Spreekbeurt over het Vliegend Hert

  • Spreekbeurt van Sabine Vos, 9 jaar uit Apeldoorn
  • Onderwerp: Vliegend Hert
  • Datum: 21-01-2005

Ik ga mijn spreekbeurt houden over het Vliegend Hert……

Jullie zullen je natuurlijk afvragen;

Ik wist niet dat een hert kon vliegen.

Maar we hebben het nu over een groot insect dat voornamelijk in de Veluwe voorkomt.

Het mannetje kan met zijn grote kaken wel 9 centimeter groot worden. Het is het grootste insect dat voorkomt in Nederland.

Hier zie je een plaatje.

Ik vind insecten heel erg mooi en interessant. De meeste meisjes die ik ken gaan gillen als ze insecten zien en vinden ze vaak heel erg eng. Maar ik durf ze gewoon op te pakken en te aaien.

Van papa heb ik een mooi boek over insecten gekregen. Als ik in de natuur ben zoek ik naar insecten en stop ze in een potje. Als ik thuis ben zoek ik in mijn insecten boekje om te kijken hoe het insect heet. Dan laat ik ze weer vrij.

Kijk dit is mijn boek.

Vliegende herten komen voor in oude bossen waar veel dode eikenbomen liggen. Hier eten ze lekker van de boomsappen.

Omdat in Nederland dode bomen in het bos worden opgeruimd zijn er nog maar heel weinig vliegende herten. Het is dan ook een zogenaamde beschermde soort. Dat betekent dat je ze niet zomaar mag meenemen uit het bos.

De mannetjes hebben grote kaken die eruit zien als geweien. Vandaar dat ze waarschijnlijk vliegend hert genoemd worden. De kaken gebruiken ze om mee te vechten met andere mannetjes. Hiermee kunnen ze niet bijten.

De vrouwtjes zijn iets kleiner en hebben geen gewei.

Hier zijn twee mannetjes aan het vechten

Dit is een vliegend mannetje.

Op een warme zomeravond vroeg papa aan mij of ik zin had te gaan zoeken naar vliegende herten in het bos. Dat vond ik erg spannend.

Toen ging ik met mijn broertje Thomas even in de zandbak spelen en vond hij heel toevallig een groot en eng insect in de waterbak. Nadat ik hem goed bekeken had, zag ik dat het een vliegend hert was. Ik begon papa te roepen en die geloofde het niet tot ik het vliegende hert aan hem liet zien.

Hij was s‘avonds in de waterbak gevlogen en daar jammer genoeg verdronken zei papa.

Toen heb ik het vliegende hert beetgepakt en op tafel gelegd. Daar heeft papa wat foto’s genomen en daarna heb ik hem begraven.

Hier zie je de foto’s

In het bos hebben we die avond jammer genoeg geen vliegend hert gevonden.

Het Vliegend Hert kan wel 8 jaar oud worden. De meeste tijd zitten ze als larven onder de grond. Daar veranderen ze in een vliegend hert en kruipen ze uit de grond. Als een larve veranderd in een insect heet dat verpoppen.

De grootste kans om een Vliegend Hert te zien is van juni tot augustus.

Zo zien de larven eruit.

Aan het einde van mijn spreekbeurt ga ik jullie nog een paar vragen stellen:

  • Waarom hebben mannetjes een gewei? (om mee te vechten)
  • Waar komen Vliegende Herten voor? (in oude bossen waar veel dode eikenbomen liggen)
  • Hoe oud kunnen ze worden? (8 jaar) en hoe groot? (9cm)Hoe heet een Vliegend Hert als hij een baby is? (larve)
  • Wie had het Vliegend Hert gevonden? (mijn broertje Thomas)