Spreekbeurt over het Colombinehuis

Het Colombinehuis

Spreekbeurt over het Colombinehuis.

Hallo!
Wat leuk dat jij je spreekbeurt/werkstuk wilt houden over het Colombinehuis! In bijgevoegd pakket zit een heleboel informatie en leuke attributen die je kunt gebruiken tijdens je spreekbeurt of bij het maken van je werkstuk.
Hopelijk heb je er wat aan.

Wat zit er in het pakket:

Een sticker: die is voor jou omdat je aan het Colombinehuis hebt gedacht.
Een pin: de pin kan je op doen tijdens je spreekbeurt. Je bent nu officieel “vriend van het Colombinehuis!”
30 folders: deze folders kan je uitdelen in je klas.
2 nieuwsbrieven: hierin staat de meest recente informatie over belevingen in het Colombinehuis. Leuk voor jou en je docent.
Een DVD: deze DVD kan je afspelen in de klas. Hij duurt ongeveer 10 minuten.

We wensen je heel veel succes met je spreekbeurt, voor vragen mag je ons altijd bellen!
Vriendelijke groeten uit Biddinghuizen,
Het Colombine-team.

Wat is het Colombinehuis?:

Het Colombinehuis Flevoland is een vakantiehuis voor gezinnen met kinderen tot 21 jaar. Kinderen die niet gewoon op vakantie kunnen omdat ze bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, een hele ernstige ziekte hebben of onder zware emotionele druk leven. Het Colombinehuis heeft aanpassingen, speciaal voor deze kinderen. Zo kunnen ze samen met hun ouders, broertjes en zusjes toch lekker op vakantie en er even tussenuit.
In het Colombinehuis krijgen deze gezinnen een volledig verzorgde vakantie aangeboden. Met ontbijt, lunch en diner. De kinderen die op vakantie komen in het Colombinehuis maken samen een wereldreis. Alle huisjes zijn naar een land ingericht en elke avond wordt er een ander wereldgerecht gegeten, zoals Chinees, Italiaans, Spaans, Hongaars, Zweeds, enz.
In de vakantieweek worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Er worden binnen en buiten spelletjes gedaan, geknutseld, wedstrijden georganiseerd en je kunt je verkleden en schminken. Ook mag ieder gezin een dag mee varen op de Colombineboot.
Het bijzondere van het Colombinehuis is dat alle gezinnen een ziek kind hebben, dus je hoeft je niet te schamen voor je ziekte en maakt gauw vrienden. Ook begrijpen de ouders elkaar goed, omdat de zorg voor een ziek kind best zwaar kan zijn. Ze kunnen met elkaar verhalen uitwisselen.
De kinderen en de ouders gaan na een vakantie weer helemaal uitgerust naar huis!

De geschiedenis:

In 1977 is de stichting Colombine opgericht in Amsterdam door Herman van Veen. Deze stichting wilde graag hulp bieden aan mensen over de hele wereld. Het motto van de stichting is “de wereld delen”. In Thailand, de Filippijnen, Indonesië, Kenia, Brazilië en Duitsland heeft de stichting geholpen met projecten. Als je in het Colombinehuis komt, zul je zien dat de acht vakantiehuisjes naar deze landen vernoemd zijn én zo ingericht zijn, dat ze heel erg op het land lijken. Zo hangen er in Kenia hangmatten aan het plafond, en staat er in huisje Australië een grote kangaroo in de gang. Stichting Colombine heeft veel hulp gegeven in verschillende landen.

Het idee van het Colombinehuis is ontstaan tijdens een Colombine actie in 1990. Uit gesprekken met artsen bleek toen, dat er in Nederland vraag was aan een huis voor zieke kinderen, die rust, ontspanning en geborgenheid nodig hebben. Deze uitdaging werd opgepakt door de stichting Colombine. De opening van het Colombinehuis was op 22 maart 1997. Vanaf het idee, het uitdenken, en het bouwen van het huis zijn Willem Flantua en Mary van Veen betrokkenen. Zij runnen tot nu toe het Colombinehuis.

Hoe ziet het Colombinehuis eruit?

