Hobby’s

Hobby’s

Omdat ik het erg interessant vind welke hobby’s mensen hebben, houd ik mijn spreekbeurt vandaag over wat een hobby is en wat de top-8 van meest gekke hobby’s is wereldwijd. Een hobby is een ontspannende activiteit dat mensen meestal in hun vrije tijd uitoefenen. Een hobby wordt ook wel ‘liefhebberij’ genoemd. Het is een activiteit waar mensen blij van worden en wat voor het plezier gedaan wordt, en niet als betaald werk. Soms weten mensen zoveel van hun hobby af dat ze heel veel kennis, ervaring en vaardigheid ermee opdoen. Dat kan handig zijn als je van je hobby je werk wilt maken.

De hobbyist

Als je een hobby hebt dan kan je jezelf een hobbyist noemen. Die naam heeft meer betekenis als je bijvoorbeeld met mensen die dezelfde hobby hebben bijeen komt. Er zijn zelfs verenigingen of clubs waarbij je je kan aanmelden en zo samen aan jullie hobby werken of uitoefenen. Denk maar eens aan een breiclub van je oma of de fietsclub van je vader. Soms zetten mensen hun hobby om in vrijwilligerswerk. Dit zijn vaak enthousiaste mensen die hier veel aandacht en tijd aan besteden en daar voldoening uithalen.

Van je hobby je beroep maken

Ook maken sommige mensen van hun hobby hun beroep. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je ergens erg goed in bent dan kan het zijn dat je van je hobby je beroep maakt. Kleine kinderen hebben vaak als hobby een bepaalde sport beoefenen, wat voor de echte talenten kan uitgroeien tot een baan in de topsport. Van je hobby je beroep maken werkt in de meeste gevallen niet, een hobby kost over het algemeen meer geld dan dat je ermee kan verdienen. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van postzegels, daar is geen baan van te maken en het kost je geld om je verzameling uit te breiden.

De top-8 meest gekke hobby’s wereldwijd

De top-8 meest gekke hobby’s wereldwijd is echt wel een opvallende lijst. Van de meeste hobby’s heb je misschien wel nog nooit gehoord. Opvallend is dat meerdere van deze vreemde hobby’s uit Japan komen. Blijkbaar hebben de mensen daar vaker wat vreemde hobby’s vergeleken de rest van de wereld. Dit is de top-8:

  1. Met speelgoed de wereld rondreizen en daar foto’s van maken
  2. Extreem strijken
  3. Navelpluis verzamelen
  4. Wedstrijden honden excentriek op te tutten
  5. Vormen uit zeep maken
  6. Treinsurfen
  7. Loeien als een koe
  8. Verzameling zakjes tegen luchtziekte

Met speelgoed de wereld rond

Met speelgoed de wereld rond is een hobby die aardig wat mensen uitoefenen. Zo neem je een leuk stuk speelgoed mee op bijvoorbeeld je vakantiereizen en dan neem je een foto ervan. Deze foto plaats je als bewijs op sociale media. Erg populair is de knuffelbeer. Op het internet zijn super veel foto’s van knuffelberen te vinden die zijn meegegaan op vakanties. De foto is dan bijvoorbeeld van de beer op het strand of zittend op een terrasje.

Extreem strijken

De meeste mensen vinden strijken helemaal niet leuk. Toch hebben mensen van strijken hun hobby gemaakt. Extreem strijken doe je niet thuis maar op de meest gekke plekken. Blijkbaar vond in 1997 in Engeland de eerste wedstrijd extreem strijken plaats. De extreme plaatsen die mensen gebruikt hebben voor deze hobby zijn onder andere op bergen, in bootjes, in helikopters en op het strand. Dan vraag je je toch wel af waar ze de stroom voor het strijkijzer vandaan halen, toch?

Navelpluis verzamelen

Deze hobby klinkt tamelijk vies. En toch is het een heuse hobby dat meerdere mensen wereldwijd uitoefenen. Deze pluisjes in je navel kunnen ontstaan wanneer je bepaalde stoffen kleden draagt die pluisjes in je navel achterlaten. Als je een wollen trui draagt zou dat zorgen voor de ophoping van navelpluis. Ene Graham Barker heeft een hele collectie van navelpluis opgebouwd. Dat doet hij wel alleen van zijn eigen navelpluis, dat is dan weer een opluchting.

Wedstrijden honden verven en optutten

In China hebben ze een hobby waarbij je meedoet aan een wedstrijd voor het verven en optutten van honden. Het doel van deze wedstrijden is meestal om je hond er zo gek mogelijk uit te laten zien, bijna kunstzinnig zelfs. Zo kan je bijvoorbeeld je poedel op een gekke manier trimmen en daarbij een patroon aan haarverf gebruiken om je hond allerlei kleurtjes te geven. Er kan veel geld in deze wedstrijden omgaan, soms wel meer dan 30.000 Amerikaanse dollar. In dit geval kan de winnaar dus wel degelijk geld verdienen met zijn of haar hobby.

Vormen uit zeep maken

We kennen het fenomeen van zeep snijden uit Thailand. Maar nu is het ook overgewaaid als hobby en kan je er veel filmpjes van vinden op YouTube. De hobby draait om de mooiste creaties uit zeep te snijder. Laagje voor laagje haal je scherven zeep weg met een scherp mesje en zo kan je er een bloem of figuur mee maken. Het ziet er heel moeilijk uit, maar blijkbaar valt dat reuze mee en kan iedereen het met een beetje oefening.

Treinsurfen

Treinsurfen is een gevaarlijke hobby dat in Europa jaarlijks voor zo’n 60 dodelijke ongevallen zorgt. Oorspronkelijk is het een fenomeen dat uit India komt en waarbij mensen door overvolle treinen soms meeliften op het dak van de trein. De hobby treinsurfen is tamelijk populair onder een kleine groep jonge mensen dat hun avonturen via sociale media deelt. In Nederland is het een erg gevaarlijke hobby omdat de treinen heel snel rijden en er heel veel manieren zijn waarop het mis kan gaan.

Loeien als een koe

Loeien als een koe is een hobby die heel serieus genomen wordt in Wisconsin, Amerika. Daar worden zelfs wedstrijden loeien georganiseerd en kan je er vaak een zakcentje mee verdienen. Een wedstrijd loeien als een koe kan ook de zogenaamde ‘bragging rights’ opleveren, oftewel het recht om ermee op te scheppen. Loeien als een koe is een hobby voor jong en oud. Vorig jaar won een 10-jarige jongen de wedstrijd loeien. Hij kreeg daar 1000 dollar mee naar huis.

Verzameling zakjes tegen luchtziekte

Het is een goede afsluiter van de top-8 meest vreemde hobby’s wereldwijd: het verzamelen van zakjes tegen luchtziekte. Als je in een vliegtuig zit heb je meestal in de stoel voor je een papieren zakje opgeborgen. Dat is voor als je misselijk wordt en geen tijd meer hebt om naar de wc te gaan. Er zijn dus echt mensen die deze zakjes verzamelen. Het is zelfs zo erg dat er websites bestaan waar mensen hun verzamelde zakjes met elkaar kunnen ruilen. Een man uit Singapore heeft het record van 388 zakjes van 186 verschillende luchtmaatschappijen.