Kamerplant

Kamerplant

Vandaag ga ik mijn spreekbeurt houden over kamerplanten. Bij mij thuis zijn namelijk heel veel kamerplanten, in heel veel soorten en maten en kleuren. Sommige kamerplanten zien er heel vrolijk uit en kunnen bloemetjes hebben. Andere kamerplanten zijn heel scherp en daarbij moet je oppassen dat je je niet prikt. Dan zijn er ook nog de lange kamerplanten, deze komen soms helemaal tot de grond. Daarom zijn kamerplanten zo leuk, omdat ze allemaal ander zijn en voor iedereen zit er wel een mooie bij.

Wat zijn kamerplanten?

Een kamerplant is eigenlijk een cultuurplant. Dat betekent dat het vaak binnenshuis als decoratie gebruikt wordt. Door kamerplanten in huis te halen maak je de binnenkant van je huis altijd wat leuker. Veel mensen vinden het ook fijn om veel groen in huis te hebben. Zo haal je de buitenlucht naar binnen toe! Veel van de kamerplanten die we in Nederland thuis hebben komen uit landen met een tropisch klimaat. Ze zouden snel doodgaan als ze buiten gelaten worden in het koude en natte Nederlandse klimaat. Dat is dus niet zo’n goed idee.

Kamerplant als trend

Net zoals er elk jaar op kledinggebied de nieuwste mode is, zo zijn er ook trends van meest populaire kamerplanten. Op dit moment zijn pannenkoeken planten bijvoorbeeld heel populair. Dit is een plant met blaadjes die op pannenkoeken lijken. Deze plant is best makkelijk te verzorgen en je kan van nieuwe takjes heel makkelijk baby plantjes maken. Stekken noemen ze dat ook wel. Daarnaast is het ook steeds belangrijker dat een plant goed is voor je omgeving. Planten die extra zuurstof uitstoten zijn op dit moment bijvoorbeeld heel erg populair.

Top 10 kamerplanten in 2020

Er is onderzoek gedaan naar de 10 meest populaire kamerplanten in 2020. Hier is een lijstje van deze kamerplanten top 10:

  1. Sanseveria
  2. Calathea
  3. Ficus Elastica
  4. Alocasia Odora
  5. Cactus
  6. Strelitzia
  7. Aloe Vera
  8. Monstera Deliciosa
  9. Zamioculcas
  10. Philodendron

Grappige bijnamen van kamerplanten

Heel veel planten hebben lang geleden Latijnse namen gekregen. Deze namen zijn vaak moeilijk uit te spreken en te onthouden. Daardoor hebben veel planten grappige bijnamen. Vaak kan je de naam van een kamerplant bedenken als je goed kijkt naar hoe de plant eruit ziet. De Alocasia odora heeft hele lange stelen met bladeren die op oren lijken. Daarom heeft deze plant de grappige bijnaam van ‘Olifantsoor’. Pilea Peperomioides is de officiële naam van de pannenkoekenplant. De blaadjes lijken heel erg op kleine pannenkoekjes. Peperomia Caperata wordt ook wel rattenstaart. De takken lijken best wel op hele lange rattenstaarten. De Strelitzia noemen we eigenlijk de paradijsvogel plant door de mooie bloem van de plant. Dan is er ook nog de Monstera deliciosa, deze heeft de bijnaam van gatenplant.

Plantenpotten

Niet alleen de plant is belangrijk bij het mooi maken van je kamer, ook de plantenpot is erg belangrijk. Als je kamer een roze bank heeft dan is een roze plantenpot extra leuk. In alle tuincentra kan je veel verschillende planten potten kopen. Je hebt ze in alle maten en kleuren. Ook de materialen van plantenpotten verschillen. Je hebt bijvoorbeeld plastic potten, keramische potten, maar ook geglazuurde potten. Soms zijn ze waterdicht, maar soms ook niet. Het is dan ook belangrijk dat je vraagt of de pot waterdicht is. Als dat niet zo is heb je een uitlekbakje nodig voor onder de plantenpot.

Verzorging planten

Omdat alle planten anders zijn, hebben ze vaak ook andere verzorging nodig. Sommige kamerplanten willen veel water en andere kamerplanten gaan daar dood van. Daarom is het belangrijk dat je opzoekt op het internet hoeveel water jouw kamerplant mag hebben. Als je wilt dat je plant groeit dan kan je de plant verpotten naar een grotere plantenpot. Het beste kan je dit in de lente doen, want in de winter zijn veel kamerplanten in een soort van winterslaap en zullen ze het niet leuk vinden om verpot te worden. Als ze in de lente weer meer warmte krijgen en willen groeien is een goed moment om ze in een grotere pot te zetten.

Water geven

Als je niet zo goed bent in het water geven van je kamerplanten dan zijn er een paar trucjes die je kan gebruiken om ze toch niet dood te laten gaan. Als je je planten te veel water geeft dan is het handig om hydrokorrels onderin de plantenpot te stoppen. Door deze hydrokorrels kan het te veel aan water uit de aarde lopen en gaat je plant niet dood. Als je je planten vaak vergeet water te geven kun je bij het tuincentrum een soort plastic buisjes kopen. Hier stop je water in en dan zet je ze ondersteboven in de aarde van je kamerplant. Het water loopt dan heel langzaam de aarde in en zo krijgt je plant altijd een beetje water.

Extra verzorging

Buitenplanten halen hun voeding uit de aarde. Door de regen en mest krijgen ze altijd genoeg voeding. Kamerplanten hebben soms te weinig voeding in de aarde. Vooral als je de plant al lang niet hebt overgepot kan het zijn dat de voeding in de aarde op is geraakt. Om je plant dan te helpen kun je speciale plantenvoeding kopen. Er zijn veel soorten plantenvoeding, voor verschillende plantensoorten. Soms stop je deze voeding in de gieter en geef je het aan de plant door water te geven. Andere keren zijn het bijvoorbeeld korrels die je in de aarde stopt.

Groene kneusjes box

Als je niet zo goed weet welke kamerplant het beste bij jou past dan is een tip om een groene kneusjes box te kopen. Dit is een box vol met verschillende soorten planten. Zo kan je alle soorten planten in je huis zetten. Deze box is niet zo heel duur, dat komt omdat het kneusjes zijn. Deze kamerplanten zijn namelijk iets minder mooi of levend en worden daardoor niet meer voor de volle prijs verkocht. Met wat extra liefde worden ze zo weer de oude! Een groene kneusjes box wordt gewoon naar je opgestuurd, dan hoef je alleen nog leuke plantenpotten te kopen.

Mijn favoriete kamerplant

Iedereen heeft wel een favoriete kamerplant. Mijn favoriete kamerplant is zonder twijfel de Nepenthes alata. Deze plant wordt ook wel de Bekerplant of in het Engels de Monkey Jars genoemd. Dit is een vleesetende plant. Aan de blaadjes hangen een soort bekertjes waar je een beetje water in moet doen. Daardoor kan de plant een plakkerig goedje aanmaken dat vliegjes lokt. De vliegjes vallen dan in de bekertjes met water en zo vangt de plant zijn eten. Ook moet je de plant natuurlijk water geven, alleen op vliegjes kan het niet leven.

Meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamerplant

https://www.homeblend.nl/10x-de-populairste-kamerplanten-van-2020/