Spreekbeurt over Homeopathie

Geschiedenis van Homeopathie

Daarom speelt ook dr. Samuel Hahnemann een hele grote rol. Hij is geboren in 1755 in Meissen in Duitsland en gestorven in 1843. Hij was een arts die het helemaal niet leuk vond dat er bijwerkingen bij medicijnen waren. Toen hij een keer de uitwerkingen van kinabast onderzocht ontdekte hij dat hij er zelf juist dat soort koorts van kreeg. Tussen 1790 en 1805 ging hij met 60 andere geneesmiddelen proeven op zichzelf en op een kleine groep studenten doen. Veel patiënten werd vergiftigd met de stoffen die Hahnemann ze toe diende. Maar omdat ze gevaarlijk waren werden de stoffen verdund en dan pas toegepast. Vreemd genoeg bleek dat de stoffen beter werkten hoe meer ze werden verdund. En het probleem van de bijwerkingen was ook meteen opgelost. Toen had Hahnemann de geneeswijze ontdekt waarbij een geneesmiddel eerst werd verdund en daarna werd geschud om de genezende kracht in de stof groter te maken.

Wat houdt Homeopathie in?

Homeopathie is een geneeswijze die het natuurlijke, zelfherstellende vermogen van de mens stimuleert en versterkt. Dat staat in de meeste bronnen. Dat wil zeggen: je lichaam heeft een vermogen om zichzelf te herstellen, na een griep word je vanzelf weer beter omdat je rust houdt. Als je ziek bent dan is dat zelfherstellende vermogen een beetje ontregeld. Als een homeopathische van een bepaalde stof een kleine dosis in je lichaam brengt is dat bedoeld om te zorgen dat het lichaam gaat reageren en dus zichzelf weer gaat herstellen. Similia similibus curentur heeft daar alles mee te maken. Dat was een zin van de Griekse geleerde Hippocrates(460-377 v.C.) die letterlijk betekent: het gelijke zal door het gelijkende genezen worden.

Blz. 6

Homeopathische geneesmiddelen

Homeopathische geneesmiddelen worden niet zomaar gemaakt. Uit de planten of een ander geneesmiddel wordt eerst het zogenaamde oertinctuur gehaald, dat is meestal sap. Die wordt dan stapsgewijs verdund en weer geschud. Het proces van het verdunnen en schudden wordt potentieren genoemd. De uiteindelijke vorm van een homeopathisch middel kan in druppels, korrels of in tabletten zijn. A. Vogel is een merk van homeopathische middelen.

Het vaststellen

Als een patiënt van een arts klachten heeft dan wordt eerst een middel gezocht dat zo goed mogelijk bij de patiënt past. Maar omdat homeopathisch middel ervoor zorgt dat alles gaat herstellen vraagt de behandelaar of je vroeger ziektes hebt gehad en of je al eerder een behandelingen hebt gehad. Maar ook wat je eet of drinkt en of je een ochtend of avond mens bent. Die vragen heeft de behandelaar allemaal nodig om het juiste homeopathische middel voor de patiënt te zoeken. Het kan heel lang duren voordat een behandelaar het juiste middel heeft gevonden maar het kan ook zijn dat hij maar een paar vragen hoeft te stellen.

Mijn mening

Ik vind het heel erg leuk dat iemand zo goed nadenkt over hoe een ziekte hersteld kan worden. En het is vooral heel erg vreemd dat als je een geneesmiddel verdund dat het dan juist beter gaat werken. Het is maar goed dat Hahnemann de geneeswijze opnieuw heeft uitgevonden want anders zou je nou helemaal niet zulke goede medicijnen hebben. Wij gebruiken thuis ook producten van A. Vogel en bij mij werkt het altijd dus ik ben alleen maar heel blij met de homeopathische geneeswijze!