Spreekbeurt over Jiujitsu

Jiujitsu

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Manon.

1.geschiedenis

Over het ontstaan van jiu-jitsu zijn verschillende verhalen dit is er een van: zolang de wereld bestaat is er gevochten omdat dat vroeger de enige manier van overleven was. Omdat de wapens vroeger minder goed en minder sterk waren was het belangrijk dat de mensen goede bewegingen hadden. Doordat de mensen op verschillende soorten leefde waren er ook verschillende soorten technieken. Vandaar dat er nu veel sporten zijn die jiu-jitsu technieken in zich hebben. Vandaar dat de geschiedenis onduidelijk is. Ook is onduidelijk of jiu-jitsu nu uit Japan China komt. Dit komt vooral omdat er technieken bij zitten die uit beide landen kunnen komen. Zo komt het ook dat jiu-jitsu een echte verdediging sport is.

In de tijd van de 12e en 19e eeuw werd jiu-jitsu verder ontwikkeld door de Japanse samurai’s. de technieken die zij nieuw hadden uitgevonden werden door hun school of familie geheim gehouden. Op deze manier werd jiu-jitsu een uitgebreide vechtsport. Wel had elke meester zijn eigen ideeën die hij zijn leerlingen liet maken.

De oudste en bekendste school waar jiu-jitsu werd gegeven was takenouchi-riu, die bestaat al vanaf 1532. alle bekende jiu-jitsu scholen zaten in het midden van Japan en dat was wel opvallend. Pas in de laatste helft van de 18e eeuw werd jiu-jitsu over meerdere provincies in Japan bekend. Toen de keizer in Japan in 1867 weer aan de macht kwam moesten de jiu-jitsu meesters hun geheimen wel delen met iedereen. Maar dan moest je wel betalen. De politie kon deze technieken goed gebruiken voor hun werk en hadden daarom ook veel belangstelling. Dit gebeurde op bijna het zelfde moment dat judo werd uitgevonden dat was in 1882. jiu-jitsu werd verder bedacht tot aan het einde van de 19e eeuw. In Nederland kwam jiu-jitsu pas in de 20e eeuw als nieuwe sport. Er werd pas in 1910 jiu-jitsu les gegeven. In 1939 nam M. van Nieuwenhuizen de leiding over N.J.J.B.(Nederlandse jiu-jitsu bond. In 1975 werd de budo bond Nederland opgericht die in 1979 veranderd werd in judo bond Nederland war nu ook wel de J.B.N. genoemd word. In de J.B.N. zitten de bonden voor judo jiu-jitsu en aikido.

2. de banden

Je kan deze banden halen:

Witte band 6e kyu rokkyu met de slippen geel oranje groen blauw en bruin

Gele band 5e kyu gokyu met de slippen oranje groen blauw bruin

Oranje band 4e kyu yonkyu met de slippen groen blauw en bruin

Groene band 3e kyu sankyu met de slippen blauw en bruin

Blauwe band 2e kyu nikyu met de slip bruin

Bruine band 1e kyu ikkyu met geen slippen

Hierna komt de zwarte band met een dan

1e dan shodan zwart met een witte streep

2e dan nidan zwart met twee witte strepen

3e dan sandan zwart met drie witte strepen

4e dan yodan zwart met vier witte strepen

5e dan godan zwart met drie strepen met de kleuren rood wit rood

6e dan 6e dan rokudan rood wit geblokte band

7e dan shihidan rood wit geblokte band

8e dan hachidan rood wit geblokte band

9e dan kudan rode band

10e dan judan rode band

11e dan juichidan rode band

12e dan junidan brede witte band.

Je kan alleen hoger dan de 5e dan komen als je iets goed heb gedaan voor de sport

3. training

Iemand die voor het eerst op een training komt zal raar opkijken van de nette regels die gebruikt worden bij jiu-jitsu. Hier zijn een paar van die regels met erbij wat ze betekenen:

1.staand groeten bij het binnen komen en het verlaten van de zaal.

Om de omgeving leerlingen en omgeving te groeten

2. zittende groet aan het begin en eind van de training

Om de leraar en de leerlingen te laten zien dat je respect voor ze hebt.

3. je pak en mond moeten schoon zijn en nagels mogen niet lang zijn je moet er dus verzorgt uitzien.

De meest gebruikte woorden tijdens een training zijn:

Haijime = begin van een gevecht mate = stoppen er word straks verdergegaan

Soremade = stoppen einde les/wedstrijd

Jiu-jitsu kent drie verschillende vormen

karate of wel het schoppen en stoten
de judo vorm staand
de judo vorm op de grond

er word bij de training met meer geoefend dan alleen met dit. Maar je kan altijd wel een van de drie vormen zien in een oefening. Ook kan je trainen in andere vormen dat zijn:

afgesproken aanvallen en verdedigen
afgesproken aanvallen en vrije verdedigingen
vrije aanvallen en vrije verdedigingen

jiu-jitsu is een echte zelfverdediging sport. Jiu-jitsu is minder bekend in Nederland dan judo aikido.

Ik zal nu een oefening laten zien

Nek gepakt overheen stoot

Pols ene hand pakt andere hand vast trekt weg en stoot naar de kin

Ik word van achter bij mijn buik gepakt voet rap lukt niet knokkels lukt niet hoofd arm vast en trap naar de maag

wedstrijden

er zijn twee soorten wedstrijden duo en fighting

duo:bij duo maakt de leeftijd niet uit en het gewicht ook niet. De duos kunnen van 2 man zij 2 vrouwen of gemixt. Hierbij moet je vier series maken pakking omvatting trappen en stoten en gewapende aanvallen. Dit word door de scheidsrechter beoordeeld. Het duo met de meeste techniek en de meeste punten heeft gewonnen.

Het duo systeem is leuk om te zien omdat iedereen heel erg zijn best doet en omdat de koppels al jaren met elkaar trainen zal het nog mooier zijn om te zien.

Fighting systeem: dit is een gevecht tegen een andere jiu-jitsuka het spel heeft ook hele duidelijke regels. Het gevecht is net als bij het duo gemaakt voor verschillende technieken het zijn er drie:een karate gedeelte trappen stoten, een judo gedeelte pakken en werpen en een deel grondtechniek wat ook wel ne waza word genoemd. In de eerste soort moet je 20 sec. blijven stoten en trappen en proberen iemand te raken. Dit is bij de start

Bij de tweede soort is het de bedoeling dat als je een trap krijgt je een worp eraanvast maakt duurt dat te lang moet je weer naar de eerste soort

Als je je tegenstander heb gegooid ga je door naar de derde soort op de grond dus. Je mag dan armklemmen beenklemmen en verwurgingen maken.

Mijn ervaring

Ik zit zelf op jiu-jitsu bij budo sport rust dat is in leidschendam. Deze sportschool doet ook aan judo en aikido. De leraar heet jan rust, hij is streng maar leert je wel heel veel en weet ook wel wat je voelt. Ik doe daar zelf aan judo en jiu-jitsu. Ik heb er al drie keer examen gedaan.

Bij de eerste en de tweede moest ik van alles twee technieken weten ik haalde toen op mijn eerste examen twee oranje slippen en op de tweede haalde ik de gele ban. Op het derede examen moest ik van alle technieken drie dingen weten ik haalde toen mijn oranje ban en slaagde erin een plankje door te slaan. Dat zal ik nu ook voor jullie doen en daarna laat ik nog een stukje film zien.