IJshockey

https://www.spreekbeurtenstartpagina.nl/wp-content/uploads/2020/09/Werkstuk-over-IJshockey.jpg

Hoofdstuk 1: Wat is ijshockey?

HET SPEELVELD

Het speelveld van ijshockey is ongeveer 60 bij 30 meter groot

en de bording 1.22 meter hoogte.

Naast het veld bevinden zich 2 spelers banken voor elk team eentje

en aan de zijde daar tegenover 2 strafbanken gescheiden ook weer voor bijde teams

in het midden daar van de goal en het ijsopervlakte in het midden de middelijn en recht tegen over bevinden de doelijnenen met drie gelijken stukken

het vak gevormd door een korte zijde van de boarding en een blauwe lijn heet het verdedingsvlak van het team dat het in dat vak bevindende de  doel verdedigd. voor de tegenstanders is dit het aanvalsvak het gebied tussen twee blauwe lijnen wordt als het neutralen vak bestempeld.

spelregels

IJshockey wordt gespeeld op een ijsoppervlak van ongeveer 60 bij 30 meter. Het speelveld, dat afgeronde hoeken kent, wordt omgeven door een ‘boarding’ van 1.22 meter hoogte.
Naast het speelveld bevinden zich aan één lange zijde 2 spelersbanken en aan de zijde daar tegenover 2 strafbanken, die gescheiden worden door een ruimte voor wedstrijdofficials. Alle 4 de banken zijn voorzien van deurtjes, die van het ijs afdraaien.
Op 4 meter afstand van de korte zijden bevinden zich de doellijnen, met in het middendaarvan de goal. Het ijsoppervlak tussen de doellijnen wordt in drie gelijke stukken verdeeld door 2 dertig cm brede blauwe lijnen. Vervolgens wordt het speelveld ook nog door een dertig cm brede rode lijn in 2 helften verdeeld.
Het vak gevormd door een korte zijde van de boarding en een blauwe lijn heet het verdediginsvak van het team, dat het in dat vak bevindende doel verdedigd. Voor de tegenstander is dit het aanvalsvak. Het gebied tussen de wee blauwe lijnen wordt als het neutrale vak bestempeld.

spel regels en soorten straffen

Minor penalty

een twee minuten tijdstraf. de overtreder moet voor 2 minuten op de straf bank plaatsnemen.zijn team mag geen vervangende speler op het ijs zetten(zie voor uitzonderingen coinciden penalties) deze straf staat op de wat lichtere overtredingen zoals tripping, clipping (Iemand met de stick slaan, net onder de knie), hooking (met de stick iemand onderuithalen), holding (vasthouden), slashing (Wanneer een speler met zijn stick tegen een andere speler slaat),enz

indien een doelverdediger deze straf krijgt opgelegd, dan wordt de straf uitgezeten door een teamgenoot, die ten tijde van de overtreding op het ijs stond.

Bench minor penalty

eveneens een twee minuten straf deze straf wordt bijv. opgelegd voor een overtreding door een coach ( delaying the game)of als de ovetreder  niet kan worden aan gewezen (too many men on the ice:””te veel man op het ijs” )

Major penalty
Een vijf minuten tijdstraf. De overtreder moet voor 5 minuten op de strafbank plaats nemen. Zijn team mag geen vervangende speler op het ijs brengen.
Vaak gaat een major penalty echter gepaard met een automatische game misconduct penalty. Dat betekent dat de overtreder naar de kleedkamer gestuurd wordt en dat een teamgenoot de vijf minuten straf moet gaan uitzitten.

Een tweede major penalty aan dezelfde speler levert een automatische game misconduct penalty op.

De major penalty wordt opgelegd voor de wat zwaardere overtredingen zoals bijv. die waar een verwonding uit ontstaat of kan ontstaan. Spearing en butt-ending bijv. leveren een major en een automatische game misconduct penalty op; charging, boarding, tripping, hooking bijv. worden naar inzicht van de scheidsrechter met een minor of major penalty bestraft.

Misconduct penalty
Een 10 minuten tijdstraf. De overtreder moet voor 10 minuten naar de kant, maar mag op het ijs door een teamgenoot vervangen worden. We spreken hier van een persoonlijke straf.
Deze straf wordt opgelegd als gevolg van bijv. wangedrag. Echter ook op andere overtredingen kan een misconduct penalty staan: een poging tot spearing bijv. zal worden bestraft met een dubbele minor én een misconduct penalty.

Game misconduct penalty*
Een kleedkamer verwijzing. De bestrafte speler mag op het ijs onmiddellijk door een teamgenoot vervangen worden.
Deze straf wordt bijv. opgelegd als een speler volhardt in wangedrag of in die gevallen waar volgens de regels een major penalty een automatische game misconduct penalty tot gevolg heeft.

Match penalty*
Eveneens een kleedkamer verwijzing, echter ernstiger van aard. Bovendien:het team van de overtreder moet voor 5 minuten een vervangende speler op de strafbank laten plaatsnemen en er mag gedurende die straftijd geen vervanger op het ijs.
Deze straf wordt opgelegd aan een speler die een tegenstander opzettelijk verwondt of probeert te verwonden. Ook op het beginnen van een vechtpartij staat als straf de match penalty.

