Spreekbeurt over het konijn

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Mischa.

Inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over konijnen want, ik vind het hele lieve dieren. Konijnen zijn hele lieve dieren en ze bijten zelden.

Voer

Je moet per dag schoon water geven. Het beste is een drinkautomaat, want waterbakjes worden gemakkelijk omgestoten. Je hebt 2 soorten voer: geperste blokjes

en gemengd voer. In gemengd voer zit graan, zaden, gedroogde wortel en geperst gras.

In geperste blokjes zit hetzelfde als gemengd voer, alleen dan in een blokje geperst.

Ook moet je soms wat gras of paardenstekjes plukken. Maar je moet er niet te veel van geven want, bij

jonge en oude konijnen ligt dat zwaar op hun maag. Als het heeft gevroren moet je

geen bevroren voedsel geven want, dat werkt erg slecht op hun spijsvertering. Ook als je in de buurt van en industrieterrein woont kan je beter daar geen gras plukken.

Want daar is vaak de lucht vervuild dus het groen wat daar groeit is vaak niet helemaal schoon. Wat je ze wel mag geven is: andijvie, peenlof, radijsblad, veldsla en bloemkoolstelen. En van de wilde planten: paardebloem, dovenetel, berenklauw en weegbree vinden ze erg lekker.

Stukjes fruit zoals appel en peer zijn zelfs een lekkernij.

Voor het knagen kun je takjes van een wilg, de beuk, de hazelnoot, de esdoorn of van fruitbomen gegeven worden.

Mijn konijn lust ook graag bruin brood!

Hok

Het maakt niet uit in wat voor hok je het konijn doet. Een konijn dat altijd buiten heeft gestaan, moet je niet in een keer binnen zetten. Want de temperatuur verschilt nogal van binnen en buiten. Vooral in de winter. Mijn konijn staat buiten in een hok.

Als hij gaat logeren gebruiken we deze bak.

In de lente en zomer staat hij vaak op het gras in een ren die ik zelf met m’n vader getimmerd heb.

In zijn hok ligt eerst een oude krant, met daaroverheen stro.

Geschiedenis

Het eerste volk, dat de konijnen in gevangenschap nam, waren de Romeinen. Ze vonden het vlees lekker en de vacht konden ze ook wel gebruiken. Maar op konijnen jagen koste veel tijd, dus gingen de Romeinen proberen konijnen in gevangenschap te houden en te fokken. Hiervoor werden wilde konijnen gevangen.

De konijnen hadden het naar hun zin, want er werden veel jonge konijnen geboren.

De Romeinen hadden gekke eetgewoontes. Niet alleen dikke konijnen werden gegeten, maar ook pasgeboren jongen. Maar ook werden pasgeboren jongen gebruikt door de Romeinse vrouwen als schoonheidsmiddel.

Door de Romeinen werden de konijnen meegenomen naar vele landen en lieten ze daar los, waar ze zich vestigden. Omdat konijnen snel jonkies krijgen, kwamen er al vlug konijnenplagen, Ze vernielden veel land van de boeren.

Op plaatsen waar de lynxen (een soort wilde kat) en wolven leefden, kwamen niet zoveel konijnen. Wolven en lynxen eten namelijk konijnen.

Tijdens de oorlog werden konijnen veel gefokt. Omdat ze weinig plaats innamen en goedkoop aten. Zo hadden de mensen toch nog vlees in de oorlog.

Pas na de tweede wereldoorlog werden konijnen als huisdier gehouden.

Gedrag

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen grommen en brommen. Een konijn gromt als hij boos is. Het is dan oppassen geblazen, want het dier kan in deze gemoedstoestand bijten. Of hij wil met rust gelaten worden.

Het brommen wordt alleen door de mannetjes gedaan. Ze geven daar mee aan, dat ze bereid zijn te paren. Eigenlijk is het produceren van dit geluid dus een onderdeel van het hofmakerijgedrag. Hofmakerijgedrag is dat de vrouwtjeskonijnen hem aardig vinden.

Met als doel paren.

Als er gevaar dreigt stampt het konijn op de grond met als doel de andere leden van de groep te waarschuwen voor gevaar.

Voortplanting

Een ram is een mannetje en het vrouwtje wordt voedster genoemd. Als een konijn 6 maanden oud is kunnen er jongen geboren worden. De draagtijd van een vrouwtje is 31 tot 32 dagen. Vlak voor dat de jongen geboren worden, zal de voedster de haren onder haar buik en borst weg plukken waardoor de 4 paar tepels beter uitkomen.

De geboorte vindt meestal vroeg in de ochtend plaats. De jongen zijn meestal binnen 30 minuten geboren. Het aantal jongen varieert van 3 tot 12.

Dwergkonijnen hebben gemiddeld 2 tot 3 jongen per nest. De jongen, die naakt en met de oogjes gesloten worden geboren, wegen 30 tot 100 gram.

Na ongeveer 10 dagen gaan de oogjes van de jongen open en dan beginnen ze langzaam het nest te verkenen. Na 6 tot 8 weken kunnen ze bij de moeder weggehaald worden.

Dit was het einde van mijn spreekbeurt ik hoop dat jullie er wat van geleerd hebben.

Nu ga ik vragen stellen.

Wat is een ram?

Wat is een voedster?

Hoe heet mijn konijn?

Wat betekent het als hij gromt?

Waar voor gebruikten de Romeinen de konijnen?

Nu mogen jullie vragen stellen.