Hoe overleef ik de brugklas

Boekbespreking “Hoe overleef ik de brugklas”

Mijn boekverslag gaat over “hoe overleef ik de brugklas”. Ik heb er voor gekozen, omdat dit mijn eerste jaar is in de brugklas en de kaft was leuk en ik had al verschillende boeken gelezen van de hoe overleef ik serie maar deze nog niet.

 

Pagina 1

Algemene gegevens van het boek

–       Hoe overleef ik de brugklas?

–       Francine Oomen werd in 1060 geboren in Laren. Sinds ze klein was, heeft ze hobby’s en die zijn altijd hetzelfde gebleven: lezen, schrijven en tekenen.

–       Annet Schaap werd geboren op 27 februari 1965 in het dorpje Ochten in de Betuwe. Annet Schaap woont in Utrecht. Tekenen en schrijven vond ze het aller-leukste om te doen.

–       Het boek heeft 5 t/m  141 bladzijdes

Inhoudelijke gegevens van het boek

–       Rosa

-De 1e hoofdpersoon is Rosa. Zij heeft in het begin een beste vriendin die ze kent van de basisschool: Sascha. Rosa is erg afhankelijk van haar vriendin Sascha.

-Zenuwachtig de eerste paar dagen. Spannend, eng, want ze vond het raar hoe Sascha zich gedraagde. Blij, omdat Sascha weer normaal is en Esther niet meer boos is.

– Ja, want nu durft ze weer met Sascha en Esther om te gaan.

–       Sascha

– De 2e hoofdpersoon is Sascha. Zij is zoals ik net al zei vriendin van Rosa. Ze

durft, mag en doet alles en is nergens bang voor.

–       Stoer, want ze verandert heel veel in de loop van het boek zoals piercings enz. Gelukkig, want iedereen wil weer met haar omgaan en haar moeder wordt verzorgd.

–       Ja, want ze was in het begin stoer en aan het einde is ze weer normaal

Bijpersonen:

De 1e bijpersoon is Esther. Zij is heel arm en haar moeder maakt al haar kleren. Haar bijnaam is jampotje.

De 2e bijpersoon is Lidwien. Zij zat op de basisschool in de klas bij Sascha en Rosa. Lidwien is net zo’n soort iemand als Rosa in het begin van het boek.

De 3e bijpersoon is Jonas. Hij is het e-mailvriendje van Rosa. Op het eind van het boek nodigt Rosa Jonas uit, om bij haar te komen en ook mee te gaan naar het klassenfeest.

De 4e bijpersoon is Danny. Hij zit bij Rosa, Sascha, Lidwien en Esther in de klas. Hij heeft meteen in het begin van het boek al verkering met Sascha en is net zo’n pester als haar.

De 5e bijpersoon is moeder. Zij is de moeder van Rosa. Zij komt niet zoveel voor in het boek, maar toch is ze wel belangrijk.

Pagina 2

 

Inhoudelijke gegevens van het boek

Bijpersonen:

De 6e bijpersoon is Alexander. Zoals ik net al zei, de vriend van moeder. Er wordt bijna niks over hem verteld. Hij kwam maar 1 keer echt voor in het boek.

De 7e bijpersoon is vader. Hij is de vader van Rosa en over hem is niet zoveel informatie. De keer dat hij voorkomt wordt er alleen maar over hem gepraat.

De 8e bijpersoon is de moeder van Esther. Zij komt ook bijna niet voor. Als Rosa Esther haar huiswerk gaat brengen, doet de moeder van Esther open en laat haar binnen.

De 9e en 10e bijpersonen zijn Arie Ritsema en de conrector. Zij zijn niet belangrijk en daarom doe ik ze samen. Ze waren alle twee bij de brand. Arie Ritsema is de mentor van de klas van Rosa enz.

Waar gebeurt het allemaal en wanneer?

-Het meeste gebeurt op school, maar ook wel thuis
-Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Ook doordat er e-mailtjes en een mobieltje in voorkomen.
Het verhaal begint bij een e-mail die verstuurd is op 1 september 2000, en het verhaal eindigt met een e-mail van 12 november 2000.

