Spreekbeurt over ijzertekort

Tekort aan IJzer

IJzer

ijzer is een belangrijk mineraal bij het transport van zuurstof naar de cellen,waardoor deze goed kunnen blijven functioneren en u vit blijft.

IJzer is met name geschikt voor vrouwen, opgroeiende kinderen, ouderen en rokers.

Vitamine C is bij uitstrek belangrijk voor mensen met een druk leven, zoals ouderen en rokers.

Het verhoogd de weerstand van het organisme en ondersteund het immuunsysteem.

Functie van ijzer

IJzer is in het lichaam bij allerlei processen betrokken. Het is bovendien een bestanddeel van hemoglobine, de rode kleurstof in bloed. Hemoglobine is het bloedeiwit dat voor het vervoer van zuurstof door het lichaam zorgt. IJzer speelt hier dus een rol in.

Het mineraal( ijzer ) speelt immers een belangrijke rol in je lichaam. Het zorgt er in de eerste plaats voor dat de rode bloedcellen zuurstof vanuit je longen tot in elke lichaamscel kunnen brengen. Daarnaast heeft ijzer nog andere functies. Het helpt bijvoorbeeld bij de productie van afweerstoffen en bij de afbraak van schadelijke stoffen in je lichaam.

IJzertekort

Een ijzertekort kan ontstaan wanneer ijzer via de voeding onvoldoende in de voeding aanwezig is of onvoldoende benut wordt. Maar ook een verhoogde uitscheiding via zweet of bloedverlies via de ontlasting kunnen mogelijk (mede) oorzaak zijn.

Wie een ijzertekort heeft, voelt zich futloos en is sneller moe na een inspanning. Hij of zij ziet vaak bleek en kan last hebben van hoofdpijn en duizeligheid. Andere verschijnselen zijn broze nagels en een ontsteking van de tong. Baby’s en kinderen die te weinig ijzer binnenkrijgen, groeien minder snel dan hun leeftijdsgenootjes en boeken verstandelijk minder vooruitgang. Door hun verminderde weerstand zijn ze bovendien meer vatbaar voor infecties

Anemie

Het mag duidelijk zijn dat er bij een (langdurig) ijzertekort een tekort aan hemoglobine ontstaat. Het lichaam kan hierdoor niet voldoende zuurstof naar het lichaam cellen vervoeren, wat voor een mens van groot belang is. Dit tekort aan hemoglobine wordt anemie genoemd. Andere benamingen zijn: bloedarmoede,

Wie loopt het gevaar

Een ijzertekort kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen. Opgroeiende kinderen en zwangere vrouwen lopen echter het meeste risico.
Volg je een strikt vermageringsdieet of kies je voor een vegetarische voeding, dan loop je ook meer kans op een ijzertekort.

IJzersterke tips

  • In normale omstandigheden kan het ijzergehalte op peil worden gehouden met een evenwichtige en gevarieerde voeding.
    Voedingsmiddelen waaruit ijzer goed wordt opgenomen zijn vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten, citrusvruchten.
  • Voedingsmiddelen waarin eveneens ijzer zit, maar ijzer dat minder goed wordt opgenomen, zijn aardappelen, wortelen, ananas, bloem (zonder zemelen), rijst, meel met zemelen, appelen, bananen, peren, rabarber, spinazie, noten, amandelen, eieren.
  • Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Vegetariërs nemen daarom best groenten, fruit of fruitsap rijk aan vitamine C bij elke maaltijd. Gezien dierlijke producten voor een groot deel van de ijzeraanvoer zorgen, vraagt een vegetarische voeding extra aandacht inzake ijzer.
  • IJzersupplementen kunnen noodzakelijk zijn in sommige situaties bv. tijdens de zwangerschap of na een belangrijk bloedverlies. Een teveel aan ijzer is giftig. Neem deze medicatie dan ook enkel op doktersvoorschrift en houd je aan de voorgeschreven dosis.