Spreekbeurt Koninklijk huis.
Hallo jongens en meisjes. Ik ga mijn spreekbeurt houden over het koningklijk huis. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er wat meer over wou weten en ik wilde weten hoe het koningklijk huis in elkaar zit.
Hoofdstuk 1 Leden van het koningklijk huis
Ik ga in dit hoofdstuk de leden van het Nederlandse koningklijke huis.
Ik ga nu de leden opnoemen en met wie ze getrouwd zijn:
- Koningin Beatrix, zij is getrouwd met Prins Clous die is overleden op 6 oktober 2002
- Prins Clous, hij is getrouwd met Koningin Beatrix, maar Prins Clous is op 6 oktober 2002 overleden
- Prins Willem-Alexander, die is getrouwd met Prinses Maxima
- Prinses Maxima, zij is getrouwd met Prins Willem-Alexander
- Prins Johan Friso, gaat in april trouwen met Mabel Wisse Smit
- Prins Constantijn, hij is getrouwd met Prinses Laurentien
- Prinses Laurentien, zij is getrouwd met Prins Constantijn
- Prinses Juliana, zij is getrouwd met Prins Bernhard, maar Prinses Juliana is overleden op 20 maart 2004.
- Prins Bernhard, hij is getrouwd met Prinses Juliana, maar zij is overleden op 20 maart 2004-04-05
- Prinses Margriet, zij is getrouwd met mr. Pieter van Vollenhoven
- Mr. Pieter van Vollenhoven, hij is getrouwd met Prinses Margriet
- Prins Maurits, hij is getrouwd met Prinses Mariléne
- Prinses Marliléne, zij is getrouwd met Prins Maurits
- Prins Bernhard jr, hij is getrouwd met Prinses Anette
- Prinses Anette, zij is getrouwd met Prins Bernhard
- Prins Pieter-Christiaan
- Prins Floris
Hoofdstuk 1 Biografie van de leden van het Nederlandse koningklijk huis
Biografie van Koning Beatrix
Koningin Beatrix is geboren op 31 januari 1938 geboren als eerste kind van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Koningin Beatrix werd geboren op Paleis Soesdijk, dat paleis staat in Baarn.
Ik ga nu vertellen over de hobby’s van Koningin Beatrix
Koningin Beatrix houdt van beeldhouwen, paardrijden en zeilen. De koningin houdt ook van tenissen en skien.
Biografie van Prins Clous
Prins Clous werd op 6 september 1926 geboren. Prins Clous werd geboren als Clous von Amsberg. Prins Clous trouwde met Koningin Beatrix op in 1967. Het ging slechter met de gezondheid van Prins Clous, hij is op 6 oktober 2002 overleden in het HUMC in Utrecht. Prins Clous werd begraven op 15 oktober 2002.
Biografie van Prins Willem-Alexander
Prins Willem-Alexander wed op 27 april 1967 geboren als eerste kind van Koningin Beatrix en Clous. Prins Willem-Alexander werd geboren in het HUMC in Utrecht. Prins Willem-Alexander heeft twee broers namelijk: Prins Johan Friso en Prins Constantijn. Prins Willem-Alexander leerde in Spanje Maxima Zorreguieta. Op 7 februari 2002 trouwde Willem-Alexander en Maxima in Amsterdam. Na een jaar wordt Maxima zwanger van een dochter, die wordt geboren op 7 december 2003 geboren in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.
Biografie van Prinses Maxima:
Prinses Máxima werd op 17 mei 1971 als Máxima Zorreguieta geboren in Buenos Aires (Argentinië). Zij is de vierde dochter van de heer Jorge Horacio Zorreguieta en de eerste dochter van mevrouw Maria del Carmen Cerruti de Zorreguieta. Zij heeft twee broers, één zuster en drie halfzusters. Prinses Maxima trouwde met Willem-Alexander op 7 februari 2002. Ze kreeg een dochter op 7 december 2003: Chaterina Amalia. Maxima heeft twee broers, een zuster en drie halfzusters.
