Spreekbeurt over India

India

Mijn spreekbeurt gaat over INDIA

(de plaatjes moet je er zelf nog even bijzoeken via Google)

Inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over India omdat ik het zelf een heel mooi land vind en ik wou er ook heel graag meer over weten. Het leek me dan ook leuk om hier een spreekbeurt over te houden.

Algemeen

India ligt in een ander werelddeel dan Europa, namelijk in Azië. Het is een schiereiland, dat betekent dat het met een klein stukje van het land vastzit aan een ander land, dus net geen eiland is. Na China is India het meest bevolkte land ter wereld. De hoofdstad is New Delhi en de grootste stad is Bombay. Vanaf 1947 is India een republiek, dat betekent dat het geen koning of koningin heeft maar een president die door het volk gekozen wordt. Daarvoor werd het lange tijd overheerst door het Britse Koninkrijk.

De vlag van India is rood,wit & groen. Rood staat voor India en groen voor de moslims. Wit staat voor vrede. Het tekentje dat witte gedeelte betekent een streepje voor ieder uur.

Godsdienst / Goden

80% van de 1 miljard mensen is Hindoe. Daarnaast is er ook het Boedhisme, Christendom en Islam. Bij het hindoeïsme mag je zelf weten of je bijna nooit bid of iedere dag. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Iedereen mag zelf beslissen wat het beste is: vaak bidden of juist niet. Hindoes geloven dat bij iemands dood zijn ziel voortleeft en herboren wordt in een ander lichaam van een mens of dier. Als je nu je leven goed leeft is je volgende leven beter.
Veel vrouwen hebben een rode stip op hun voorhoofd, de bindi. Dat hebben ze omdat ze geloven dat het henzelf en hun echtgenoot zal beschermen. Bindi betekent druppel of stip.

Een van de bekendste goden in het Hindoeïsme is Krishna, je kunt hem herkennen aan zijn blauwe huidskleur en aan zijn fluit. Vaak wordt hij afgebeeld als herder. Hij is de god van de liefde en de kracht. Hij leert mensen een goed leven te lijden. Het belangrijkste verhaal over Krishna is de Bagavad Gita. Daarin wordt beschreven hoe Krishna, Arjuna te hulp komt. Arjuna is een krijger die in oorlog is met zijn familie. Arjuna weet niet wat hij moet doen: vechten of niet. Krishna leert Arjuna dan te doen wat hij moet doen – zijn plicht. En Arjuna is een krijger, dus hij zal moeten vechten.

Ganesha is ook een heel bekende God. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op het kleinste rijdier van alle Goden, een muis of een rat.

De vader van Ganesha ging oorlog voeren en na jaren strijden kwam hij terug naar zijn vrouw Parvati en zijn zoon Ganesha. Omdat hij zijn zoon niet meer herkende dacht hij dat het een indringer was en hakte zijn hoofd eraf. Maar toen pas zag hij dat het zijn zoon was. De vader beval zijn dienaren om het hoofd af te hakken van het eerste dier dat ze tegenkwamen en dit hoofd naar zijn huis te brengen. Dit was dus het hoofd van een olifant en zijn vader zette het hoofd op het lichaam van Ganesha die daardoor weer tot leven kwam.
Bij het hindoeïsme zijn veel feesten die met de Goden te maken hebben waaronder het feest van Ganesh. Als Ganesh jarig is vieren ze 10 dagen lang zijn verjaardag. De laatste dag is de grootste feestdag want dan gooien alle mensen hun beeld van Ganesh in het water als waardig afscheid.
Dit zijn miljoenen mensen die een beeld in het water gooien dus dat is een enorme milieuvervuiling. Vroeger was dat niet zo want toen waren de beelden van klei en natuurlijke verf tegenwoordig is het van gips waarin veel chemische stoffen zitten en synthetische verf.
Daarnaast heb je ook nog het Holi feest. Het Holi-feest is een kleurrijk lente-, nieuwjaars-, en overwinningsfeest. Omdat bij dit feest de komst van de lente wordt gevierd waarbij de natuur weer kleur krijgt (bloemen, struiken, bomen enz.) gooien mensen naar elkaar met allerlei kleuren poeder.

