Spreekbeurt over IJsland

IJsland

Spreekbeurt over IJsland

Mijn spreekbeurt gaat over IJsland

Ijsland is een vulkanisch eiland in het noorden van de Atlantische Oceaan. Op het eiland wonen de Ijslanders. De hoofdstad van IJsland is Reikjavik. De ijslanders zijn nakomelingen van de Vikingen die zich vermeng hebben met Schotten en Denen. Er wonen niet erg veel mensen in IJsland, slechts ongeveer 350.000 mensen. Dat is iets meer dan in de Nederlandse stad Utrecht. Het grootste gedeelte van IJsland bestaat uit ruige natuur. De Ijslanders spreken Ijslands en deze taal lijkt wel wat op Noors.

Politiek op IJsland.

IJsland is een republiek en een democratie. Via verkiezingen wordt de regering gekozen. Dat gaat ongeveer net zo als bij ons.
IJsland heeft geen eigen leger en maakt voor de verdediging van het land gebruik van soldaten van andere landen zoals Amerika.

Vulkanisch eiland

Onder het eiland is de grond op 1.000 m diepte erg warm. Dit levert heel veel energie aan het land zodat woningen en fabrieken daar allemaal gebruik van kunnen maken. Met de warmte kunnen huizen, kantoren en fabrieken verwarmd worden en er kan ook elektriciteit mee opgewekt worden. Er zijn op het eiland nog steeds vulkanen actief. In 2010 was er een grote vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajökull vulkaan waarbij een enorme aswolk de lucht in werd geblazen. Het vliegverkeer in Noord Europa heeft daar maandelang last van gehad.

Toerisme op IJsland

De belangrijkste toeristische trekpleisters van IJsland zijn de geisers en de hete bronnen. Een geiser is een soort ondergrondse bron waar kokend heet water uit spuit. Sommige geisers spuiten hun hete water en stoom wel 25 m hoog de lucht in. De beroemdste geiser is de Strokkur geiser. Om de 10 minuten spuit er water en damp 25 m hoog de lucht in. Nadat het water weer teruggevallen is is het wateroppervlak weer helemaal stil tot het weer begint te koken en plotseling onder grote kracht de stoom weer 25 m hoog spuit. Ook mooi om te bekijken zijn de blauwe bronnen van Hveravillar.

De beste periode om IJsland te bezoeken is van juni tot augustus.

Afbeeldingen van geisers en vulkanen kun je heel gemakkelijk via Google vinden.