Spreekbeurt over het Heelal

het Heelal

Het begin

Veel geleerden denken dat het heelal zo’n 12 tot 20 miljard jaar geleden is ontstaan met een enorme knal. De grote klap! Die wordt vaak ook “Big Bang” genoemd. Bij die klap is waterstofgas in alle richtingen van het heelal gevlogen. Waar het stopt? Waarschijnlijk nergens. Er komt geen einde aan het heelal.
Niet iedereen denkt er zo over. Sommige geleerden denken dat alles ontstaan is uit een heel klein puntje. Dat lijkt onwaarschijnlijk maar wie weet?

Uit al het waterstofgas ontstonden sterrenstelsels. Die sterrenstelsel zien we nu nog met heel sterke telescopen, maar ze zijn zover weg dat het licht er heel lang over doet om bij ons te komen. De lichtstraaltjes van die sterrenstelsels doen er wel 12 miljard jaar over om bij ons te komen. Dat is dus pas oud licht!
Omdat het licht zo oud is, bestaan die sterrenstelsels waarschijnlijk niet meer.

Weet je trouwens hoe snel het licht gaat? 300.000 kilometer per seconde. Dus als jij ‘eenentwintig’ zegt, dan is een lichtstraaltje al zeven en een half keer om de wereld gegaan!

Het Zonnestelsel

Ons Zonnestelsel bestaat uit een ster die wij de Zon noemen, de planeten (vanaf de zon gezien) Mercurius, Venus, de Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.
Ons zonnestelsel samen met alle sterren die je kunt zien op een heldere avond noemen we de melkweg.

de Zon

De Zon is ons grootste hemellichaam. je zou 1,3 miljoen keer de Aarde in de Zon kunnen passen. De Zon bestaat uit een kern met een gemiddelde temperatuur van 15 miljoen graden

Hoe komt het dat de zon en de maan aan de hemel even groot lijken?
De zon is dan wel veel groter dan de Maan, ongeveer 400 x zo groot, maar hij staat ook bijna 400 maal zo ver weg!

Wat is de zon?

De zon is een ster. De afstand van onze aarde naar de zon is 149.600.000 km.

Hoe oud is de zon?

Ongeveer 5 miljard jaar. Men verwacht dat over 5,5 miljard jaar de energie voorraad van de zon opgebrand is.

Maar voor ons mensen is na de aarde de zon het belangrijkste hemellichaam. Als de maan, de planeten en alle sterren van onze hemel zouden verdwijnen en alleen de zon zou overblijven, zou het leven op aarde verder gaan zoals het nu is. Alleen onze nachten zouden niet zo mooi meer zijn.

Waarschuwing: Men mag nooit direct naar de zon kijken door veldkijker of telescoop. Je zou dan direct blind worden, want de lenzen van het instrument werken als een brandglas en zouden het netvlies vernielen

Mercurius

Mercurius staat van alle planeten het dichts bij de Zon en is de op 1 na, kleinste planeet van ons zonnestelsel. Mercurius is maar liefst 40% kleiner dan de Aarde. Mercurius is moeilijk te zien vanaf de Aarde omdat hij zo dicht bij de Zon staat

Venus

Venus wordt wel de tweelingzuster van de aarde genoemd. Dat komt omdat deze planeet bijna net zo groot is als de aarde. Op Venus is het wel warm. Het is er zo’n 500 graden boven nul. Lekker warm dus!

Aarde

De aarde is de derde planeet in ons zonnestelsel, gerekend vanaf de zon.

De Aarde is de enige planeet binnen ons zonnestelsel waar leven voorkomt in de vorm van mensen, dieren, organismen en stromend water

Mars

Mars is ongeveer half zo groot als de aarde. . Mars wordt wel de “rode” planeet genoemd. De buitenkant van de planeet bestaat uit roodachtig stof. Als je door een sterrenkijker naar Mars kijkt, zie je een rood bolletje.

Jupiter

Jupiter is de reus onder de planeten: hij weegt 300 maal zo veel als de Aarde. Onze aarde past 1300 x in Jupiter.

Saturnus

Saturnus is de tweede grote planeet in het Zonnestelsel. Saturnus is na Jupiter de grootste planeet binnen ons zonnenstelsel. onze aarde past 760 maal in Saturnus. De planeet is bekend door zijn ringen. De ringen bestaan voornamelijk uit waterijs

Uranus

Uranus is net zoals Jupiter, Saturnus en Neptunus een gasplaneet.

Netptunus

Pluto

Pluto de kleinste planeet,

De Maan

Van alle hemellichamen staat de Maan het dichtst bij de Aarde. De Maan draait om de Aarde in ongeveer 27 dagen, daar komt ook ons woord “maand” vandaan. Hoe de Maan is ontstaan weten we niet precies.

Mensen op de Maan

De eerste mens die voet op de Maan zette was in 1969 de Amerikaan Neil Armstrong.

Nadien zijn er meerdere personen op de Maan geweest!

Ruimtepakken.
Er is geen lucht in de ruimte. Mensen kunnen niet leven in de ruimte. We hebben lucht nodig om adem te halen en we mogen niet te warm worden of te koud. In een ruimteschip is er lucht voor de astronauten en is het niet te warm of te koud. Als ze naar buiten gaan hebben ze een ruimte pak aan. Daar zit zuurstof in en het is er precies de goede tempratuur. Alles zit goed dicht anders ontsnapt er lucht. Dit pak beschermt je ook tegen de kou en hitte op de Maan, want overdag kan het over de 100 graden Celsius worden en ‘s nachts kan het wel 120 graden vriezen.