Spreekbeurt over de Hondentrimmer

Hondentrimmer

Wat wil ik later worden

Ik wordt hondentrimmer

Hier een aantal pagina’s over het hondentrimmer

Hier iets over trimmen…

Beste hondentondeuse

Onze hoofdmoot is, en blijft het trimmen van honden. Honden van alle rassen of rasloze honden, dat maakt niet uit. Tenslotte verharen (bijna) alle honden. behalve de poedel, de bedlington, de kerrie blue en de soft coatend wheaten terriërs Dit zijn dan ook de rassen die met de schaar worden getoiletteerd. Alle honden die’ zoals de meeste dieren in de natuur, zo’n 2 maal per jaar hun vacht verliezen, dienen te worden geplukt. Wanneer je namelijk bij deze honden de schaar of hondentondeuse gebruikt, blijft de oude vacht, ( bv. de wintervacht in het voorjaar) in de huid steken en belemmert zo de doorgroei van de nieuwe (In dit voorbeeld zomer-) vacht. De oude vacht verliest zijn functie, hij krijgt geen voeding of pigment meer via de huid, en verliest dus zijn stevigheid en kleur. Je kent het wel, die bouviers die aan het eind van de zomer zo’n rossige gloed over de vacht krijgen, of de cocker spaniël die allemaal pluizige, dorre stukken in de vacht heeft. Dit kleur en structuurverlies, vaak gepaard gaand met lichte jeuk en/of hinderlijk verharen, geeft aan, dat Uw hond getrimd moet worden.

Hopelijk heeft U al een afspraak gemaakt, want vooral in voor- en najaar hebben alle goede trimmers het dus erg druk. Ze komen zo’n beetje tegelijk: de bouviers, schnauzers, terriërs met draad- en ruwharige vachten, ruwharige herdershonden, ruwharige teckels, de cockers, setters, retrievers, kortom zo’n beetje de hele hondenclub moet vooral in voor- en najaar van z’n vacht ontdaan worden. Nu werden vroeger eigenlijk alleen de gebruikshonden gehouden en verzorgd, puur om hun nut om het werk van de mens te verlichten. De meeste honden werden zo ongeveer gelijk met de schapen van hun vacht ontdaan, dus 1 maal per jaar alles bloot. Maar tegenwoordig, hebben we onze honden in huis, voor gezelschap en vriendschap. Ze wonen in onze huizen, lekker bij de verwarming, of in goed geïsoleerde nachtverblijven. Ze eten in onze keukens, spelen met onze kinderen, kruipen ‘s avonds bij je op schoot of zelfs in de bank of ons bed. Velen mogen ook mee op vakantie of een dagje uit in de auto en daar genieten zowel bazen als honden van. Tja, wie heeft er dan zin in eens vieze stinkend vervilte huisgenoot, die misschien wel vlooien, wormen of andere enge dingen vertoont. Nee, we laten onze huishonden op tijd enten, geven ze uitgebalanceerd hondenvoer, en stoppen ze af en toe, na een regelmatige kam- of borstelbeurt, eens met een goede hondeshampo in bad. En dat verdienen ze ook !

Maar de trimmer is onontbeerlijk voor de gezondheid va n Uw hond. Hij is voor de gezonde hond, wat de dierenarts voor de zieke hond is. De schakel tussen U en de dierenarts zogezegd. Bij een bezoek aan de betere trimsalon, wordt Uw hond geborsteld, van klitten ontdaan, evt. gewassen en drooggeföhnd en voort wordt de behandeling uitgevoerd die bij Uw ras of rastype past. Het is allemaal handwerk, dus vergt nogal wat tijd en geduld van zowel trimmer als hond, dus is het heerlijk als de hond van pup af aan eraan gewend is zich te laten verzorgen. Dit is net zo belangrijk als zijn eten, drinken en uitgaan. Indien Uw hond behoort tot de “pluk”rassen, zult U zich misschien afvragen of dat geen pijn doet, het plukken. Maar als U bovenstaande heeft gelezen, begrijpt U dat het vooral een kwestie van timing en techniek i s . De vacht moet “loslaten”. Bij veel rassen zie je het bovenhaar wat “rijp” is, in plukken vallen en openstaan, je kijkt zogezegd op de ondervacht. Bij het borstelen heeft U misschien al gemerkt dat de hond meer verhaart als anders en dat hij het bijzonde r prettig vind om bijvoorbeeld achter op zijn rug, boven de staartaanzet gekriebeld en gekrabd te worden. Wacht men te lang met het trimmen, dan gaan vele honden zelf maar aan de slag. Je ziet ze schuren en schurken, krabbelen en bijten en sommigen trekken werkelijk hun hele huid kaal. Op deze natgesabbelde plekken kunnen makkelijk bacteriële infecties ontstaan en voor je het weet zit je bij de dierenarts, om met pillen en zalf de gevolgen te bestrijden, terwijl de oorzaak dringend behandeld moet worden, namelijk: Uw hond moet snel getrimd worden.