Biografie van Prins Johan Friso
Prins Johan Friso werd geboren op 25 september 1968 geboren in Utrecht, als tweede kind van Koningin Beatrix en Prins Clous. De Prins heeft twee broers: Prins Willem-Alexander en Prins Constantijn. De Prins bracht zijn vroege jeugd met zijn ouders en broers door op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, provincie Utrecht. Hij volgde het lager onderwijs aan de Nieuwe Baarnse School te Baarn. In dezelfde plaats bezocht hij het Baarns Lyceum.
In 1980 werd zijn moeder ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. In April 2004 gaat
Prins Johan Friso trouwen met Mabel Wisse Smit.
Biografie van Prins Constantijn:
Prins Constantijn is op 11 oktober 1969 geboren in Utrecht als derde en jongste kind van Koningin Beatrix en Prins Clous. Prins Constantijn. Prins Constantijn bracht zijn vroegere jeugd door op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, dat is een provincie in Utrecht.
Prins Constantijn is getrouwd met Prinses Laurentien. Ze hebben twee kinderen:
Eloise (Eloise Sophie Beatrix Laurence Gravin van Oranje-Nassau, Jonkvrouwe van Amsberg), geboren te Den Haag op 8 juni 2002 en zoon Claus-Casimir (Claus-Casimir Bernhard Marius Max, Graaf van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg), geboren op 21 maart 2004.
De hobby’s van Prins Constantijn zijn: voetbal, tennis, golf en skien. Andere hobby’s van Prins Constantijn zijn tekenen, lezen en koken.
Biografie van Prinses Laurentien.
. Petra Laurentien Brinkhorst werd op 25 mei 1966 te Leiden geboren. Zij is de enige dochter van mr. L.J. Brinkhorst en mw. drs. J. Brinkhorst-Heringa. Zij heeft één broer.
Prinses Lourentien is getrouwd met Prins Constantijn en ze hebben twee kinderen die zal ik nu opnoemen:
Zij hebben twee kinderen, dochter Eloise (Eloise Sophie Beatrix Laurence Gravin van Oranje-Nassau, Jonkvrouwe van Amsberg), geboren te Den Haag op 8 juni 2002 en zoon Claus-Casimir (Claus-Casimir Bernhard Marius Max, Graaf van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg), geboren op 21 maart 2004..
Biografie van Prinses Juliana:
Prinses Juliana werd op 30 april 1909 geboren als dochter van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Haar eerste levensjaren bracht de Prinses door op Paleis Het Loo te Apeldoorn, Paleis Noodeinde, dat ligt in Den Haag en Paleis Huis ten Bosch, dat ligt in Den Haag. Prinses Juliana is getrouwd met Prins Bernhard en heeft vier kinderen die zal ik even opnoemen: Koningin Juliana, Prinses Irene, Prinses Christina en Prinses Margriet. Prinses Juliana is overleden op 20 maart 2004.
Biografie van Prins Bernhard:
Prins Bernhard werd op 29 juni 1911 te Jena (Duitsland) geboren als oudste zoon van Prins Bernhard zur Lippe en Barones Armgard von Sierstorpff-Cramm. Op 7 januari 1937 trad Prins Bernhard in het huwelijk met Prinses Juliana die op 20 maart 2004 overleden. Prins Bernhard heeft vier kinderen samen met Prinses Juliana die zal ik nu even opnoemen: Koningin Beatrix, Prinses Irene, Prinses Christina en Prinses Margriet.
Hobby’s
De Prins is een liefhebber van fotografie en filmen. Hij heeft een grote belangstelling voor de luchtvaart. In de zomer van 1994 beëindigde hij een vliegcarrière van 53 jaar, waarin hij meer dan tweehonderd typen vliegtuigen gevlogen heeft.
Biografie van Prinses Margriet:
Prinses Margriet werd op 19 januari 1943 geboren als derde dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Tijdens haar studie in Leiden leerde Prinses Margriet mr Pieter van Vollenhoven kennen. op 10 januari 1967 trouwden zij in Den Haag. De hobby’s van Prinses Margriet zijn lezen, toneel, paardrijden, schaatsen, skien en wandelen.