Het Colombinehuis Flevoland heeft 1 groot moederhuis en 8 vakantiehuisjes. Ieder gezin krijgt een eigen vakantiehuisje, waarin je ‘woont’ en slaapt.
Naast alle huisjes met een landenthema, is ook het moederhuis ingericht in verschillende landen.
Zo is in het moederhuis een Japans ingericht restaurant, hier eten de gasten iedere avond een ander wereldgerecht. Er is een Grieks theater, waar activiteiten worden georganiseerd en spelletjes kunt spelen, of lekker kunt snoezelen in de kussens. In de Afrikaans ingerichte serre komen de ouders tot rust, hier kan je lezen, tv kijken en lekker kletsen met andere vakantie gasten.
Om het Colombinehuis is een groot speelveld, een dierenweide en een bos met een speciaal rolstoel wandel pad.

De 8 huisjes van boven naar onder: Duitsland, Brasil, Kenya, Australië, Indonesië, Filipijnen, Thailand en India.
http://www.colombinehuis.nl/images/colombinehuis_454x264.jpg

Wat is er allemaal te doen in het Colombinehuis?:

In het Colombinehuis wordt een leuk activiteiten programma aangeboden. Minstens drie keer per dag is er wat leuks te doen. Een disco, een modeshow, een knutseluurtje, een optreden, een spelletjesmiddag of een bonte avond. Iedere dag is een feest! Sport en spel, kunst en culturele activiteiten zijn erg belangrijk.
Daarnaast gaan veel gasten een dagje naar het Dolfinarium, of naar Walibi. Er is 3 keer per dag een maaltijd in het restaurant. Ook kunnen de kinderen de hele dag door buitenspelen, boeken en tijdschriften lezen, maar vooral met andere gasten omgaan. Het Colombinehuis heeft veel gras, een grote dierenweide en een bos met een rolstoelpad. Dus binnen zitten komt er niet eens van!
Er zijn veel vrijwilligers die een keer willen komen optreden voor de gasten. Bijvoorbeeld met een goochelshow, een dansoptreden of een clownvoorstelling.

De boot:

De meeste gasten die in het Colombinehuis op vakantie komen zullen nooit kunnen gaan varen. Door hun handicap of omdat er gewoon geen middelen voor zijn. Toch willen wij die kinderen een dagje laten varen, op de Colombineboot. Het wijde water, een zeil hijsen, wind door je haar, zelf sturen! . Je wordt verkleed als piraat, of je gaat mee met de avonturen van Kabouter Klabas. De Colombineboot vaart ieder jaar van mei t/m oktober.

Colombine:

reis colombine.jpg
Dit is Colombine, dit konijntje is de mascotte van het Colombinehuis Flevoland.

Sponsoren en acties:

Het Colombinehuis is volledig afhankelijk van donaties en giften. Het huis krjigt geen subsidie(=geld) van de overheid. Er worden veel acties gehouden voor het Colombinehuis. Bijvoorbeeld giften van rommelmarkten, sponsorlopen, of collectes. Ook materiaal is altijd welkom. Knutselspullen, buitenspeelgoed, maar ook boeken, of zelfs fietsen en skelters zijn voor de vakantiegasten erg leuk
Alle acties voor het Colombinehuis zijn welkom. Er is namelijk heel erg veel geld nodig om te blijven doen wat we nu doen; vakantie bieden aan kinderen die het zó hard nodig hebben!

 

Het Team:

Er werken jaarlijks 100 tot 150 vrijwilligers per jaar bij het Colombinehuis. Voor onder andere de boot, de tuin, de gasten en de maaltijden. Daarnaast is er een klein team van parttime medewerkers. Dit zijn functies als directeur, receptioniste, financieel medewerker en vormgeefster.

http://www.colombinehuis.nl/images/producten/kookboekcover-klein.jpg

Te koop:

Op de website van het Colombinehuis is van alles te koop:
Cd’s van Herman van Veen.
Een kookboek met lekkere wereldgerechten van het Colombinehuis.
En natuurlijk het speldje waarmee je” vriend” van het Colombinehuis wordt.

Meer informatie:

Meer informatie vind je op www.colombinehuis.nl.
Of als je belt naar: 0321-334353