U snapt dus wel, dat de meeste van deze rassen het heerlijk vinden om van hun losse kriebelhaar ontdaan te worden. Ze zitten soms genietend met hun ogen dicht op de tafel. De vacht moet natuurlijk vrij zijn van knopen en vuil anders zouden we te grote bossen ineens uit moeten trekken en dat is erg pijnlijk voor Uw hond. Uw hond wordt dus eerst op tafel gezet om helemaal grondig doorgekamd en geborsteld te worden. Daarna wordt de dode bovenvacht verwijderd, door (in de groeirichting) hele kleine plukje, los haar uit te trimmen. Gewoon met duim en wijsvinger, of op sommige moeilijke plaatsen met een bot, trimmesje, als hulpmiddel. Ook gebruiken we vaak kalk als hulpmiddeltje bij vettige vachten. Hierdoor hebben we meer grip op de vacht. Als alle oude vacht verwijderd is, gaat de hond in bad. De huis is vaak licht geïrriteerd, door alle bewerkingen, zeker die van witte honden, die een vrij gevoelige huid hebben. In bad wordt de hond met een zeer milde, vette zeep gewassen, die de vetlaag zoveel mogelijk intact houd en toch de hond lekker opfrist. Van het badderen maken we meteen gebruik om een inspectie van de anaalkli eren te houden. Indien nodig worden deze schoongemaakt, en krijgt U vaak het advies om over twee weken nog even langs te komen met de hond, om ze nogmaals schoon te maken. Ook Uw eigen dierenarts kan dit voor U doen. De hond wordt afgedroogd met schone handdoeken en eventueel drooggeföhnd. Ook voor dit föhnen zijn speciale technieken. De ene rassoort vereist een poederdons-achtige vacht, terwijl de andere soort een glad aanliggende vacht moet hebben. Over al deze nevenbehandeling kunt U elders meer lezen.

Na het drogen wordt de hond afgewerkt. Het voor deze hond speciale uiterlijk, proberen we per ras zo goed mogelijk “er-in-te-trimmen” . We volgen hierbij altijd zo veel mogelijk de rasstandaard . De nagels worden geknipt, de oren worden uitgeplukt en schoongemaakt met bijvoorbeeld een speciale cleaner, en waar nodig maken we notities voor U, als er dingen zijn waar U misschien even extra op moet letten. (oorontstekingen, parasieten etc.) We kijken het gebit na en aanslag of tandsteen kunnen we verwijder e n. Indien er slechte tanden of kiezen zijn, of geïrriteerd tandvlees, verwijzen we U naar een dierenarts, die onder narcose kan werken. Er zijn ook honden die het niet toelaten dat we goed in de bek kunnen werken en ook dezen moeten bij problemen naar de dierenarts. U en wij zijn dan al snel zo’n 3 tot 4 uur verder, en al snel krijgt U het telefoontje dat Uw hond opgehaald kan worden. In principe zijn wij er niet op tegen dat klanten bij de behandeling blijven, echter altijd op speciale afspraak en maar 1 tegelijk. Wij werken namelijk veel rustiger en hebben de ervaring dat de hond zijn aandacht meer op ons en zijn behandeling kan richten als hij gewoon door de baas aan ons wordt toevertrouwd en later weer wordt opgehaald. Uw hond wordt bij ons altijd met v e el vakkennis maar vooral met veel liefde en respect behandeld. Een goede trimmer hoeft nooit muilkorven, pillen, spuiten of wat al niet meer te gebruiken. Hij zal niet tegen Uw hond schreeuwen of hem zelfs slaan. Dit is onder alle omstandigheden uit den b o ze. U moet het merken als U met Uw trimmer of trimster kennismaakt, dit moet iemand zijn, die uit pure liefde voor de hond ooit met dit werk begonnen is. U snapt wel, dat iemand die een vak wil hebben waarin je snel en makkelijk rijk wordt, nooit een goed e hondentrimmer kan zijn. Want gezien de uurtarieven en al het werk wat er tegenoverstaat, is het geen makkelijk baantje. U begrijpt misschien ook beter waarom we een bepaald bedrag voor Uw hond vragen, als in bovenstaande in overweging neemt of misschien eens een keertje een behandeling bijwoont.

