In deze horloge spreekbeurt ga ik je meer vertellen over horloges. Misschien draag je zelf wel graag een horloge en heb je er eentje om je pols. Het horloge is eeuwen geleden uitgevonden als een sieraad en is heel langzaam het moderne horloge geworden dat we nu dragen. Met een horloge om je pols weet je altijd welke tijd het is, maar tegenwoordig kunnen horloges veel meer dan alleen de tijd laten zien. Tijdens deze spreekbeurt kom je daar alles over te weten. In hoofdstuk één ga ik je vertellen over de geschiedenis van het horloge, in hoofdstuk twee over de verschillende soorten en in hoofdstuk drie over de moderne horloges.
Hoofdstuk 1: De geschiedenis van het horloge
Het horloge heeft een lange geschiedenis. Het begon ooit ergens in de vijftiende eeuw toen zeemannen een precies uurwerk nodig hadden om te kunnen navigeren. Pas in de eeuw daarna werd de eerste vorm van een draagbare klok uitgevonden. Verschillende uitvinders zijn in de vijftiende eeuw druk bezig geweest met het steeds verbeteren van de draagbare klokken die ze maakten. Ze hadden problemen met de klokken precies te laten lopen, waardoor niet elke minuut bijvoorbeeld even lang was als de vorige. Pas in de zeventiende eeuw lukte dit wat nauwkeuriger.
Hoofdstuk 1.1: Van zakhorloge naar polshorloge
Dat het zo moeilijk was om een goed werkende en draagbare klok uit te vinden had meerdere redenen. Ten eerste moesten alle onderdelen met de hand gemaakt worden. De uitvinders werden daardoor beperkt in wat ze konden maken. Ten tweede konden ze heel moeilijk ideeën met elkaar uitwisselen. Zo kwam het dat verspreid over meer dan 200 jaar verschillende mensen apart van elkaar aan de draagbare klok werkten. Soms ontdekte iemand iets wat een ander al 100 jaar daarvoor bedacht had. Ten derde was een draagbare klok heel duur en was het eerder een mooi sieraad dan echt noodzakelijk. Zo kwam het dat het best lang duurde voordat het van een zakhorloge naar een polshorloge ging.
Hoofdstuk 1.2: Alleen voor rijke mensen
In de vorige paragraaf heb ik verteld dat het horloge vroeger heel duur was en daarom eerder als een mooi sieraad werd gebruikt. Alleen de rijke mensen die wilden opscheppen met hun rijkdom hadden in het begin zakhorloges. Deze waren gemaakt van dure materialen zoals goud en vaak mooi bewerkt met edelstenen en gegraveerd. Het gewone volk gebruikte andere manieren om de tijd te bepalen. Door naar de stand van de zon te kijken bijvoorbeeld. Of te luisteren naar de tijd die werd omgeroepen bij sommige grote steden. De kerkklokken waren ook een manier waarop het normale volk achter de tijd kon komen.
Hoofdstuk 2: Soorten horloges
Tegenwoordig bestaan er er heel veel soorten horloges. Zo zijn bijvoorbeeld de materialen waarvan horloges gemaakt worden verschillend. Vaak zijn de horlogekast en het horlogebandje ook van verschillende materialen. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende soorten metalen, plastic en zelfs hout dat gebruikt wordt om horloges te maken. De verschillende merken die horloges maken zetten ook bijna altijd hun logo op het horloge. Daarnaast kan je je horloge ook in heel veel kleuren en designs kopen. De soort horloge die je koop hang ook af van wat je doel is. Zo heb je bijvoorbeeld sporthorloges en bling bling horloges.
Hoofdstuk 2.1: Mechanisch of digitaal
Een groot verschil tussen horloges is of de tijd mechanisch of digitaal weergeven wordt. De meeste mechanische horloges zijn analoog. Dat betekent dat je een ronde wijzerplaat hebt met wijzers die de tijd aangeven door langzaam het uur rond te draaien. Bij een digitaal horlogescherm kan je ook een wijzer zien bewegen, maar deze is dan digitaal. Maar meestal worden bij digitale horloges cijfers gebruikt. Dan zie je bijvoorbeeld op je scherm staan dat het ‘16:45’ uur is. Sommige mensen vinden dat makkelijker om de tijd te lezen dan een mechanische klok.
Hoofdstuk 2.2: Allerlei soorten en maten horloges
Je hebt al eerder gelezen dat er allerlei soorten en maten horloges bestaan. Wel leuk om een voorbeeld over te geven is het houten horloge, want deze is minder bekend. Houten horloges zijn niet alleen heel mooi maar kunnen ook duurzaam zijn. Als je bijvoorbeeld een houten horloge van het merk Woodiful koopt, dan weet je dat ze voor elk horloge drie bomen planten. Dat is natuurlijk een heel mooi doel dat goed voor de natuur is. Mensen die een houten horloge hebben vinden het vaak fijn dat het een natuurlijk product is dat lang meegaat.
Hoofdstuk 3: Moderne horloges
Vroeger hadden de uitvinders er veel moeite mee om draagbare horloges te maken die gelijk liepen. Dat is nu wel even anders. Moderne horloges hebben namelijk heel vaak allemaal andere functies dan alleen het weergeven van de tijd. Je kan zelfs wel zeggen dat veel mensen een horloge niet meer perse kopen voor het weergeven van de tijd, maar voor alle handige extra functies. Zo bestaan er bijvoorbeeld horloges die speciaal gemaakt zijn voor het sporten, deze worden ook wel sporthorloges genoemd. Ook heb je horloges waarmee je kunt bellen of appen. Kortom, wat kan je niet met een modern horloge? Maar daar betaal je natuurlijk wel meer voor.
Hoofdstuk 3.1: Horloges met heel veel functies
Als we het voorbeeld van het sporthorloge nemen dan zijn er heel veel extra functies die er waarschijnlijk in zitten. Denk bijvoorbeeld aan de basis meetfuncties, zoals het meten van je hartslag, het tellen van je stappen en zelfs het meten van je slaapritme. Ook zitten er normale basisfuncties in, zoals de stopwatch, het weergeven van de datum, een wekker en zelfs het meten van de temperatuur. Naast deze basisfuncties hebben moderne sporthorloges ook vaak hele specifieke functies. Zoals waterdicht zijn voor watersporten, het tellen van de zwemslagen, het navigeren van je hardlooproute en zelfs het aanmoedigen tijdens het sporten. Moderne horloges zijn eigenlijk heel slim!
Hoofdstuk 3.2: Van sieraad naar mobiele telefoon
Als laatste paragraaf in dit horloge werkstuk is het leuk om te bekijken hoe veel functies van een horloge de mobiele telefoon heeft overgenomen. Op je telefoon kan je namelijk ook de tijd zien, je wekker zetten en zien of het vandaag gaat regenen. Dat is dan ook de reden dat tegenwoordig veel minder mensen een horloge dragen dan voordat de telefoon bestond. Het is best grappig dat het horloge eeuwen geleden begon als een mooi sieraad voor de rijke mensen en nu door de mobiele telefoon ook weer een beetje een mooi sieraad is geworden. Al blijft het dragen van een horloge met allemaal extra functie natuurlijk wel heel handig.