Mijn mening

Ik vond sommige stukken wel leuk om te lezen, omdat ik dat wel herkende van hoe de eerste weken van mij waren.
Ik heb ook andere boeken van deze serie gelezen, en ik vond dit toch wel de leukste daarvan.
Ik vind het wel leuk dat het verhaal zo realistisch verteld is.
Er zijn ook veel verschillen tussen de personages. Rijk, arm, aardig, stom, arrogant enz. Eigenlijk lijkt niemand op elkaar. Dat is ook wel weer leuk. Dat iedereen een eigen persoonlijkheid heeft.
Het is ook wel weer origineel en leuk bedacht om e-mailtjes in het verhaal te doen. Dat maakt het toch nog weer wat leuker om te lezen. Dat de mailtjes ook helemaal uitgewerkt zijn in het boek.
Sommige stukjes uit het boek waren ook wel weer grappig. Dat ze zich zo druk kunnen maken om een klein probleem.

Pagina 3

Verwerkingsopdracht

 

De eerste schooldag

Ik weet nog goed hoe die was,
Alleen in de aula met een zware tas,
Alleen op zoek naar een lokaal,
Dat hadden we allemaal.

Een nieuwe vriendin had ik al gauw,
en nu lopen we samen door het gebouw.
Met een zware tas op de rug,
Ben ik een echte brugmug.

Het valt allemaal wel mee,
maar als je niet oplet dan heb je een twee,
Je moet ook niet teveel vergeten,
en al helemaal niet teveel keten.

Ik doe het best wel goed,
Ik weet nu hoe alles moet.
Met een zware tas op de rug,
Ben ik een echte brugmug.

Waarom ik voor deze twee gekozen heb?

Alissa Olsen

http://www.1001gedichten.nl/gedichten/2697/de_eerste_schooldag/

Ik heb voor dit gedicht gekozen, want dit boek gaat ook over de brugklas en Rosa zit er ook in en er veranderd ook alles. Ik heb ook voor dit gedicht gekozen, omdat ik me nog herinneren over hoe mijn eerste schooldag was en als ik dat gedicht leest ben ik er helemaal mee eens. En dit gedicht heb ik ook gekozen, omdat het door een zestien jarige meisje geschreven is en die zit nou al in de examen klas en die heeft het ook meegemaakt.

Hans Peters Jr.

http://www.peuteren.nl/kinderliedjes/liedjes/bijna_brugklas_kinderen.php?paginanaam=bijna_brugklas_kinderen.php

Ik heb voor dit lied gekozen, omdat Rosa het ook heel spannend vond en dat laat ze via een mail weten aan Jonas. Sascha ook uit het verhaal is al helemaal voorbereid en die wil al stoer doen en al. Ook, omdat Jonas nou in groep 8 zit en die weet dan al een beetje hoe het moet en al. Ik was ook erg zenuwachtig voor de brugklas maar nu valt het wel mee hoor.

Pagina 4

Verwerkingsopdracht

Bijna Brugklas

Ik weet: het is fantastisch
Natúúrlijk is het dat
De basisschool die ben je
Na acht jaar ook wel zat
Hoewel, je hebt vriendinnen
En ‘t is er zó vertrouwd
Nog even, en dan ga je
Je móét, je bent te oud

Het is net leren zwemmen
Je neemt je eerste duik
Met bibbers in je benen
En vlinders in je buik
Het is net leren zwemmen
Je neemt je eerste duik
Met bibbers in je benen
En vlinders in je buik

Ik zal nog best vaak denken
Hoe fijn het hier wel was
Nu zit ik in ‘de’ achste
Straks in ‘een’ eerste klas
Er zijn er minstens dertien
Soms ben ik als de dood
Die school is vast het einde
Maar ook ontzettend groot

Het is net leren zwemmen
Je neemt je eerste duik
Met bibbers in je benen
En vlinders in je buik
Het is net leren zwemmen
Je neemt je eerste duik
Met bibbers in je benen
En vlinders in je buik

