk dus je moet ook oppassen dat je de hamster niet in de buurt van andere hamsters zet, die kunnen dan worden besmet.
Verlamming:
Verlamming van bijvoorbeeld een poot kan door verschillende manieren ontstaan en kan niet worden genezen. Ze kunnen er goed mee omgaan en kunnen er na een tijd goed mee lopen. Het kan worden ontstaan door een ontsteking in de zenuwen, ouderdom en nog vele andere redenen. Hoewel ze nog goed kunnen lopen, moet je het radje weghalen als een poot is verlamd. Het pootje hangt er dan slap bij en kan dan vast komen te zitten tussen het radje.
Wangzakverstoppingen:
Als een hamster een wangzakverstopping heeft, kan hij zijn wangzakken niet gebruiken. Wangzakverstoppingen worden meestal veroorzaakt door verkeerd voedsel. Sommige soorten voedsel (bijv. chocola) kunnen gaan smelten waardoor de wangzakken dicht kleven. Als je hamster een wangzakverstopping heeft moet je naar de dierenarts gaan.
Top

Overig:
Shock:
Een shock kan ontstaan na een hele harde val, een (plotselinge) aanval van hond of kat en er kan bloedverlies ontstaan. Als een hamster in een shock is ligt hij stil en is hij erg suf.
Je moet jouw hamster dan op een schemerige omgeving leggen op een handdoek dat op een warme kruik ligt. De kruik moet warm zijn, maar de temperatuur mag niet hoger zijn dan 50 graden. Als de hamster na een halfuur niet verbeterd is het noodzakelijk zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.
Een gebroken poot:
Als een hamster een gebroken poot heeft, heeft hij de eerste dagen veel pijn. Hij zal dan niet kunnen lopen. Je moet er niet aan gaan zitten, omdat het dan verergert.
Ouderdom:
Een oude hamster wordt langzaam kaal en gaat minder vaak in het radje. Soms worden ze ook nog blind, maar ze kunnen zich dan nog goed redden, omdat hun reuk erg goed ontwikkeld is. Laat de hamster bij zijn laatste dagen zoveel mogelijk met rust en geef hem zijn lievelingseten.

Een oude hamster met volle wangzakken

Te lange tanden:
De hamster is een knaagdier. Dit betekent dat de voortanden continu doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat door het knagen de tanden afslijten.
Door onvoldoende knaagmogelijkheden of een erfelijke afwijking is het mogelijk dat de tanden niet goed afslijten. Als de tanden te lang zijn, kan de hamster niet meer eten en vermagert. Bij de dierenarts kun je de tanden van je hamster laten knippen.
Een te dikke hamster:
Een te dikke hamster kan je herkennen als hij minder speelt en het lichaam erg ‘bol’ is. Dikke hamsters zijn gevoeliger voor ziekten en als een hamster zelfs al van jongs af aan te dik is, kan hij zelf een jaar eerder doodgaan dan niet te dikke hamsters. Als een hamster moet afvallen, geef hem dan geen vet voedsel, zoals vlees, noten en pinda’s.
Top

bron: de dwerghamster (boek)

Gedrag:

Het spelen buiten de kooi
Geef hem op tijd eten en drinken.
Geen tocht er niet in de zon.
Laat hem genoeg slapen, haal hem er dus niet meteen uit als je uit school komt.
Praat maar tegen ‘m, dan hoort ie terwijl hij rust.
Pas tegen de avond haal je ‘m uit zijn kooi.
Dat kan niet anders bij de goudhamster. het is een nachtdier dat ‘s-avonds pas wakker wordt en gaat spelen.
Pak ‘m dan niet met je volle hand vast (hij zou je kunnen bijten),
laat hem rustig in het holletje van je 2 handen kruipen. Hij kruipt dan verder over je hand en rug, maar doet niets.
Zorg dat hij niet kan vallen, het beste is tijdens het spelen zelf op de grond te gaan zitten dan kan de hamster zich niet verwonden.
Gevaren:
Electriciteitskabels/snoeren
Bij het knagen kunnen ze een stroomstoot krijgen
Om dit te verkomen kun je de stekker eruit halen tijdens het vrijlaten en er voor te zorgen dat de kabels ergens liggen waar de hamster niet kan komen.
De mens
De mens kan ook een gevaar zijn voor de hamster. Je kan er bijv. op gaan zitten, per ongeluk op trappen enz. De enige manier om dit te voorkomen is goed op te letten als je hem vrijlaat in je kamer.
Gelakt/gebeits hout
Als een hamster knaagt aan gelakt- of gebeits hout kan hij erg ziek worden aan vergiftiging.
Voorwerpen met water (vazen enz.)
Ze kunnen er per ongeluk in glijden en daardoor verdrinken. Je kan dit voorkomen door de vazen ergens anders neer te zetten en natuurlijk gewoon goed opletten.
Puntige voorwerpen (naalden, spijkers)
Omdat hamsters hamsteren (ze brengen voedsel via hun wangzakken naar hun huisje) is dit ook een groot gevaar. Ze kunnen dit ook in hun wangzakken stoppen, waardoor de wangzakken ernstig worden verwond. Je kunt dit alleen voorkomen door ze niet te laten slingeren.
Planten
Sommige planten zijn giftig, soms zelfs dodelijk. Om dit te voorkomen moet je opletten dat de hamster niet aan planten eet. Een lijst met giftige planten.
· Anemoon
· Hyacint
· Klimop
· Krokus
· Narcis
· Tulp
· Varens
· Vingerhoedskruid

.Quiz:
1 Hoe groot is een dwerghamster?
A 3 centimeter
B 6 centimeter
C 10 centimeter
B
2 Wat is er met de hamster als zijn staart nat is?
A Hij heeft de dodelijke ziekte natte staart
B Ze is in verwachting
C Dat hij gezond is
A
3 Moet je hamsterfamilie altijd bij elkaar houden?
A Ja, anders worden ze verdrietig
B Nee, dan eet de vader zijn kleintjes op
B
4 Hoe oud kunnen hamsters worden?
A anderhalf jaar
B twee jaar
C drie
C
Hoe lang blijft een baby-hamster in de buik
A Een maand
B 16 dagen
C 25 dagen
B
6 Wat voor kleur hebben de ogen van Albino-hamsters?
A Rood
B Zwart
C Wit
a
7 Wat gebeurt als je een mannetje bij een vrouwtje in haar kooi zet?
A Er komen jongen
B Ze beginnen te likken
C Het vrouwtje valt het mannetje aan
C
8 Wanneer slaapt een hamster
A s’nachts
B maakt hem niets uit
C overdag
C

9 Hoveel jongen kan een hamster krijgen?
A 15
B 8
C 5
A
10 Wat is een goed loopradje?
A Een loopradje met spijltjes
B Een dicht loopradje
C Een loopradje van hout
B