Rijkdom en armoede/ Kinderarbeid

In India is een groot deel van de bevolking arm maar niet overal is de armoede even groot. In zuiden en in het westen zijn de mensen rijker dan in het noorden en in het oosten.
Op China na, is India de snelst groeiende economie ter wereld. Dat betekent dat bijvoorbeeld nog heel veel mensen boer zijn en erg weinig verdienen maar dat er ook al veel mensen met computers werken die goed verdienen. Dat zorgt ervoor dat India niet meer heel lang een arm land zal blijven.
Helaas is er wel nog veel kinderarbeid. Een kwart van alle kinderen jonger dan 15 jaar werkt en gaat niet naar school. Kinderarbeid vindt vooral plaats in de textielindustrie en landbouw. Kinderen verdienen voor ongeveer 12 uur werken 50 cent per dag. Er is zoveel kinderarbeid omdat ouders te weinig geld hebben of grote schulden hebben en dat moeten de kinderen dan afbetalen in plaats van de ouders. Omdat kinderen vaak moeten werken en niet naar school gaan kunnen ze later geen goedbetaalde baan krijgen omdat ze zelf niet op school hebben gezeten. Zo blijven ze arm. Vaak zijn die kinderen ook vaak ziek omdat ze veel te hard moeten werken en bijvoorbeeld in het donker moeten werken waardoor ze later niet meer goed kunnen zien.

Tai Mahal

De Tai Mahal is een van de bekendste gebouwen in India. Het is gebouwd door de keizer Shahjahan, voor zijn overleden vrouw als graf. Een paar jaar later ging hij ook dood en werd ook in de Tai Mahal begraven. Maar dit was eerste eigenlijk niet de bedoeling want hij wou liever voor zichzelf een zwarte Tai Mahal. Tai Mahal betekent in het Perzisch Paleis van de Kroon.

Taal , cijfers en geld:

De officiële taal in India is Hindi. Maar er zijn ook 400 andere talen, daarnaast spreken de meeste mensen Engels.

In India tellen ze anders dan in Nederland 1=ik, 2=doej ,3=tien ,4=schaar,5=paanch, 6=schou, 7=saad, 8=aat, 9=nou en 10=das.
In India hebben ze niet de Euro maar de Ruppee. Een ruppee is ongeveer 2 cent. Dus dit briefje van honderd Rupppee is 200 cent, dus € 2,-.

Eten en drinken:

India is een land waar de mensen van koken en lekker eten houden. Het staat bekend om zijn curries, broden en veel verschillende gerechten in 1 maaltijd. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een bord met rijst hebt met daarbij 5 kommetjes met verschillende gerechten. Zo zijn er bijv. pittige, bittere en zoete gerechten die je bij de rijst kunt eten. Je eet dan 1 of 2 van deze gerechten en niet alle vijf.
In de Indiase keuken wordt veel gebruik gemaakt van granen, rijst en verse kruiden. Er is niet één Indiase keuken. Dit komt door de grootte van het land en de grote culturele verschillen tussen de bevolkingsgroepen. In het hele land wordt veel groente gegeten, in het zuiden eten bijna alle mensen vegetarisch. De dunne yoghurtdrank lassi is bekend in heel India. Ook drinken veel mensen sterke thee met melk en suiker, maar ook verse vruchtensappen.

Sport:

De populairste sport in India is cricket, cricket is een soort slagbal maar dan met andere spelregels. Het nationale cricket team in India is een van de beste teams van de wereld. In 2011 is het wereldkampioen geworden. Nog ander populaire sporten zijn hockey,tennis, badminton en schaken. Van schaken zeggen ze dat het in India is ontstaan. Schaken betekent in het Indiaas chaturanga.

Klederdracht:

De kleren van de Indiase mensen zijn erg kleurrijk, vooral die van de vrouwen. De mannen lopen tegenwoordig meestal gewoon in een broek en een hemd. Dat komt omdat de Britten vonden dat de Indiase mensen gewone kleren moesten dragen, dit zie je dan vooral ook bij de mannen. De vrouwen dragen wel nog veel traditionele kleren. Bij een bruiloft of andere feesten heeft iedereen traditionele kleding aan. Op school draagt ieder kind een schooluniform, dit hebben de Britten toen ingevoerd en dat is er nog steeds. De traditionele kleding van de vrouw is meestal versiert met veel glitters en pailletjes. Daarnaast dragen de vrouwen bijna altijd veel sierraden zoals kettingen, armbanden, ringen en oorbellen. Hennatatoeages zijn ook heel populair. Henna is een natuurlijke verf gemaakt van een droge plant waarvan een soort pasta wordt gemaakt. Van deze pasta maken ze mooie tekeningen op handen en voeten. Deze tatoeages hebben ook een betekenis, ze zijn een symbool voor trouw.

Afsluiting:

Dit was mijn spreekbeurt. Ik heb niet alles over India kunnen vertellen omdat het een heel groot land is maar ik hoop toch dat jullie het een leuke spreekbeurt vonden.