Prinses Margriet en mr Pieter van Vollenhoven kregen vier zonen: Prins Maurits, Bernhard, Prins Pieter-Christiaan en Prins Floris
Biografie van mr Pieter van Vollenhoven:
Mr. Pieter van Vollenhoven werd op 30 april 1939 geboren te Schiedam als tweede zoon van Pieter van Vollenhoven senior en Jacoba Gijsberth. Tijdens zijn studententijd leerde mr. Pieter van Vollenhoven Prinses Margriet der Nederlanden kennen. Op 10 maart 1965 werd de verloving bekendgemaakt en het huwelijk werd op 10 januari 1967 te Den Haag voltrokken. Mr. Pieter van Vollenhoven werd bij Koninklijk Besluit lid van het Koninklijk Huis. a Stuyling de Lange. Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven kregen vier zonen: de prinsen Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975).
Biografie van Prins Maurits:
Prins Maurits werd op 17 april 1968 te Utrecht geboren als oudste zoon van Prinses Margriet en mr Pieter van Vollenhoven. Prins Maurits heeft 3 broers: Bernhard, Prins Pieter Christiaan en Prins Floris. Prins Maurits is met Prinses Mariléne getrouwd en heeft twee kinderen die zal ik nu opnoemen: Anna (Anastasia Margriet Joséphine) van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, is geboren te Amsterdam op 15 april 2001. Hun tweede kind, Lucas, is geboren op 26 oktober in Amsterdam. Zijn volledige naam luidt Lucas Maurits Pieter Henri van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven.
De hobby’s van Prins Maurits zijn musiceren, windsurfen, zeilen, zwemmen, duiken, skiën en hardlopen. In 1997 liep hij met een groep vrienden, onder wie zijn aanstaande vrouw, de marathon van New York.
Biografie van Prinses Marliléne
Prinses Marilène werd op 4 februari 1970 in Dieren geboren als jongste dochter van Hans van den Broek en Josée van den Broek-van Schendel. Tijdens haar studie in Groningen leerde Prinses Marilène Prins Maurits kennen. Op 29 mei trouwden prins maurits en prinses Marlilé. Prinses Marilène en Prins Maurits hebben 2 kinderen.
Hun dochter, Anna (Anastasia Margriet Joséphine) van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, is geboren te Amsterdam op 15 april 2001. Hun tweede kind, Lucas, is geboren op 26 oktober in Amsterdam.
De hobby’s van de Prinses zijn tennissen, schaatsen en hardlopen. In 1997 liep zij met een groep vrienden, waaronder Prins Maurits, de marathon van New York.
Over de andere leden van het koningklijk huis kon ik geen informatie vinden.
Hoofdstuk 3 De Nederlandse vlag.
Het rood-wit-blauw werd officieel in 1795 de Nederlandse vlag. Maar onze nationale driekleur bestaat al veel langer. In de 15e eeuw werd het rood-wit-blauw al gebruikt in de vlag voor Holland. In de 16e eeuw voerden de piraten in dienst van Willem de Zwijger de prinsenvlag met de kleuren uit het wapens van Oranje en Nassau: ‘oranje-blanje-bleu’ (oranje, blank, blauw). In die tijd hadden de vlaggen niet altijd drie, maar vaak ook zes, negen of zelfs twaalf banen. Maar het oranje was geen goede kleur voor op zee: het werd snel flets. Bovendien had de koning van Spanje een hekel aan oranje… De kleur oranje werd dus geleidelijk vervangen door rood. Inmiddels is precies in de wet vastgelegd hoe de vlag er uit ziet. Rood is ‘vermiljoenrood’, wit is ‘helderwit’ en blauw is ‘kobaltblauw’. De maatverhouding is 2:3. De hoogte (2) noemen ze de broekingsmaat en de breedte het uitwaaiend gedeelte. Er mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gevlagd worden. Als een vlag stuk is of vuil moet hij onopvallend(!) worden gerepareerd, gereingd of vernietigd. De vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk. Het is verboden om iets aan de vlag te veranderen of toe te voegen tenzij daartoestemming voor is van de koningin. Dit mag dus niet.
