Spreekbeurt over John Lennon

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Roos

John Lennon

Inleiding

in de jaren 50 van de vorige eeuw werd een nieuw soort mens uitgevonden. Het was geen kind en geen volwassene, maar iets daartussenin, en het werd de tiener genoemt.
Voor die tijd bestonden tieners niet, kinderen werden gewoon van de een op de andere dag volwassen. ze hadden het veel te druk om tiener te zijn. Ze moesten werken, ze waren arm, ze moesten vechten in een oorlog, ze begonnen op hun ouders te lijken en ze kregen zelf kinderen.

Na de oorlog veranderde dat, tieners hadden meer geld en konden de spullen kopen die ze zelf wilden hebben. Ze wilden anders zijn dan hun ouders. Ze wilden rondhangen en stoer doen, hun eigen kapsel kiezen, hun eigen kleren, hun eigen manier van dansen en.. hun eigen muziek. Muziek als the Beatles !

John lennon was lid van de beatles. De band bestond verder nog uit Paul McCartney, George Harrisson (vervanger Stu Sutcliffe) en Richard Starkey. ( vervanger Pete Best) en heette eerst the Quarrymen. Pas jaren later veranderden ze de naam in the Beatles, geinspireerd door de oude band the Crickets.

John en Paul schreven de liedjes, alle ruige liedjes zijn door John geschreven en de rustige door Paul.

John Lennon zelf.

John lennon is geboren in Liverpool. Zijn vader was vaak maanden lang op zee en besloot toen lennon 5 jaar oud was om in Nieuw-Zeeland te gaan wonen. John ging bij zijn tante wonen, Mimi. Die hem goed opgevoed heeft maar volgens John veel te streng.

The Beatles werden al snel heel populair, en John veroorzaakte een internationale rel door in een interview te beweren dat The Beatles populairder waren dan Jezus Christus. Dit veroorzaakte een platenboycot in de USA.

Lennon ging zich steeds meer interesseren in kunst, hij scheidde van zijn vrouw en trouwde met Yoko Ono, een kunstenares. Onder haar invloed werd John steeds radicaler. In november van 1968 gaven JohnandYoko(ze zagen zich als een eenheid) de elpee Two Virgins uit met een naaktfoto als hoes. De muziek werd steeds duisterder. in 1970 schoor hij zijn lange haren af.
Veel mensen vinden dat Yoko Ono hem beinvloed heeft en hem minder Beatle maakte. Ook ging de roddel rond dat John Lennon aan de heroine zou gezeten hebben, maar dat is nooit bewezen.

– Flower Power

John Lennon word gezien als 1 van de starters van de Flower Power.
Flower power ontstond eigenlijk doordat de jongeren geen oorlog meer wilden (Er kwamen protesten tegen de Vietnam oorlog.) en lief wilden zijn voor elkaar.

Dat deden ze door veel wiet te roken, thee te drinken en psychedelische muziek te luisteren. Ze geloofden dat je in harmonie met de natuur moet leven. De ouderen waardeerden dit niet echt.

Amsterdam was in deze tijd ook het magisch centrum van de wereld, ookal werden wiet en hasj nog niet gedoogd. Er werd LSD gebruikt maar verder geen harddrugs, zelfs nauwelijks alcohol.

de Flower power had een eigenlijk kledingstijl ; bloemetjes patronen en kleuren, haarbanden en slippers, hemden en wijde kleren. of juist superstrak zoals de hotpants en de minirokjes.

De flowerpower heeft maatschappelijke betekenis gehad omdat veel sekten en richtingen op het ‘vredesleven’ gericht zijn. Ook in Greanpeace vind je het terug, en in de politiek vind je het terug zoals bij de Sp, Groenlinks en een klein beetje bij de PvdA.
Ook de muziek van nu is erop gebaseerd. ‘Trance’ is oorspronkelijk uit de Flower Power tijd.

-Acties van John Lennon

John Lennon heeft samen met zijn vrouw Yoko Ono een vredesopstand gehouden. Het was rond Kerstmis. Een echte opstand was het niet, maar wel voor de vrede. Ze lagen samen in een zak waar twee mensen in kunnen. Ze hadden allemaal teksten om hun heen. Met zulke teksten:
THE WAR IS OVER If you want it.
Her Peace His Peace.
Terwijl John allemaal liedjes op zijn gitaar speelde deelde zijn vrouw aan iedereen die langs kwam een bloem uit.

Ook heeft John Lennon samen met zijn vrouw als vredesactie een week lang met zijn vrouw in een bed van het Hilton hotel van amsterdam gelegen. De hele kamer werd volgehangen met vredesteksten en de pers mocht van 9 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds langskomen om hen te interviewen. Deze actie hebben ze later nog gehouden in Toronto, Montreal en Canada.

John Lennons Dood

Mark david Chapman was drugsverslaafde, overtuigde Christen en was opgenomen in een psychiatrische inrichting. Chapman was jaren lang een beatlesfan en vooral van John Lennon. Chapman was zo erg geobserdeerd dat hij trouwde met een Amerikaans-Japanse vrouw omdat zij hem deed denken aan Lennons vrouw Yoko Ono. Hij is nog steeds met haar getrouwd.

Toen Chapman’s situatie verslechterde begon hij John Lennon te haten. Hij noemde hem nep, hij begon hem te stalken en ging 4 keer naar New York met de bedoeling om Lennon te vermoorden, Maar hij zette de pogingen niet door.

Op 10 voor 11, 8 december 1980 voor het Dakota gebouw in New York zette Chapman zijn 5e en laatste poging door.

Hij vermoordde John Lennon.