KAMMEN EN BORSTELS

Universeel borstels

Deze borstels zijn ideaal voor vervilte en/of geklitte vachten doordat de tanden dichtaaneengesloten liggen en niet veel mee veren. Ze zijn dus bij voorkeur geschikt voor langharige

rassen! Als je gaat borstelen, begin je onderaan bij de poot en met de ene hand til je het haar omhoog en met de andere hand borstel je het haar pluk voor pluk naar beneden, zo werk je de hele vacht af. Let er wel op dat wanneer de borstel nieuw is, deze erg scherp kan zijn. In dit geval kan je de borstel een paar keer over de stenen halen zodat het scherpe er wat af is. Op de huid zelf niet te hard borstelen, je kunt bij verkeerd gebruik makkelijk de huid beschadigen!

Pennenborstels met afgeronde uiteinden

Deze borstels zijn geschikt voor wat kortere vachttypes. De afgeronde pennen beschadigen de huid niet(vooral bij kortharige honden) en zorgen tevens voor een massage. De harige kant is voor de nog korter behaarde gedeeltes zoals de kop en de poten! Ook deze gedeeltes moeten geborsteld worden, de hond went op deze manier aan het feit dat het niet vervelend is dat eraan gezeten wordt, als de hond b.v een wondje heeft en hij moet op dierenarts bezoek!

Kammen en vlooienkammen

De gewone kammen kun je gebruiken voor alle vachttypes. Hierbij geldt hoe langer het haar hoe wijder de tanden van de kam. Het beste is om de kam te gebruiken ter controle van de vacht op klitten. Als je op een klit stuit pak dan weer de borstel en ontklit de vacht daarmee, doe je dat met een kam dan kun je de vacht kapot trekken en is dit pijnlijk voor de hond, bovendien is het veel meer werk! De vlooienkammen gebruik je om te controleren op vlooien uitwerpselen en eitjes. Deze zijn heel klein, maar doordat de tanden zo dicht op elkaar staan glippen ze als het ware niet door de kam!

Rubberborstels en kammen

Deze borstels gebruik je wanneer de hond in de “rui”is, wanneer hij op de top van z’n verharing zit. Liever niet het hele jaar door gebruiken omdat, je telkens ook wat gezonde haren meetrekt, en daardoor kan de hond het hele jaar door blijven verharen! Door de rubberen structuur blijven de dode haren in de borstel ‘kleven’ en krijg je veel meer haren te pakken! Een goed resultaat bereik je door net zolang te borstelen, tot je merk dat er minder haar vanaf komt.

Nagelscharen

Je hebt verschillende soorten en maten. De grotere gebruik je b.v voor de harde nagels, en de kleinere voor zachtere nagels, deze is ook handig voor het ‘vijfde’ teennageltje. Hier zit een botje in, en als je nu een grotere schaar neemt past het blad van de schaar/tang er niet goed tussen, wat pijnlijk kan zijn voor de hond! Let er ook op dat je de tang verticaal op de nagel zet, de honden nagel is rond, en op deze manier van knippen zullen de nagels niet gauw splijten! En altijd met scherp materiaal werken!

Shampoos

Als je de hond moet wassen, wanneer hij door vis heeft liggen rollen gebruik dan wel een honden shampoo. Deze tasten de talg laag niet aan door de neutrale ph waarde. Die talg laag heeft een natuurlijke bescherming tegen kou en nattigheid. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking en dient het als geurherkenning! Een humane shampoo ONTVET! Bij langere vachten werkt een conditioneer tegen klitten. Een blauw shampoo is prettig voor witte vachten, je krijgt hele vieze vachten weer prima schoon. Honden met een allergie of een huidaandoening kun je het beste met een medicinale shampoo wassen, vraag dit wel na bij de dierenarts, want niet alle medicinale shampoos zijn geschikt voor bepaalde huidaandoeningen! Als de hond gewassen is heel goed uitspoelen!! Achtergebleven

Wat betekent “trimmen”

Trimmen is een bepaald facet in de vachtverzorging van de hond, waar de losse, dode haren uit de huid van de hond geplukt worden. Het trimmen gebeurt met de vingers of met behulp van een speciaal trimmes. Dat betekent nu niet dat elke hond, die een behandeling krijgt in een trimsalon, geplukt wordt.

resten shampoo kunnen jeuk veroorzaken.