De leden van het Koninklijk Huis hebben ook hun eigen vlag. Die heet de standaard en daaraan is te zien of het staatshoofd aanwezig is. Koningin Beatrix heeft vierkante oranje vlag met een blauw kruis. In de vier vakken staat een blauwe jachthoorn (het wapen van Oranje) en in het midden het rijkswapen met de leeuw, de koninklijke kroon en de versieringen van het grootkruis van de Militaire Willemsorde. De vaandel van Willem-Alexander heeft in de vakken twee jachthoorns en twee torens. Bij haar huwelijk met Willem-Alexander heeft ook Maxima een eigen vaandel gekregen.
Hoofdstuk 4 Het Wilhelmus
Het Wilhelmus is het Nederlandse volkslied. Dat betekent dat de muziek bij officiële gebeurtenissen gespeeld en soms ook gezongen wordt. Bijvoorbeeld als de koningin in het buitenland op bezoek gaat of als een Nederlandse sporter een medaille wint bij een internationaal kampioenschap.
Het Wilhelmus is een oud lied; het werd omstreeks 1570 geschreven. De melodie is een Frans soldatenlied en de tekst is waarschijnlijk geschreven door Marnix van Sint Aldegonde. Het Wilhelmus stond in het Geuzenliedboek, een bundel met liederen die gezongen werden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De tekst gaat over Wilhelm van Nassau, nu beter bekend als Willem van Oranje of Willem de Zwijger. Het Wilhelmus heeft vijftien coupletten, maar meestal wordt alleen het eerste en zesde gespeeld. De beginletters van alle coupletten vormen samen de tekst WILLEM VAN NASSOV.
Het Wilhelmus is niet altijd ons volkslied geweest. Dat gebeurde pas in 1932, toen Wilhelmina koningin was. Voor die tijd was ‘Wien Neerlands Bloed’ het volkslied.
Dit is het eerste couplet van ons Volkslied: Het Wilhelmes, jullie krijgen allemaal de songtekst mee naar huis:
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.
Hoofdstuk 5 Prinsjesdag
In de Grondwet van Nederland staat dat de derde dinsdag van september een bijzondere dag is. Om één uur maakt koningin Beatrix dan samen met de kroonprins in de gouden koets een rijtoer door Den Haag. In de feestelijke tocht van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof rijden ook verschillende andere koetsen mee met leden van het Koninklijk Huis, begeleid door muziek, saluutschoten en een uitgebreide militaire escorte. In de Ridderzaal wacht de Staten-Generaal: de leden van de regering, de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State plus allerlei andere hoogwaardigheidsbekleders. De heren in hun beste pak en de dames met hun mooiste hoed.
Nadat het Wilhelmus is gespeeld komt de koningin de Ridderzaal binnen, neemt plaats op de troon en spreekt de troonrede uit. Dat is een formele tekst over het beleid van de regering die zij samen met de minister-president heeft opgesteld. Na de toespraak zegt de voorzitter ‘Leve de koningin’ en roept de vergadering met ‘hoera, hoera, hoera’.
De troonrede wordt al uitgesproken vanaf het jaar dat Nederland een koninkrijk is (1815). Toen kwam de koning nog op de eerste maandag van november naar het Binnenhof. In 1848 werd naast de troonrede ook de begroting ingevoerd. Een ceremonie die nu bekend is als de presentatie van de miljoenennota. Na het voorlezen van de Troonrede laat de minister van Financiën een koffertje zien waar de begroting in zit voor het volgende jaar. Een dik pak papier met de schatting van het geld dat de regering verwacht te ontvangen (bijvoorbeeld met belastingen) en een plan over hoe dat besteed wordt.
