Spreekbeurt over India

India

Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over India, omdat ik het een erg mooi land vind. En ik er zelf ook meer over wilde weten. Ook is het erg interessant door het Hindoeïsme, waar ook veel over te vertellen is. En erg raar is dat er een groot verschil zit tussen arm en rijk.

Topografie

India ligt in het Zuiden van Azië.

Met als hoofdstad New Delhi.

En de zeeën en oceanen eromheen zijn:

De Arabische Zee, De Indische Oceaan, Golf van Bengalen.

In India spreken ze Hindi en Engels. India heeft naar schatting ongeveer 997.500.000 inwoners, en de oppervlakte is naar schatting ongeveer 3.287.263 vierkante kilometer. De hoogste berg is de de Kanchenjunga berg van ongeveer 8598 meter. De drie grootste rivieren zijn de Brahmaputra, Ganges en de Indus. De belangrijke steden zijn Bagalore, Calcutta, Chennai, Hyderabad, Mumbai die ook wel Bombay wordt genoemd en natuurlijk de hoofdstad New Delhi.

Het moderne India

Sinds India vrij is, is er meer armoede gekomen. Mensen kregen geen geld meer. En als ze slaven waren verdiende ze alsnog weinig geld. De kinderen daar spelen met oude dingen zoals een kapotte pop, verroeste auto’s, kapotte potloden en nog meer oude spullen. Maar rijke kinderen hebben wel nieuwe dingen. De rijke mensen hebben weer grote huizen. De president van India is Abdul Kalam.

In India betalen ze met rupees. 100 rupee is zo n €1,91.
In India tellen ze ook anders dan in Nederland, dat is logisch, de Nederlandse, en de Indische telling tot tien:

1        2          3           4             5               6        7        8            9       10

ik  –  doej  –  tien  –  chaar  –  paanch  –  chou  –  aat  –  saad  –  nou  –  das

 

De vlag.

De vlag is rood, wit & groen. Rood staat voor India en groen voor de moslims. Wit staat voor vrede.

Films en muziek.

In India hebben ze geen hollywood maar bollywood. Daar worden de hindoestaanse films gemaakt. Al die films zijn te koop in Hindoestaanse Videotheken.

In India maken ze meer films dan in welk land dan ook. Er worden meer dan achthonderd films per jaar!

De Taj Mahal

India staat grotendeels bekent om de Taj Mahal

De Taj Mahal staat bij de plaats Agra in India. Een Indiase keizer Sjah Djahan heeft de Taj Mahal laten bouwen uit liefde voor zijn vrouw die Mumtaz Mahal werd genoemd. Zij stierf in 1636 tijdens de geboorte van het vijftiende kind. Hij beloofde het mooiste bouwwerk ter wereld te maken voor zijn vrouw. Een gebouw van wit marmer. Na 20 jaar was de graftombe klaar. De vrouw werd ondergronds in een tombe gelegd. De sjah was van plan om nog zo’n gebouw in het zwart marmer er naast te bouwen. Dit zou zijn graftombe worden. Dit plan ging niet door. Zijn zoon nam de macht over en de Sjah werd gevangen genomen. Tot zijn dood zat hij in een cel met uitzicht op de Taj Mahal. Toen hij stierf werd hij bij zijn vrouw in de witte graftombe gelegd.

Verkeer

Het verkeer in India is erg rumoerig

Bussen? Die komen amper voorbij, alleen touringcars.Alleen in het rijkere gedeeltje zie je dure auto’s. In India is het heel gewoon als er een Riksja voorbij komt, terwijl je die hier helemaal niet tegen komt. Een Riksja hoort daar bij het Openbaar vervoer, en is eigenlijk een soort van Fietstaxi.

Landschap en klimaat.

In het noorden van de republiek India ligt het hooggebergte de Himalaya. Het midden van India bestaat voor een deel uit een laagvlakte. Het zuiden is bergachtig.
Temperatuur: ’s Zomers minimaal 10 graden, en maximaal 35 graden.

’s Winters tussen de 0 en 30 graden.