Hoe ontstaan klitten ?

Wat kan de oorzaak zijn van klitten :

  • Niet borstelen en kammen
  • verkeerde shampoo of veelvuldig gebruik

Uw hond heeft recht op een goede vachtverzorging.

Verwaarloosde honden zijn een bron voor parasieten en ziektekiemen en worden in het hondensalon dan ook geweigerd. De eigenaar is tenslotte zelf verantwoordelijk voor zijn hond en niet de hondentrimmer zoals sommige eigenaars soms denken.

Elke baas moet zijn hond waard zijn en steeds een optimale vachtverzorging voor zijn hond eisen. Dit begint door eigen initiatief en zelf dagelijks te kammen en de vacht na te kijken op eventuele vlooien, teken of andere parasieten. Afhankelijk van het ras en het vachttype zou elke hond bovendien enkele malen per jaar naar het hondensalon moeten komen voor een vakkundige vachtverzorging.

Klittenkammen/Herderharken

Deze kammen en harkjes zijn handig bij het ontklitten van lange vachten en bij rassen met zwaarder behaarde plekken zoals de broek (beenbeharing) en de staart. Ook hier weer goed opletten, de meeste zijn toch wel vergelijkbaar met botte mesjes, deze snijden de klitten als het ware in meerdere klitten zodat je er beter grip op krijgt, je kunt ze maar op ÉÉN manier gebruiken, namelijk met de scherpere kant van de huid af, maar nogmaals voorzichtigheid is geboden! Daarnaast raad ik aan om dit gereedschap zo min mogelijk te gebruiken, Alleen als de hond klitten heeft, zoals ik al zei snijden de mesjes, dus het kan een gezonde haarstructuur beschadigen op den duur.

Functie van de vacht

De vacht vormt voor het lichaam een bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals koude, hitte, stoten,…
Er zijn meerdere soorten vachten die elk vragen om een specifieke verzorging
Deze vacht moet minstens tweemaal per jaar volledig getrimd worden. Dit is de dode haren met de hand verwijderen.
Kort zijdehaar met bevedering (Spaniëls, setters, teckels)
De vacht moet minstens driemaal per jaar volledig verzorgd worden
Lang zijdehaar (Maltezer, yorhshire, Afghaanse windhond)
Om de drie maanden volledige verzorging
Krulvacht (Bichon, poedel)
Om de acht weken volledige vachtverzorging
Grove bovenvacht met zachte ondervacht (Alaska Malmute, husky, keeshond)
Tweemaal per jaar grondige vachtverzorging
Lange ruige dekharen met dikke ondervacht (Pyreneese herdershond, Bearded collie)
Elke maand een volledige vachtverzorging

Baasjes opgelet : uw hond moet dagelijks een kam- en borstelbeurt krijgen om knopen en vervilting te voorkomen.

Parasieten

Parasieten zijn dierlijke of plantaardige organismen die zich met andere organismen voeden van hun gastheer (vb. met huidschilfers, bloed,…).

Inwendige parasieten

  • Lintworm : meestal door de vlo (of larve van de vlo) verspreid.
  • Ronde worm
  • Spoelworm : Ook zeer besmettelijk voor de mens

Het is heel belangrijk je hond levenslang te ontwormen. Vraag raad aan je dierenarts of apotheek. Puppies moeten vaker ontwormd worden volgens advies van de arts. Volwassen dieren dienen twee maal per jaar ontwormd te worden. Drachtige teven één of twee weken voor het werpen ontwormen.

Uitwendige parasieten

Teken : teken komen voor vanaf het voorjaar tot laat in de zomer op gras, vooral tijdens natuurwandelingen. De wijfjes zuigen bloed en zwellen enorm op, net als een erwt op de huid van je hond.

Let op ! Bij vaststelling van een teek moet deze deskundig en volledig verwijderd worden. Als de kop in de huid van de hond blijft zitten, kan dit een huidinfectie tot gevolg hebben. Teken brengen ook ziektes over zoals de Lymfe Disease.