Dag achtste klas, hoi brugklas
Nu ik er bijna ben
Zit ik alsmaar te denken
Hoeveel ik er daar ken
En hoe ik met ze omga
Je speelt niet met elkaar
Je wandelt en je praat wat
‘t Is allemaal zo raar

Het is net leren zwemmen
Je neemt je eerste duik
Met bibbers in je benen
En vlinders in je buik
Het is net leren zwemmen
Je neemt je eerste duik
Met bibbers in je benen
En vlinders in je buik                                                                                                   Pagina 5

Samenvatting

Rosa gaat naar de middelbare school. Ze is bang dat ze er niet goed uit ziet, te dik, puistjes, babykleren. Ze heeft steeds ruzie met haar moeder en niks wil lukken. Ze heeft een “beste” vriendin Sascha en een vriendin Lidwien. Sascha vindt zich zelf de beste en vindt het geweldig dat ze zo veel aandacht krijgt. School vindt ze overbodig, ze laat even een tongpiercing schieten en verft haar haar van de ene op de andere dag blond. Lidwien is een meelopertje net als Rosa.
Er is een meisje in de klas, Esther, dat er anders uit ziet, hoge cijfers haalt en haar eigen mening heeft. Daarom wordt ze door Sascha, Danny (het nieuwe vriendje van Sascha) en een beetje door Lidwien en Rosa gepest. Rosa vindt Esther eigenlijk best aardig, maar durft dat niet tegen Sascha te vertellen, omdat die de hele klas tegen haar op gaat stoken als blijkt dat ze jampotje (bijnaam Esther) aardig vindt.
Sascha, Danny, Esther en Rosa hebben de zolder van de school gevonden. De eerste dag dat ze hier rondhangen wordt een kast met potjes met sterkwater al om gegooid. Rosa zit hier heel erg over in en bespreekt het met haar e-mailvriendje, Jonas, die in groep 8 zit en aan wie ze brugklassurvivaltips geeft. Als ze een keer met z’n allen op de zolder zitten en Esther in een doodskist willen opsluiten, ontsnapt Esther en valt de peuk van Danny in de houtwol en ontstaat er een brand. Gelukkig is er alleen een klein deel van de zolder afgebrand. Maar Sascha en Danny worden tijdelijk geschorst.
Rosa en Lidwien zijn een beetje de weg kwijt en Esther wil nooit meer met de vier spreken en voelt zich heel alleen. Rosa sluit twee dagen later vriendschap met Esther. Ze vindt de kleren van Esther erg tof! De moeder van Esther maakt ze zelf, de moeder van Rosa is mode journaliste en gaat de moeder van Rosa interviewen. Rosa’s moeder koopt een paar kleren voor Rosa.
Om alle dingen te vergeten wordt er een klassenavond gehouden. Rosa heeft aan haar mentor gevraagd of Jonas ook mag komen, dat mag. Op de klassenavond draagt ieder meisje kleren van de moeder van Esther en als de moeder van Lidwien helpt met breien en naaien krijgt Lidwien de kleren voor een klein prijsje.
Maar op het klassenfeest komt ook Sascha die de boel verpest, omdat ze aan de alcohol gaat als de leraar er even niet is. Het is zelfs zo er dat ze Rosa een bloed neus en een blauw oog slaat. Dan rent ze weg…… Rosa gaat samen met Jonas langs het huis van Sascha om te kijken of ze thuis is gekomen, als het blijkt dat ze er niet is wordt Rosa helemaal gek. Ze zoekt samen met Jonas door het hele centrum, maar Sascha is nergens te vinden. Opeens weet Rosa waar
Sascha is: In hun vroegere hut, bij het speeltuintje. Sascha zit daar inderdaad. Rosa vertelt dat ze van haar eigen moeder heeft gehoord dat haar moeder drinkt. Sascha zegt dat het klopt en vertelt dat ze voor haar moeder moet zorgen. Rosa neemt Sascha mee naar huis en ze blijft voorlopig bij Rosa logeren, de moeder van Sascha moeder zit voorlopig in een opvangcentrum. Sascha heeft haar tongpiercing eruit gehaald en haar haar weer normaal geverfd. Rosa en Sascha zijn toen hele dikke vriendinnen geworden.