Penalty shot
Geen tijdstraf maar meer te vergelijken met een strafschop in het voetbal. De speler die het penalty shot neemt, krijgt de gelegenheid om vanaf de middenstip vrij op de doelman van de tegenpartij af te schaatsen. Een penalty shot wordt toegekend aan de tegenpartij in bijv. de volgende gevallen: een tegenstander bij een break away (geen tegenstander meer te passeren dan alleen de doelman van de tegenpartij) van achteren onrechtmatig aanvallen, opzettelijk het eigen doel verplaatsen in de laatste 2 minuten van de wedsrijd of gedurende de volledig, eventuele overtime of bij het gooien van de stick in de richting van de puck in het eigen verdedigingsvak.

Coïncideert penalty’s
Als op hetzelfde moment aan beide teams straffen worden opgelegd, dan mogen straffen van gelijke duur zgn. tegen elkaar worden weggestreept. Dat houdt in dat de overtreders op de strafbank moeten plaatsnemen, maar dat ze op het ijs onmiddellijk door een teamgenoot mogen worden vervangen.
Deze regel is niet van toepassing als beide teams voltallig op het ijs staan en aan beide teams slechts één minor penalty wordt opgelegd.

*
Deze straffen moet door de scheidsrechter gerapporteerd worden aan de Nederlandse IJshockey Bond. In principe vallen zij onder “Standaard afdoening tuchtreglement”, tenzij het bondsbestuur na lezen van het scheidsrechtersrapport van mening is dat de kwestie moet worden voorgelegd aan de tuchtcommissie.
“Standaard afdoening tuchtreglement” betekent dat een match penalty standaard een schorsing oplevert van twee wedstrijden, en dat elke derde game misconduct één wedstrijd schorsing oplevert.

welke soorten spelers zijn er allemaal?

dan staat in het doel de

goaly

dan de

verdediging

en dan de

dan de forwards

en dan

inactive

Hoofdstuk 2: De uitrusting

Helemaal ongevaarlijk is geen enkele sport. Bij het grote publiek komt ijshockey gevaarlijker over dan andere sporten, maar dat is het zeker niet. Ondanks de snelheid en energie die ijshockey met zich mee brengt is het een relatief veilige sport, dat komt omdat de spelers door hun uitrusting heel goed beschermd zijn. Blessures en ongelukken doen zich slechts zelden voor en dat is naast de uitstekende trainingen zeker te danken aan de beschermende uitrusting die men draagt.

Tijdens elke training en elke wedstrijd is iedere speler verplicht om een complete uitrusting te dragen.

 

ijshockey speler

ijshockey speler

Behalve de schaatsen en een stick heb je de volgende uitrusting nodig.

Te weten:

 

 

wat hebben ze aan

 

  • IJshockyehelm met gezichtsmasker
  • Gecombineerd borst- schouderpantser (body-protector)
  • Keelband
  • Elleboogbeschermers (elbows)
  • Handschoenen
  • Tok
  • IJshockeybroek
  • Beenbeschermers (legguards).

Hoofdstuk 3: De Romijnders DAR Devils

De naam van het ijshockey team komt eigenlijk door de sponsers. Ze hebben de namen van de hoofdsponsors gebruikt.

ROMIJNDERS en DAR .

Sponsors die sponsoren de ijshockey club door geld te geven. Daarvoor in de plaats staan de namen van de sponsoren op de kleding en op de ijshockeybaan.

Als er geen sponsors zijn dan gaat een club failliet. Ze moeten ook spullen kunnen kopen.

hoe goed zijn ze , waar doen ze aan mee?

Ze zijn niet echt de beste van de wereld of van de eredevisie

maar ze zijn wel goed ze staan op dit moment 4e plaats

ze hebben al eerder prijzen gewonnen zoals de schaal net zoals de jhoan cruif schaal en ze hebben ook finale’ gewonnen en daar ook mee prijzen gewonnen

hoe heten de spelers

 

#82 Boris Ackers 189cm 93kg 28-10-’82
#31 William den Ridder 177cm 70kg 02-05-’91
#41 Corey Wogtech

 

#5 Jesse Baraniuk 178cm 86kg 23-08-’81
#15 Adam Gebara 183cm 78kg 31-07-’82
#4 Stephan Kreuzmann 183cm 84kg 24-05-’84
#21 Lorenz Schneider 182cm 91kg 10-04-’90
#14 Jacky Schoonderwoerd 177cm 75kg 03-05-’90
#12 Jeff Smith 195cm 101kg 02-01-’81
#74 Dave Stappershoef 174cm 75kg 30-05-’85
#27 Rick Wijnen 173cm 76kg 08-06-’88
#16 Matt Armstrong 183cm 81kg 09-08-’82
#24 Phil Aucoin 178cm 82kg 12-11-’81
#7 Jason Baclig 177cm 74kg 30-03-’83
#20 Timothy Gerritsen 188cm 80kg 21-08-’88
#91 Levi Houkes 186cm 82kg 02-10-’91
#23 Michael McCarthy 172cm 79kg 28-06-’84
#19 Marco Postma 195cm 95kg 26-08-’83
#10 Akim Ramoul 181cm 85kg 25-01-’86
#6 TJ Sakaluk 186cm 98kg 27-04-’83
#22 Jurryt Smid cm kg 17-01-’91
#18 Brad Smulders 187cm 83kg 08-12-’83
#3 Remo Speijers 190cm 97kg 11-05-’86
# Mike Barrett 194cm 97kg 02-03-’82
#9 Greg McCarthy 185cm 85kg 16-01-’86
#17 Matthew McCarthy 182cm 99kg 12-09-’82
# Michael Tuomi 180cm 88kg 26-01-’85