Spreekbeurt over Hard water [of hardheid van water]

Hard water

Hard water [of hardheid van water]

Hard water is waar ik mijn spreekbeurt over wil gaan houden. Veel mensen weten namelijk niet wat hard drinkwater precies is en hoe het komt dat de water hardheid hoog is. Eerst ga ik vertellen wat hard water is, daarna hoe de water hardheid hoog kan worden, en als laatste wat er gebeurt in huis als het water hard is en wat je hier aan kan doen.

Hard water: wat is het?

Hard water wordt veroorzaakt doordat er veel kalk in het drinkwater zit. Kalk bestaat uit de stoffen calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium in het water zit, hoe harder het is. Wanneer hard water opdroogt, blijven er vaak witte vlekjes en aanslag achter op de waterkraan, de wc, de douchetegels, het bad en andere plaatsen waar water wordt gebruikt. Vooral wanneer hard water wordt verwarmd zie je kalkaanslag achterblijven. Dit kun je goed zien in bijvoorbeeld de waterkoker waar witte vlekjes in komen in de binnenkant.

Hoe wordt water hard?

Regen is van nature heel erg zacht. Maar wanneer de regen op de grond valt en in de bodem terechtkomt, stroomt het door kalklagen in de bodem. Niet overal zitten van die kalklagen in de bodem, maar op de meeste plaatsen wel. Het waterleidingbedrijf pompt het water dan weer naar boven, om het schoon te maken en dan weer te gebruiken als drinkwater. Maar bij het schoonmaken wordt lang niet altijd alle kalk eruit gehaald. In gebieden waar heel veel kalk in de bodem zit, zal het water dus een hele hoge waterhardheid hebben. De hardheid van water wordt gemeten in Duitse graden. Hoe meer Duitse graden, hoe harder het drinkwater is.

Nadelen hard water

Hard water is lastig. Vooral omdat hard water dus witte kalkaanslag achterlaat in het huis. Kalkaanslag is heel moeilijk schoon te maken, en daarom erg vervelend. Maar kalkaanslag blijft ook op plaatsen achter waar je het niet ziet. Bijvoorbeeld in de waterleiding, de wasmachine, de boiler van de centrale verwarming en in de verwarmingselementen zelf. Hard water zorgt ervoor dat er een steeds dikker laagje kalkaanslag in deze apparaten terechtkomt. De waterleiding kan hierdoor steeds kleiner worden van binnen en zelfs gaan verstoppen. En de andere apparaten gaan steeds minder goed werken. Dit komt omdat het laagje kalk ervoor zorgt dat de warmte die wordt opgewekt door die apparaten niet goed meer vrij kan komen. Er is dus steeds meer energie nodig om dezelfde warmte te kunnen geven. Dit is natuurlijk ook duurder. Hiernaast zie je een plaatje met de verschillen tussen hard en zacht water. De plaatjes aan de linkerkant zijn met hard water, en aan de rechterkant met zacht water.

Hard water heeft ook als nadeel dat je meer waspoeder, zeep, shampoo en andere wasmiddelen nodig hebt. Wasmiddelen lossen namelijk veel slechter op in hard water dan in zacht water. Je moet bij hard water dus meer gebruiken om net zo veel schuim te krijgen als bij zacht water.

Waterontharder

Om van hard water weer zacht water te maken, kun je een waterontharder gebruiken. Dit apparaat haalt de kalk weer uit het water voordat het water het huis in stroomt. Het haalt dus de calcium en magnesium uit het water en laat dit door de afvoer stromen. Hierdoor is het water weer zacht en heb je geen last van de nadelen van hard water.