Spreekbeurt over het Bloemeneiland Madeira

Mijn spreekbeurt gaat over Madeira

Madeira is een Portugees eilandje midden in de Atlantische Oceaan. Het ligt op ongeveer 700 km afstand van Afrika en 1000 kilometer van de Portugal.

Mensen die op Madeira wonen die noem je Madeirezen.

Op Madeira moet je betalen met de Euro en dat is dus best handig.

Het eiland maakt onderdeel uit van de gelijknamige eilandengroep waar ook Porto Santo en nog een paar kleinere eilanden deel van zijn. Porto Santo is het vakantie-eiland van de Madeirezen. Dat komt door het acht kilometer lange gouden zandstrand, iets wat op Madeira ontbreekt. Op het eiland Madeira zelf heb je alleen rostkusten. De eilanden staan onder bestuur van het Portugese vasteland, maar mag zelf wel heel veel beslissingen nemen.

De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1862 m). Er is ook een wijnsoort naar het eiland genoemd.

Madeira wordt elk jaar door ruim een half miljoen vakantiegangers bezocht. Het grootste gedeelte van dit aantal trekt naar het zonnige zuiden, waar ook de hoofdstad van het eiland, Funchal, zich bevindt. Hier kun je heerlijk genieten van het zonnetje en waterliefhebbers zoeken het zwemcomplex Lido op. Dit complex bestaat uit een groot en klein zeewaterzwembad en een zonneweide met ligbedden, parasols en nog veel meer. Wanneer je toch liever in de echte zee zwemt dan kun je vanaf het Lido direct de Atlantische Oceaan in. Het water is hier prachtig om te duiken. Op zwemcomplex Lido is ook een duikschool.

Het eiland Madeira biedt nog veel meer dan de warme zuidkust en Funchal. In het noordelijke, minder toeristische gedeelte van Madeira zijn hele leuke dorpjes waar je nog echt kunt zien hoe de Madeirezen zelf leven.

De natuur op Madeira is ook prachtig. Madeira wordt niet voor niets het ‘Bloemeneiland’ genoemd en staat vol met prachtige parken en tuinen. Tijdens een onvergetelijke wandeling kun je genieten van prachtige bloemen en planten hele mooie landschappen en uitzichten. Op sommige van de vele uitzichtpunten moet je even in je ogen wrijven om te controleren of dit wel echt is. Het is dan ook niet gek dat het Parque Natural da Madeira in december 1999 door UNESCO tot natuurlijk erfgoed werd benoemd.

Ik ben zelf in het voorjaar op Madeira geweest en heb er een hele mooie vakantie gehad. Het hele eiland staat in het voorjaar vol met mooie bloeiende bloemen en dat was heel leuk.

Heeft er nog iemand vragen?