Spreekbeurt over kalkaanslag

kalkaanslag

Kalkaanslag

Mijn spreekbeurt gaat over kalk en kalkaanslag. Eerst vertel ik wat kalk en kalkaanslag precies is. Dan vertel ik waar kalk vandaan komt en waar je het voor kunt gebruiken. Ook wil ik vertellen over kalk in water en kalkaanslag.

Kalk

Kalk komt uit de grond. In kalk zitten twee stoffen: calcium en magnesium. Kalk zit vaak diep in de grond. Bij Dover, aan de kust van Engeland, kun je goed zien dat er veel kalk in de bodem zit.

Herkomst van kalk

Wat nu Nederland is, was vroeger een zee: de Krijtzee. Deze zee was ongeveer zo groot als heel Europa. Het is al ongeveer 70 miljoen jaar geleden dat die zee hier was.

Op de bodem van die zee (waar we nu op wonen) lag een hele dikke laag schelpen. Toen de zee verdween kwamen er zand- en kleilagen bovenop de schelplaag te liggen. Het zand en klei werd aangevoerd door rivieren.

De zand- en kleilagen hebben de schelpen helemaal plat geperst waardoor er een harde bodemlaag ontstond die op sommige plekken wel bijna 150 meter dik is. Deze bodemlaag bestaat uit kalk.

Vroeger haalde men de kalk uit de bodem om er blokken van te maken die voor het bouwen van huizen werd gebruikt. Ook wordt kalk gebruikt als grondstof voor bouwmaterialen.

Kalkaanslag

Drinkwater komt vaak uit de grond. Omdat het water eerst door de kalklagen heen stroomt, komen er vaak onzichtbare kalkdeeltjes in het water. Als er heel veel kalkdeeltjes in het water zitten dan noemt men het water hard.

Hard water zorgt voor kalkaanslag als het verwarmd wordt of opdroogt. Dat kun je vaak goed zien op de waterkranen in de keuken en de badkamer. Kalkaanslag is het witte laagje wat je dan vaak ziet. De kalkaanslag is heel moeilijk weg te poetsen.

Vooral in bijvoorbeeld de waterkoker kun je de kalkaanslag goed zien. Kalkaanslag werkt isolerend omdat de wanden van bijvoorbeeld de centrale verwarmingsbuizen dikker worden door de kalkaanslag. Hierdoor is er meer energie nodig om evenveel warmte te creëren.

Behalve vervelende kalkaanslag gaan ook apparaten zoals de waterkoker en de wasmachine eerder kapot en heb je meer zeep, shampoo en wasmiddel nodig bij hard water omdat deze producten minder goed oplossen in hard water.