Spreekbeurt over de Horecagroothandel

Horecagroothandel

De horecagroothandel

  1. Wat is een horecagroothandel
  2. voor wie is de horecagroothandel
  3. wat voor een soort afdelingen zijn er
  4. wat verkopen ze – per hoeveel
  5. BTW
  6. bekende horecagroothandels

1. Wat is een horecagroothandel

Een horecagroothandel is een ‘supermarkt’ voor de horeca.
Zo`n horecagroothandel is heel anders dan een detailhandelwinkel. Een detailhandelwinkel is bijv. een supermarkt. De Horeca kan natuurlijk niet even gaa n winkelen in de supermarkt, ze hebben veel nodig dat heeft de supermarkt meestal nooit op voorraad en dan hebben ze heel veel kans dat ze te weinig hebben. En in de horecagroothandel hebben ze overal heel veel van.

2. Voor wie is de horecagroothandel

De horecagroothandel is bijv. Voor restaurants, cafés, bioscopen en andere horecagelegenheden. Een supermarkt kan ook bij de horecagroothandel bestellen als de fabrikant het product niet kan leveren of de winkel nog er nog een aantal nodig hebben.

3. Wat voor afdelingen zijn er

Receptie – Hier komen alle telefoontjes binnen en beantwoorden ze de vragen. Ook de klanten worden hier geholpen met vragen.
Kassa – hier betalen ze het verschuldigde bedrag.
Slijterij – hier verkopen ze de alcoholische dranken zoals bier en wijn.
Food – hier verkopen ze het eten m.u.v. kaas, groent & fruit, vis en vlees en het drinken.
Non-food – hier verkopen ze bijv. bestek, borden, vorken, messen en nog veel meer andere spullen.
Diepvries – hier is alles ingevroren hier verkopen ze bijv. friet, ijs en allemaal andere diepvries producten.
Kaas – hier verkopen ze de kazen.
Vlees – hier verkopen ze het vlees.
Groente&fruit – hier verkopen ze het groente en fruit.
Vis – hier verkopen ze de vissen, je hebt er al dode vissen maar ook nog levenden vissen.
Café – sommige bedrijven hebben er een. Je kunt er wat drinken maar ook wat eten.
Ontvangst goederen – hier komen elke dag de goederen binnen. Je kunt ook wel zeggen deze afdeling is de mond van het bedrijf.
Bezorging – Hier gaan alle goederen weg. Ze worden dan bij de besteller afgeleverd. Hier zorgen de orderpikkers dat de spullen uit de winkel worden gehaald. Maar er zit wel een minimum prijs aan de bestelling.
Binnen dienst – deze afdeling moet zorgen dat alle klanten hun klacht of opmerking kwijt kunnen. En ze moeten offertes maken voor de mensen die klant willen worden om de prijzen te verge lijken met een huidige leverancier.
Buiten dienst – deze mensen zijn veel op de weg. Zij moeten voor nieuwe klanten zorgen.
Drankenhal – dit is de hal waar alle drank staat bijv. sinas, cola en hier staat ook bier, maar de wijn staat er niet die staat in de slijterij.
Bakkerij – Hier bakken ze het brood en maken ze de taarten.
Emballage – hier wordt de kratten flessen en andere dingen terug genomen.

4. Wat verkopen ze – per hoeveel

Ze verkopen alles wat je in de supermarkt kan kopen maar dan zitten er veel meer in de verpakking. Bijv. Cola koop je 1 fles daar koop je 1 krat met 10 flessen.

5. BTW

BTW betekent “belasting toegevoerde waarde”. De BTW gaat naar de regering. Op elk product zit BTW. In de supermarkt zit alles al ingerekend in de horecagroothandel nog niet. Er bestaat een toeslag van 6% en 19%. De 6% is al het eten en drinken waar gèèn suiker in zit, waar wel suiker in zit is 19% en de spullen die je niet kunt eten is allem aal 19%. Vroeger was de 19% 18,5% dat is nu verhoogd met 0,5%, dus is het nou weer 19%.

6. Bekende horecagroothandels

Hanos heeft 8 vestigingen.
Lukas Klamer heeft er ook 8.
Makro heeft er ook al 8.
Sligro heeft er wat meer 35 in totaal.

Maar er zijn er nog veel meer maar dit zijn een paar.

Gemaakt door Nick Smits