De jaarlijkse plechtigheid werd in 1887 op de derde dinsdag van september op de agenda gezet want de maandag was onhandig voor de kamerleden die uit het hele land moesten komen. Maar pas sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw is de term prinsjesdag ingeburgerd. Er wordt wel gezegd omdat het een van de weinige dagen was waarop het volk ‘de prinsjes’ kon zien, maar die verklaring kan niet kloppen want prinses Juliana was destijds enig kind. Waarschijnlijker is de verklaring dat de naam eigenlijk stamt uit de tijd van Koning Willem I, die met zijn zoons (prinsjes) te paard naar de vergadering van de Staten-Generaal ging.
Nog langer geleden kende Nederland ook al een prinsjesdag. In 1751 overleed Willem IV, de stadhouder der Verenigde Nederlanden. Zijn zoon en opvolger Willem-Batavus was toen pas drie jaar oud. Zijn moeder (Anna van Hannover) werd regentes en zijn voogd, een Duitse hertog, werd opperbevelhebber. Veel Hagenezen gingen toen op 8 maart, de verjaardag van Willem-Batavus, prinsjesdag vieren om hun verbondenheid met de Oranjes te tonen. Aan het eind van de achttiende eeuw groeide dat uit tot een volksfeest, net zoiets als koninginnedag nu.
Voor de schoolkinderen in Den Haag is prinsjesdag nog steeds feest want zij hebben een extra vrije dag. Uit het hele land komen fans van het koningshuis naar de route van de rijtoer en het paleis om een glimp op te vangen van is de festiviteiten.
Hoofdstuk 6 Koninginnendag
De verjaardag van koningin Beatrix, op 31 januari, vieren we op de verjaardag van haar moeder Juliana, 30 april. Als dat tenminste geen zondag is, want het is niet netjes om op een rustdag zaken te doen. Het koninklijke verjaardagsfeestje is vooral een handelsdag. De grote vrijmarkten (vooral in Amsterdam en Utrecht) trekken tienduizenden verkopers en voor miljoenen mensen vormen zij het hoogtepunt van het feest.
De traditie van koninginnedag is eigenlijk al begonnen in 1889. Op 31 augustus van dat jaar werd een groot verjaardagsfeest gevierd voor prinses Wilhelmina: de Prinsessedag. Haar verjaardag viel precies op de laatste dag van de grote schoolvakantie, dus het werd vooral een feestdag voor de kinderen. Maar de koninklijke familie liet zich op de feestdag meestal niet zien: zij vierden de verjaardag in huiselijke kring. Wel ontstond de gewoonte dat de bevolking van Baarn een bloemhulde bracht op paleis Soestdijk. Dat was op 2 augustus, de verjaardag van koningin Emma, de moeder van Wilhelmina.
Toen koningin Juliana werd ingehuldigd werd haar verjaardag koninginnedag. Zij nodigde op haar verjaardag altijd het Nederlandse verenigingsleven uit om bij haar in Soestdijk een feestje te vieren. Drumbands, scouts en talloze andere clubs trokken om optocht (defilé) langs het bordes van het paleis met de koninklijke familie. Zij legden bloemen en gaven demonstraties in de voortuin.
Op 30 april 1980 nam Beatrix de scepter over van Juliana en zij bepaalde toen dat 30 april een nationale feestdag zou blijven als een eerbetoon aan haar moeder. Bovendien is het in april niet zo koud als in januari. Beatrix is wat zakelijker en wil liever geen rommel voor haar deur, dus zij gaat op Koninginnedag bij een paar plaatsen in de land op bezoek. Daar wordt dan een feestprogramma georganiseerd waarbij de koningin en de familie rondloopt langs bloemen en demonstraties. In 2001 ging het koninklijke bezoek aan Meppel en Hoogeveen niet door uit vrees voor MKZ. In 2002 kregen deze steden alsnog de koninklijke familie op bezoek. Dit jaar brengt de familie een bezoek aan Deventer en Wijhe.
