Spreekbeurt over Judo

Judo

ik doe mijn spreekbeurt over

JUDO

Zelf zit ik 2 jaar op Judo bij de judovereniging Jigoro Kano in Ruinen. Ik wil jullie er wat meer over vertellen:

Judo is een Japanse verdedigings-sport. Deze sport is ongeveer 100 jaar geleden uitgevonden door de japanner Jigoro Kano.Hij wilde een wedstrijdsport die ongevaarlijk was en ook veel plezier zou schenken. Hij haalde de gevaarlijke technieken zoals de been en nek klemmen en ook de schoppen en de slagen uit het jiu-jitsu en noemde het Judo.

Judo betekent de weg van de mannelijkheid.

Het judo kwam rond 1945 naar Europa (toen jullie opa en oma klein waren).

Het werd in Nederland pas populair toen Anton Geesink in het jaar 1961 wereldkampioen werd.

Misschien hebben jullie wel gehoord van Mark Huizinga die nu op de Olympische Spelen een gouden medaille heeft gewonnen.

Bij een judowedstrijd moet je de tegenstander met een worp, houdgreep, armklem of verwurging proberen te overwinnen.

Het is niet gevaarlijk want een judoka leert eerst hoe je moet vallen zonder pijn te doen.

De band die een judoka draagt dient ervoor om de judogi (judojas) dicht te houden en de kleur geeft aan hoe ver je al bent met judo.

Achter op de judojas zit het clubembleem.

Er bestaan bij judo 16 examens. Je begint met de witte band, voor elk bandexamen moet je een aantal grepen en worpen kennen. Hoe hoger je komt hoe meer worpen en grepen je moet kennen. De grepen worden steeds moeilijker.

In juli heb ik examen gedaan voor de oranje band en ben hiervoor geslaagd. Ik hoop dat ik in juli volgend jaar examen mag doen voor de groene band. Uiteindelijk wil ik net als mijn judomeester de zwarte band halen!!

Ik zal nu mijn banden laten zien: ……..Ook krijg je van het bandexamen een diploma die zal ik ook laten zien.

Judoka’s tot 12 jaar kunnen ook slippen halen, dit zijn tussenstapjes voor een examen, als je nog niet alles weet wat je moet weten voor de gele band maar je weet wel de helft van de grepen dan krijg je de gele slip.

Vanaf 4 jaar kan je al op judo en je ziet ook wel ouderen boven de 60 jaar die nog aan judo doen.

We hebben 1 keer in de week een uur les. Op de training leren we een aantal grepen en worpen maar je leert ook hoe je goed moet vallen.

Voor sommmige kinderen vindt de dokter het goed dat je op judo gaan want je leert lekker met elkaar te stoeien zonder elkaar zeer te doen, je leert goed bewegen en je moet goed luisteren op judo. Ook krijg je er zelfvertrouwen en leer je wat winnen en verliezen is.

Ik heb al een paar keer meegedaan met een wedstrijd en heb al een paar keer een 2e prijs gewonnen, alleen van Bryan heb ik bij een wedstrijd nog niet kunnen winnen!!!

Nu laat ik een aantal van mijn prijzen zien.

Voordat een wedstrijd begint moet je eerst gewogen worden, je moet namelijk tegen andere jongens die ongeveer net zo zwaar zijn als jou en die de zelfde kleur band hebben.

Als de wedstrijd begint begin je met elkaar te groeten, dat doe je zo: laten zien

Dan begin je met worstelen en probeer je de tegenstander op de grond te krijgen en dan een houdgrrep en dan heb je een punt.

Al je wedstrijden en bandexamens worden opgeschreven in je judopaspoort: laten zien

Wil je ook een keer mee naar Judo ga dan een keer met me mee naar de training.

Nu ga ik met Bryan nog even wat worpen en grepen laten zien.