Spreekbeurt over het Oog

Oog

Spreekbeurt over het oog.

Om te kunnen zien heb je je ogen nodig. Je ogen zijn 1 van de vijf zintuigen. De zintuigen die hebt zijn : zien, ruiken, horen, voelen en proeven. Voor een van deze zintuigen heb je dus je ogen nodig.

Hoe werkt je oog?

Het licht komt binnen in je oog en komt terecht op je netvlies. Dit is een vlies wat zit helemaal achterin je oog. Dat vlies bestaat uit cellen die gevoelig zijn voor licht. Deze heten de staafjes en de kegeltjes. De kegeltjes zorgen ervoor dat je kleuren kunt zien en de staafjes zorgen voor het zwart-wit zien.
Op de achterkant van het oog, wordt zie je eigenlijk de afbeelding op zijn kop net als bij een camera maar je hersenen zien dat als een gewoon beeld.

Als het donker is zie je niks!

Waarom je niets in het donker ziet komt doordat de kegeltjes niet meer werken als er geen licht is. De staafjes zorgen ervoor dat je alles wat grijzig ziet en je hersenen denken dat het donker is.

Waarom heb je oogleden?

Je oogleden beschermen je ogen tegen uitdrogen maar ook teven vuil. Je wimpers vangen het vuil op en door met je ogen te knipperen kun je ook ervoor zorgen dat er vuil uit je ogen gaat.

Bruine of blauwe ogen

Kijk eens goed naar je degen die naast je zit..heeft die dezelfde kleur ogen als jij?
Welke kleur ogen komt het meest in deze klas voor? Over het algemeen komt de kleur bruin het meest voor.

Waarom word je pupil groot en klein?

Dat heeft te maken met het licht, als er vooel licht is dan wordt de pupil kleiner. Probeer dit maar eens met elkaar. Je houd je hand voor je oog en haalt hem weer weg en kijkt in het licht. Kijk maar eens wat er dan gebeurt.

Je kunt je ogen ook gebruiken om met elkaar te praten

Door oogcontact te maken kun je zonder te praten toch elkaar iets duidelijk maken. Bijvoorbeeld door te knipogen . Kan iedereen knipogen? Of door boze ogen op te zetten.

Dit was mijn spreekbeurt over het oog.

Heeft iemand nog vragen?