Mijten : (Sarcoptesschurf) Kleine rode vlekjes, blaasjes, korsten, haarverlies, zeer hevige jeuk zijn de voornaamste symptomen. het begint aan de kop en breidt zich uit naar de buik tot het hele dier gek wordt van de jeuk. Let op , de mijt kan ook de mens als gastheer kiezen.

Oorschurft : Veel jeuk en de hond krabt tot bloedens toe. Het dier houdt de kop schuin en heeft pijn. Kan ook een zware oorontsteking veroorzaken met doofheid als gevolg. Hulp van de arts inroepen is noodzakelijk. Zeer besmettelijk.

Luizen : Ongevleugelde insecten die op de vacht kruipen en neten achterlaten. Komt zeer zelden voor bij honden, alleen erg onverzorgde honden kunnen eventueel worden aangetast. Deze luizen komen niet bij de mens voor.

Vlooien : Dit zijn kleine springinsecten die bloed zuigen. Deze steek veroorzaakt een rode huidirritatie met hevige jeuk. Sterke besmetting veroorzaakt eczemateuse letsels, vermagering, wormen. Behandel de hond preventief !

“De vacht is de spiegel van de gezondheid”

Vachtverzorging van uw hond

– wat u zelf kan en moet doen –

Natuurlijk is het dagelijks onderhoud van de vacht een taak van de “baas”. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen ! Zo leert uw hond de kam en/of borstel net zo makkelijk te accepteren als zijn etensbak. U kunt rustig langskomen voor advies welke borstel of kam de juiste is. Ik kan u dan direct laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen/kammen is. Veel eerder dan u denkt is uw hond aan zijn eerste trimbeurt toe. Vanaf de tijd dat uw hond volledig ingeënt is, kan de pup een trimbeurt krijgen. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak, want meestal is er een wachttijd van enige weken, en… vergeet uw afspraak niet, wij hebben tijd voor u en uw hond gereserveerd.

Waarom naar een trimsalon ?

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen !

Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in : scheren, knippen, uitdunnen, plukken, wassen, kammen en/of borstelen.

Bouviers, Schnauzers, de meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt, en mogen niet geschoren worden (alleen bij zeer hoge uitzondering kan dit gebeuren, maar dan moet daar een gegronde reden voor zijn). Plukken wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terecht komt.

Spaniëls, Setters, Retrievers etc. worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd. Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model. In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last hebben van vocht dan van kou hebben en … lang haar blijft lang nat. Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is, maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen. Ook hoort bij een trimbeurt het schoonmaken van de oren, knippen van de nagels, verwijderen van teken, eventueel reinigen van de tanden en het behandelen van verstopte anaalklieren.

Het zal duidelijk zijn dat een gediplomeerd hondentrimmer/-ster meer is dan alleen een ‘kapper’. Zij hebben een gedegen opleiding gevolgd voor de algemene verzorging van de hond. Bovendien zal een goede trimmer/ster niet aarzelen om, indien nodig, u door te verwijzen naar een dierenarts.

Mijn mail: bosalice@hotmail.com

Wat gebeurt er met uw hond in de trimsalon ?

Wanneer u uw hond naar de trimsalon brengt, moet u hem enkele uren afstaan. Dit is noch voor u, noch voor uw hond leuk. Maar u kunt het ook onnodig moeilijk maken ! Hoe langer u uw hond blijft knuffelen, hoe onzekerder hij wordt. Het moet toch gebeuren en hij is in goede handen. Het beste is dat u eventuele wensen van te voren kenbaar heeft gemaakt, zodat u het afscheid kort kunt houden. De hond gaat mee naar de trimsalon en wordt daar op de trimtafel gezet. Dit zal de eerste keer even vreemd zijn, maar dat went snel. Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen. De vacht van de hond wordt nu helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. (Wanneer u uw hond regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem het ontklitten besparen).

Daarna wordt uw hond, afhankelijk van het vachttype, getrimd. Indien uw hond gewassen wordt, zal hij nu het bad in gaan, waarna hij met een föhn weer gedroogd wordt. Wanneer de vacht geheel droog is, kan de hond verder worden afgewerkt en in model worden gebracht. Inmiddels zijn we enkele uren verder en kunt u hem komen halen. Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje “vreemd” gedraagt, zoals springen, met de kop schudden en zijn lichaam besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas heel kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en aan het “gevoel”.

En … u vergeet natuurlijk niet uw hond te vertellen hoe mooi hij geworden is ! Want uw hond is altijd de mooiste !