Op 30 april is behalve prinses Juliana ook prins Pieter van Vollenhove jarig. Op Koninginnedag worden ook een paar duizend koninklijke onderscheidingen uitgereikt: de lintjesregen
Hoofdstuk 8 Koningin Wilhelmina
Koningin Wilhelmina is geboren op 31 augustus 1880 geboren. Haar officiële naam is Wilhelmina, Helena, Pauline, Maria. De vader van Koningin Wilhelmina was Willem de derde en de moeder was Koningin Emma. Koningin Wilhelmina bracht haar eerste levensjaren door op Paleis het Loo, dat ligt dit bij Apeldoorn. Koningin Wilhelmina vond het paleis geweldig met met de mooie tuinen en fonteinen. Toen Wilhelmina twintig jaar was verloofde ze zich met Hertog Hendrik. Ze trouwden op 7 februari 1901 in Den Haag. Op 30 april 1909 kregen Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik een dochter. Ze noemden haar: Prinses Juliana. Op 28 november 1962 stierf Koningin Wilhelmina. Ze werd 82 jaar oud. Ze werd bijgezet in de grafkelder in Delft.
Hoofdstuk 8 Veel gestelde vragen aan het koningklijk huis
Welke paleizen zijn te bezichtigen?
Het Koninklijk Paleis te Amsterdam is opengesteld voor het publiek. Er zijn regelmatig tentoonstellingen. Alleen bij officiële ontvangsten is het paleis gesloten. Paleis Soestdijk is het woonpaleis van Prins Bernhard en is om die reden niet toegankelijk voor publiek.
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is het paleis, waar de Koningin woont. Om die reden kan dit paleis niet door publiek worden bezocht. Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de Koningin. Een groot deel van het paleis is dagelijks in gebruik als kantoor van de hofhouding. De Koningin houdt hier onder meer vergaderingen en besprekingen en ontvangt er regelmatig nieuw benoemde buitenlandse ambassadeurs. Ook vinden in dit paleis officiële ontvangsten plaats. Met inachtneming van de bijzondere eisen die hier het gevolg van zijn zullen de mogelijkheden van een eventuele beperkte openstelling worden onderzocht. Voor het Koninklijk Staldepartement geldt hetzelfde als voor Paleis Noordeinde.
Om toch enkele functionele ruimtes in Paleis Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde (alsmede het Koninklijk Huisarchief) te kunnen zien, is het mogelijk om ze via deze website virtueel te bezichtigen. Ook het Koninklijk Staldepartement en het Koninklijk Paleis te Amsterdam zijn virtueel te bezichtigen.
Paleis Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde, het Koninklijk Paleis te Amsterdam en Paleis Soestdijk zijn door het Rijk bij wet aan de Koningin ter beschikking gesteld en geen eigendom van de Koningin.
Wanneer mag ik de vlag uitsteken en wanneer niet?
Voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen is door de minister-president in 1980 een vlaginstructie vastgesteld. Deze vlaginstructie geldt ook voor lokale overheden. Voor particulieren en private instellingen bestaat een dergelijke instructie niet, maar desgevraagd wordt hen geadviseerd deze vlaginstructie te volgen.
Het uitsteken van de vlag gebeurt op de onderstaande dagen (als deze dag op een zondag valt, dan geldt de datum tussen haakjes):
31 januari (1 februari)
Verjaardag van de Koningin
27 april (28 april)
Verjaardag van de Prins van Oranje
30 april (29 april)
Koninginnedag
4 mei (4 mei)
Nationale dodenherdenking; halfstok vlaggen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang
5 mei (5 mei)
Nationale bevrijdingsdag
17 mei (18 mei)
Verjaardag Prinses Máxima
15 augustus (16 augustus)
Formele einde Tweede Wereldoorlog
3e dinsdag van september
Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
15 december (16 december)
Koninkrijksdag
Op Koninginnedag en op de bovengenoemde verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden wordt de vlag zonder oranje wimpel gevoerd.
Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke Huis (zoals geboorte, huwelijk en overlijden) kan er een speciale regeling afgekondigd worden.
Tijdens officiële inkomende bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht.
Koninginnedag 2000
Huis.
Zijn de paleizen en de Gouden Koets eigendom van de Koningin?
