Spreekbeurt over Ierland

IERLAND.

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Jonas.

IERLAND.

Beste meester en klasgenoten, vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over Ierland. Ierland is gelegen op het eiland Ierland en omvat ongeveer 5/6 van het eiland.Het overige gedeelte is Noord Ierland. Ierland ligt ten westen van Groot-Brittanie en is verder ingesloten door de Atlantische oceaan en de Ierse zee. De vlag bestaat uit groen, wit en oranje. De hoofdstad is Dublin en het wordt bestuurd door de president Mary Mc Aleese en is getrouwd met Martin Mc Aleese. De oppervlakte is ongeveer 7o280 km²en er wonen 3924140 mensen wat overeenkomt met 56 mensen per km². Ierland is in 1973 toegetreden tot de Europese unie. Wanneer je Ierland komt kan je er ook betalen in Euro, voor 1 januari 2002 was het betaalmiddel het Ierse pond. Waar je ook op moet letten is dat je links moet rijden met de auto en de maximum snelheid is 60 mijl/uur (96 km) op grote wegen en 30 mijl/uur (48 km) in de bebouwde kom. Ze hebben er veel sporten, de bekendste zijn rugby voetbal en gaelic voetbal. Gaelic voetbal mag met handen en voeten gespeeld worden en is één van de hardste sporten ter wereld. De religie is 95% Rooms-Katholiek,2,8% Protestants,0,4% Presbyteriaans, 0,2% Methodist en 0,1% Joods.

Ierland vormt één kerkprovincie en heeft 4 aartsbisschoppen en 22 bisdommen. Het Christendom werd door Sint-Patrick naar Ierland gebracht. Sint-Patrick was een missionaris die in 380 werd geboren in Engeland, als zoon van een schot. Volgens de legende werd Patrick als 16 jarige jongen door Ierse zeerovers gevangen genomen en als slaaf verkocht. Hij moest schapen hoeden op de hellingen van de Mount Slemish, ten noorden van Belfast. Omdat hij een sterke aanhanger was van Sint-Maarten trok hij na zes jaar naar Frankrijk en voltooide daar zijn priesteropleiding. Hij verkondigde jarenlang het geloof in Frankrijk en Italie en keerde uiteindelijk terug naar Ierland. Volgens de legende zou hij 2 prinsessen bekeerd hebben. Na ongeveer 10 jaar zou hij het hele eiland bekeerd hebben. Sint- Patrick overleed op 17 maart 461 in het klooster van Downpatrick waar hij zijn eerste mis opdroeg, er staat ook een granieten beeld van deze heilige. Nu nog steeds wordt op 17 maart “Saint Patricksday”, de nationale feestdag van Ierland gevierd. Oorspronkelijk was dit een godsdienstige aangelegenheid, maar door de jaren heen is deze feestdag uitgegroeid tot een feestweek. Het hele land viert met folkloristische en culturele evenementen. In Dublin is er dan een optocht met Ierse en buitenlandse muziekgroepen.

Er zijn ook veel bezienswaardigheden bijvoorbeeld de Shellig eilanden zijn een rotsachtig groepje eilanden ten westen van Ierland en een onderdeel County Kerry. De naam komt voor uit het iers en betekend letterlijk rotsachtige eilanden. Ze zijn beroemd vanwege de populatie van Jan Van Genten en Papegaaiduikers, dit zijn vogels.

Nog een bezienswaardigheid is de Powerscourt waterfall. Ze ligt 5 km ten zuiden van Powerscourt Gardens. De waterval is de hoogste van Ierland en valt van langs een rotswand 120 meter de diepte in.

Het klimaat heeft een uitgesproken maritiem karakter. De temperatuur varieert van ongeveer 5°C in jan.-febr. tot ongeveer 15°C in juli-aug. Langs de westkust komen frequent grote windsnelheden. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is groot. Het aantal dagen met neerslag is groot evenals het gemiddeld regenuren (700-1000 per jaar). Vandaar dat het dan ook nat is, de schapen worden daar soms ook per boot vervoerd.

In Ierland vindt men veel traditionele pubs, restaurants en winkels met felgekleurde oude gevels en deuren die met de hand geschilderd zijn en die deels rijk versierd zijn met prachtig houtwerk.

Ierland heeft ook verschillende dranken waaronder de baileys, whiskey, Irish coffee en guinness bier. Het guinness bier is beroemd zwart bier van het type stout, het belangrijkste product van de St. James´ Gate brewery in Dublin. De brouwerij werd gesticht in 1759.

In Ierland is het de gewoonte om de dag te beginnen met een stevig ontbijt, Irish breakfast. Het bestaat uit gebakken eieren, bacon, worstjes, toast, gebakken tomaat en bloedworst. Streek gebonden kan het ontbijt ook nog verschillen.

Verdere bekende gerechten zijn kokkelsoep, chocolate sandwich cake en Iers soda brood. Iers soda brood is een wat zurig volkorenbrood op basis van karnemelk.

Ierland heeft lang een arm land geweest. Tussen 1845 en 1849 stierven er één miljoen mensen van de honger of aan ziektes door het mislukken van de aardappeloogst. De Ierse economie heeft vanaf de jaren 1990 een hoge economische groei om in 2006 het op één na rijkste land van de Europese Unie te zijn,na Luxemburg. De computer is een belangrijk export product waaronder Dell en Intel die vestigingen hebben in Ierland. Ook een belangrijke bron van inkomsten is de visvangst,schapenfokkerij en toerisme. Turf is de belangrijkste energiebron er zijn verschillende elektriciteitscentrales door aangedreven.

Belangrijke media zijn ook de kranten The Irish Thimes en The Sunday Tribune en verder zijn er ook de TV zenders RTE One en Two, Tv3 Ierland en de sportzender Setanta Sports.Ierse radio zenders zijn RTE, 98FM en radio Galway.

Verder zijn er ook nog bekende Ieren waar jullie waarschijnlijk ook al van hebben gehoord zoals : Francis Beaufort, de uitvinder van de schaal van Beaufort en de wielrenner Sean kelly. Ook in de muziekwereld zijn er heel wat bekende namen zoals Bob Geldof, Enya,Sinead O’Connorn, Bono en U2.

Wist je ook nog dat het traditionele Ierse alfabet uit 18 letters bestaat zij doen het zonder de letters J,K,Q,V,W,X,Y,Z.

Ook goed om weten is dat meer dan de helft van de bevolking jonger is dan 25 jaar.

In Ierland wonen ook 160 verschillende nationaliteiten.

Wist je ook dat de harp die op de Ierse paspoort en de Ierse postzegels staat is gebaseert op de 14 de eeuwse harp die in Dublin wordt bewaard en bekend staat als de harp van Brian Boru.

Ierland een interessant land om eens op reis te gaan, als zonneklopper kom je er niet aan je trekken. Als je van de natuur houdt heb je het naar je zin, met zijn vele stukjes mooie natuur en oude kastelen is het de moeite waard. Je kan er veel uitgaan in de pubs en bars. Maar Ierland is na Finland het duurste land.

Ik hoop dat jullie er iets van op gestoken hebben en ik dank jullie voor jullie aandacht.

Nog enkele vraagjes :

  • Uit hoeveel letters bestaat het Iers alfabet?
  • Hoeveel verschillende nationaliteiten leven?
  • Hoeveel percent van de bevolking is jonger dan 25 jaar?
  • Op welke dag is het feest van St.-Patrick?