Spreekbeurt over het eiland Ameland

Ameland

Mijn spreekbeurt gaat over Ameland, Ameland is een waddeneiland en hoort bij de provincie Friesland. Er zijn vijf waddeneilanden. Namelijk Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Je kunt het makkelijk onthouden door TV TAS.

Je kunt op Ameland komen met de boot vanaf Holwerd, dat is ongeveer 20 kilometer varen en je doet er ongeveer 45 minuten over.

Er wonen ongeveer 3500 mensen op Ameland en het is ongeveer 60 km2. Ik dacht eerst dat ze Fries zouden spreken op Ameland maar dat is niet zo. De taal is Amelands.

Heel vroeger (1872) hebben ze een dam geprobeerd te bouwen tussen Ameland en het vaste land maar door stormen is de dam kapotgeslagen, heel soms kun je met eb nog gedeeltes van de dam zien. Eb is laag water en vloed is hoog water. Bij vloed ligt de vroegere dan onder water.

Een paar bekende steden op Ameland zijn:
Nes
Ballum
Buren

Leuke dingen die je op Ameland kunt doen zijn:
De Vuurtoren bekijken, de vuurtoren is gemaakt van gietijzer en is 55,3 m hoog. Hij is gebouwd in 1881 en hij heet Bornrif.

Je kunt ook een rondvlucht maken boven het eiland of over de waddenzee, dan kun je heel vaak zeehonden bekijken. Dit leek mij heel erg leuk om te doen maar het weer wat niet zo goed dus dat hebben we niet gedaan.

Omdat Ameland een eiland is kun je bijna overal naar het strand, het strand is bijna altijd dichtbij. En je kunt ook heel leuk fietstochten maken.