Spreekbeurt over Hersenvliesontsteking

Ik houd me spreekbeurt over hersenvliesontsteking

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf hersenvliesontsteking heb gehad toen ik 1. 5 was en het is een ziekte die nu nog steeds een ernstige ziekte is.

– Wat is hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking is een ontsteking van het hersenvlies en je ruggenmerg.

Plaatje 1

Hersenvliesontsteking wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd. Het kan als bacterie of als virus voorkomen. Het virus komt vaker voor.

Virus: komt vaker voor dan de bacterie, en kan niet worden bestreden met antibiotica. Bij de behandeling worden alleen de symptomen behandeld.

Bacterie: is ernstiger dan het virus en behandelen ze met antibiotica, en kan de gevolgen kunnen ernstig aflopen BV: dat je overlijd, doof, blind of gehandicapt wordt maar het kan ook goed aflopen zoals ik, ik heb waarschijnlijk alleen concentratie problemen, maar doordat ik zo jong was toen ik het kreeg is het niet te testen wat de gevolgen zijn geweest. De bacteriële vorm kan door een paar verschillende soorten bacterie veroorzaakt worden. Ieder mens draagt deze bij zich, alleen niet iedereen word er ziek van. De doctoren weten niet hoe dat komt. Dit zijn de bacteriën die de ziekte kunnen veroorzaken namelijk: pneumokokken, haemophilus influenza b afgekort tot hib en dan heb je nog de bekendste meningokokken, en daar heb je ook weer verschillende soorten van namelijk A, B, C, W en Y. Als het goed is is iedereen voor meningokokken c vorig jaar ingeënt.

Folder laten zien

– Hoe herken je hersenvliesontsteking?

Hersenvlies ontsteking lijkt op een zware griep. Wat dus voorkomt is hoge koorts, overgeven, bloedvergiftiging in de vorm van uitslag, hoofdpijn duizeligheid, sufheid en nekstijfheid (dat je je kin met veel pijn of heel veel moeite naar je borst beweegt) maar als je een van de symptomen niet heb dan kan het alsnog zijn dat je hersenvliesontsteking heb. De symptomen bij baby’s kunnen anders zijn. Baby’s hebben vaak geen nekstijfheid, weigeren voeding, huilerig, willen niet aangeraakt worden en hebben meestal geen koorts. Als er sprake is van bloedvergiftiging dan is de ziekte nog gevaarlijker. Bij bloedvergiftiging vermenigvuldigen de ziektekiemen zich in de bloedbaan. Als je bloedvergiftiging hebt dan kunnen er nog een paar symptomen bij komen. Je bent heel plotseling van gezond naar ziek, je heb paars/rode vlekjes de vlekjes worden snel groter, en je heb veel spierpijn.

In 20% van de gevallen gaat de zieke dood.

En ook 20% heeft restverschijnselen, als je er te laat bij bent dan kan het zo ernstig worden dat een deel van je lichaam geamputeerd moet worden. Ook kun je er vergroeiingen aan over houden.

– Wie kunnen er hersenvliesontsteking krijgen:

De bacterie waar je hersenvliesontsteking van krijgt leeft bij ongeveer 1 op de 5 Nederlanders achter in de neus of de keel. Iedereen kan drager van die bacterie zijn, zonder het te weten. De bacterie wordt verspreid door hoesten, niesen, uitademen en zoenen. De risicogroepen zijn: kinderen van 0 tot 5 en jongeren van 14 tot 21 en 55 plussers. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 2000 mensen te maken met meningitis en/of bloedvergifteging. Het betreft veelal kinderen . Het is niet bekend hoe het komt dat de een ziek word en de ander niet. Redenen waarom iemand ziek kan worden zijn: verminderde weerstand, opgroeien in een rokerige omgeving en soms een foutje in je afweersysteem. Hoe langer je de bacterie bij je hebt hoe beter je er tegen kunt, dus heb je minder kans dat je er ziek van wordt. Dus vandaar dat meestal jonge kinderen hersenvliesontsteking krijgen.

– Hoe kom je er achter dat iemand hersenvliesontsteking heeft?

Meestal merken ouders dat er iets niet klopt met het kind. Het is niet zomaar een griep. Soms is het moeilijk om aan de huisarts uit te leggen dat het niet een griep is. Als de huisarts komt kan hij vaak niet zien dat het hersenvliesontsteking is, en als het geen nekstijfheid heeft is het al helemaal moeilijk.

De enige manier om het aan te tonen is een ruggenmerg prik. Uit de ruggenmerg halen ze het halen ze een beetje vocht met de bacterie daarin. Dat gaat naar het lab en daar legen ze het onder een microscoop om te kijken of er een bacterie in zit en welke en hoeveel. Hoe meer bacteriën, hoe ernstiger het is. Als bekend is welke hersenvliesontsteking bacterie het is word bepaald welke en hoeveel antibiotica je moet krijgen. je een besmettelijke vorm hebt, dan moeten familieleden ook antibiotica krijgen. De zieken krijgt het via een infuus en de familie krijgen een pilletje. De zieke licht in een afgesloten kamer en licht dus alleen. Mensen die op bezoek komen (dat zijn vooral de ouder, want andere mensen mogen in het begin nog niet komen) mo eten een mondkapje voor.