Landbouw en Industrie

Landbouw.
In India werken ongeveer tweederde deel van de mensen die werken in de landbouw. De landbouw daar betekent vooral akkerbouw, want veeteelt speelt door de heilige status van de koeien geen rol. De boeren gebruiken bijna geen machines, want daar hebben ze geen geld voor. Het belangrijkste dat ze verbouwen is graan. In de nattere streken komt veel rijst voor en in de drogere gebieden tarwe.

Industrie.
In India is het aantal werkers in de industrie vrij laag. Dit komt omdat ze weinig geld hebben voor machines. Zonder machines is er dus ook maar weinig industrie. India heeft weinig geld voor de industrie.

Zoveel mensen in India werken in de:
Landbouw: 62 %
Industrie: 11 %
Diensten: 27 %
Zoveel mensen in Nederland werken in de:
Landbouw: 5 %
Industrie: 25 %
Diensten: 70 %

Mahatma Ghandi

Jullie hebben er van wel eens van gehoord, Ghandi.

De erenaam van Ghandi is Mahatma, dat betekent Grote Ziel. Hij werd in 1869 geboren, in India. Daar waren in die tijd de Engelsen de baas. Ghandi wilde India vrij maken. Hij kwam op voor de arme mensen. Hij wilde de rijke laten zien hoe het was om alsmaar te bedelen. Mahatma Ghandi ging ook bedelen, en deed ook aan hongerstaking. Hij wilde laten zien: Vrijheid maar je door te vechten voor je rechten.

Toch eindigde zijn leven door geweld. Mensen zien hem als een held, en zijn hem enorm dankbaar. Op zijn verjaardag 2 oktober is er een feest in heel India. En in 1947 werd, ondanks Mahatma Ghandi, India onafhankelijk.

Hindoeïsme

Ruim 83% van India is Hindoe, maar wat is het?
Hindoeïsme is een van de oudste levende godsdiensten ter wereld. Het is het geloof van mensen die Hindoestanen heten, en die vooral in India wonen, waar het hindoeïsme begonnen is. Het heeft te maken met de manier waarop de mensen daar leven, met wat ze eten en hoe ze tegen de wereld aankijken. Hindoeïsme is een levendig, kleurrijk en soepel geloof, dat op verschillende manieren kan worden vorm gegeven.

Het begin en ontstaan van het hindoeïsme.

Hindoeïsme heeft geen heilig boek. Het begon ongeveer vierduizend jaar geleden.

In ongeveer 1500 voor onze jaartelling vielen mensen uit Centraal Azië, Noord India binnen. Zij brachten hun eigen geloof mee, en hun ideeën vermengden zich met die van de mensen uit India.
De meeste Hindoes wonen in India. Andere Hindoestanen wonen en werken in delen van de wereld als Groot-Brittannië, Nederland, Noord-Amerika. Afrika, Zuidoost Azië en het Caribische gebied.

Het geloof van de Hindoes.

Hindoeïsme is meer een manier van leven dan een aantal vaste geloofspunten. Het kan op allerlei manieren worden vorm gegeven. Sommige Hindoestanen bidden iedere dag, andere bijna nooit. Natuurlijk hebben ze ook goden. Daarvan zijn Shiva, Brahma en Vishnu de drie belangrijkste. Maar alle Hindoestanen delen een aantal geloofspunten. Hindoestanen geloven dat bij iemands dood zijn ziel nog leeft en een ander lichaam binnendringt en later als kind van diegene opnieuw geboren wordt in een ander lichaam van een mens of dier. Ook kennen de hindoes de kasten. Kasten is een levensvorm van de hindoes. De vier grooste kasten, de varna’s, zijn : Brahmanen, Ksahitya’s, Vaishya’s, Shoedra’s. En de allerarmste zijn de paria’s

Voedsel.

Veel Hindoestanen zijn vegetariër. Een hindoe-maaltijd bestaat uit rijst of chapatti’s ,verschillende kruidige groenteschotels, dahi (yoghurt)en zuur. Hindoestanen eten met hun rechterhand.Ze vinden de linkerhand vies om mee te eten.Hindoestanen behandelen hun koeien als heilige dieren, en eten nooit rundvlees, ook niet als ze geen echte vegetariërs zijn. De koeien lopen ook gewoon over straat, waar het verkeer voor moet stoppen. Andere heilige dieren zijn De Tijger en De Olifant.