Neen. Het Paleis op de Dam te Amsterdam en de Paleizen Noordeinde en Huis ten Bosch in Den Haag zijn eigendom van het Rijk. Zij zijn door het Rijk voor gebruik ter beschikking gesteld van de Koningin.
Paleis Soestdijk te Baarn is eveneens eigendom van het Rijk en voor gebruik ter beschikking gesteld van Prins Bernhard.
Klik hier voor meer informatie.
De Gouden Koets is ook geen eigendom van de Koningin, maar is ondergebracht in de Stichting Kroongoederen. Ook andere zaken die behoren bij het Koninklijk ceremonieel, zoals de Koninklijke Kroon, zijn ondergebracht in een stichting. De Gouden Koets staat ten dienste van de Koningin.
Overigens is de Gouden Koets niet van massief goud. Delen van de koets zijn bedekt met bladgoud.
Waar komt de naam Oranje-Nassau vandaan?
De band tussen het Huis Nassau, later Oranje-Nassau, en Nederland is ontstaan in 1403, toen de Duitse graaf Engelbrecht I van Nassau in het huwelijk trad met Johanna van Polanen, vrouwe van Breda. De Bredase Nassau’s behoorden door hun groeiende particulier bezit al snel tot de hoogste edelen in de Nederlanden. Het huwelijk van graaf Hendrik III van Nassau (1483-1538) met Claudia van Chalon bracht bezitsvermeerdering voor het Huis Nassau met zich mee in Oost- en Zuid-Frankrijk, waaronder het soevereine prinsdom Orange. De aan dit prinsdom verbonden titel Prince d’Orange – Prins van Oranje – was erfelijk. Toen Hendriks zoon, René van Chalon, in 1544 zonder nakomelingen stierf, kwam diens erfenis terecht bij zijn oudste Duitse neef Willem van Nassau (1533-1584). Deze Willem van Nassau is beter bekend als Willem van Oranje, bijgenaamd De Zwijger, en wordt gezien als de stamvader van het Huis Oranje-Nassau.
Willem van Oranje (1533-1584)
Wat is het verschil tussen de Koninklijke Familie en het Koninklijk Huis?
In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen de begrippen Koninklijke Familie en Koninklijk Huis. Niet elk lid van de familie Oranje-Nassau is lid van het Huis. Het lidmaatschap van het Koninklijk Huis is bij wet geregeld. Lid zijn, naast het staatshoofd, het afgetreden staatshoofd en de leden van de Koninklijke Familie die voor troonopvolging in aanmerking komen. De echtgenoten van de leden van het Koninklijk Huis zijn ook lid van het Koninklijk Huis. De Koning is het hoofd van het Huis.
Het Koninklijk Huis bestaat nu uit Koningin Beatrix, haar zonen de Prinsen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn, de echtgenoot van het vorige staatshoofd Prins Bernhard, de jongere zuster van de Koningin Prinses Margriet en haar echtgenoot mr. Pieter van Vollenhoven, hun vier zonen, de Prinsen Maurits, Bernhard jr., Pieter-Christiaan en Floris.
Alsmede de echtgenote van Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima en hun dochtertje Prinses Catharina-Amalia, de echtgenote van Prins Constantijn, Prinses Laurentien en hun dochter Eloise en zoontje Claus-Casimir, de echtgenote van Prins Maurits, Prinses Marilène en de echtgenote van Prins Bernhard jr., Prinses Annette.
Hoofdstuk 9
Vragen die jullie moeten beantwoorden
Ik ga jullie nu een paar vragen stellen die jullie moeten beantwoorden om te kijken of jullie goed hebben opgelet.
- Waarom vieren we koninginnendag op 30 april?
- Wat is de officiële naam van Koningin Wilhelmina?
- Wat zijn de oficiele kleuren van de Nederlandse vlag?
- Noem twee gebeurtenissen waarbij het Wilhelmes word gezongen?
- Wanneer werd het Wilhelmes gezongen.
Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen? Zijn er nog opmerkingen?