Hydrofoor en waterdruk
Deze spreekbeurt gaat over waterdruk en hydrofoors, of ook wel waterdrukverhogers genoemd. Wanneer de waterdruk in bijvoorbeeld een woning niet hoog genoeg is, kun je een hydrofoor monteren. Hier ga ik meer over vertellen. Ik vertel eerst wat meer over waterdruk. Daarna vertel ik hoe het soms kan dat de waterdruk niet hoog genoeg is. Als laatste vertel ik over de oplossing: de hydrofoor en hoe deze werkt.
Wat is waterdruk?
Waterdruk is de druk die op het water in de waterleiding staat. Als je thuis de kraan helemaal open zet, krijg je een goed idee hoe waterdruk precies werkt. Hoe meer en hoe sneller het water uit de kraan komt, hoe hoger de waterdruk is. Het waterleidingbedrijf zorgt ervoor dat het water onder druk door de waterleidingen gepompt wordt, zodat het iedereen goed kan bereiken, ook mensen die bijvoorbeeld op de 11de verdieping van een flat wonen. Bij het waterleidingbedrijf gebeurt dit automatisch met elektrische pompen en watertorens. Hier wordt ervoor gezorgd dat er ongeveer 2 – 2,5 bar druk op het water staat. Bar is de schaal waarop de waterdruk wordt gemeten.
Lage waterdruk
Als de waterdruk lager dan 2 – 2,5 bar is, dan komt er weinig water uit de kraan. Soms is dit alleen zo bij één kraan. Dan is de oorzaak vaak een verstopt zeefje in de kop van de kraan. Door deze los te schroeven en schoon te maken is het probleem vaak al opgelost. Als overal de druk erg laag is, kan de hoofdkraan ook nog het probleem zijn. De hoofdkraan is de kraan die op de waterleiding zit wanneer deze voor het eerst je huis binnenkomt. Als je deze dichtdraait komt er nergens in je huis meer water uit de kraan. Het kan dus zo zijn dat bij een lage waterdruk deze kraan niet helemaal opengedraaid staat.
Als dit ook gecontroleerd is, en de waterdruk is nog steeds laag, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Is het probleem plotseling ontstaan, dan is misschien de plaatsing van een nieuwe douche of badkamer de oorzaak. Moderne douches verbruiken namelijk steeds meer water. Veel mensen vinden het namelijk lekker om onder een grote straal te staan. Daarom worden er tegenwoordig veel douches verkocht die veel water verbruiken, ook wel stortdouches of rainshowers genoemd. Doordat deze douches veel water nodig hebben, is de waterdruk soms niet voldoende. Ook als er meerdere badkamers in een huis zijn die tegelijkertijd worden gebruikt, dan is de waterdruk soms ook te laag.
Als je niet net een nieuwe douche of badkamer hebt, dan kan het probleem ook komen doordat je huis nog ouderwetse nauwe leidingen heeft. Net als dat door een tunnel met één rijstrook minder auto’s kunnen als bij een tunnel met twee rijstroken, gaat er door een nauwe waterleiding ook minder water.
Ook in badkamers op grote hoogtes in bijvoorbeeld grachtenpanden of appartementen kan de waterdruk te laag zijn. Dit komt doordat de waterdruk steeds lager wordt als het water omhoog getransporteerd moet worden. Elke meter die het water omhoog gaat, daalt de waterdruk met 0,1 bar.
Maar behalve deze mogelijke oorzaken, kan het water dat door het waterleidingbedrijf is aangeboden, ook gewoon een te lage waterdruk hebben.
Hoe werkt een hydrofoor?
Een hydrofoor wordt soms ook wel een waterpomp, drukverhoger of een hydrofoorpomp genoemd. Hiermee wordt altijd een apparaat bedoeld waarmee de waterdruk kan worden verhoogd. Soms wordt een hydrofoor gebruikt om de waterdruk voor bijvoorbeeld een hele flat te verhogen. Maar een waterdrukverhoger kan ook prima voor één woning worden gebruikt.
Een hydrofoor bestaat uit twee onderdelen: een waterpomp en een drukvat. Het drukvat is gedeeltelijk gevuld met water en gedeeltelijk met lucht. Een membraam ertussen zorgt ervoor dat beide niet met elkaar in contact komen. De luchtbel werkt als een soort buffer, waardoor de waterpomp niet elke keer hoeft aan te slaan wanneer er een kraan wordt opengedraaid in huis. Wanneer de druk in het drukvat niet meer hoog genoeg is, gaat de waterpomp automatisch aan en zorgt deze alsnog voor voldoende druk. Zo zorgt een hydrofoor altijd voor voldoende waterdruk.