Kamperen

spreekbeurt over kamperen

Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij mensen in een tent, caravan, camper, huisje of andere soort van accommodatie in de buitenlucht verblijven. Bij kamperen gaat het erom genoegen te nemen met weinig luxe, met de bedoeling om van de natuur te genieten en tot rust te komen. Het gebeurt meestal op speciaal daarvoor ingerichte kampeerterreinen of campings. Maar welke vormen van kamperen zijn er eigenlijk precies? En wat komt er allemaal zoal bij kijken? Dat en meer ontdek je hier!

Kamperen; een korte geschiedenis

De “uitvinder” van het kamperen is waarschijnlijk de Britse kleermaker Thomas Hiram Holding. Hij leefde jarenlang in het wild met zijn ouders, tijdens een reis door de Amerikaanse prairies. Later begon hij met een paar vrienden aan een fiets- en kampeertocht door Ierland en schreef een boek over zijn ervaringen. Dit leidde tot de vorming van de eerste kampeergroep in 1901; de Camping and Caravanning Club. Een aantal jaar later schreef hij een handboek voor campers, zodat hij zijn enthousiasme voor het buitenleven met de wereld kon delen. Dat was het begin van de “kampeercultuur” zoals wij die nu kennen.

Welke vormen van kamperen zijn er?

Kamperen is een ruim begrip, er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden. Dit maakt kamperen dan ook geschikt voor iedereen. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

Kamperen met de tent

Dit is de vorm van kamperen waar je waarschijnlijk het eerste aan denkt. Kamperen met een tent kan zo luxe of basic als je zelf wilt; tenten zijn er namelijk in alle soorten en maten. Handig aan kamperen met een tent is dat je je snel kunt verplaatsen van plek naar plek (bijvoorbeeld wanneer je aan het backpacken bent of wandeltochten maakt). Last minute kamperen is hierdoor bovendien appeltje eitje. Ook zijn de kosten voor een tent stukken lager dan met een andere vorm van kamperen. Tegenwoordig zijn de meeste tenten gelukkig gemakkelijk in gebruik. Je zet je ze al binnen een half uur of minder op.

Kamperen met de vouwwagen

Deze vorm van kamperen is weer helemaal terug van weggeweest. Een vouwwagen is eigenlijk een soort van inklapbare tent/caravan die je achter je auto kunt hangen en gemakkelijk mee kunt nemen op vakantie. Het voordeel van vouwwagens is dat je ze snel kunt op en afbreken, ze lichter zijn dan een caravan en luxer dan een tent. Vouwwagens zijn er net als tenten in alle soorten en maten en je kunt het ook hier zo luxe maken als je zelf wilt.

Kamperen met de caravan/stacaravan

Veel mensen gaan nog steeds kamperen met de caravan. Hierbij kun je kiezen om je eigen caravan mee te nemen of om een stacaravan te huren op de camping. Het voordeel van een eigen caravan is dat je veel opbergruimte hebt en amper tijd kwijt bent met het opzetten. Een nadeel is de zwaarte en het feit dat je minder goed door kunt rijden. Een stacaravan huren is dan een goed alternatief. Je hebt dan niet het gedoe van het meeslepen van een gevaarte, maar ervaart wel alle gemakken van een caravan. Bijna alle campings bieden tegenwoordig bovendien stacaravans aan.

Glamping

Houd je wel van wat luxe, maar wil je toch graag kamperen? Dan is glamping iets voor jou. Je verblijft dan net als bij “gewoon” kamperen heerlijk in de buitenlucht op een camping, maar dan met alle gemakken van dien. Zo staat er bijvoorbeeld een luxe, ingerichte safaritent voor je klaar met comfortabele bedden, veel opbergruimte, een toilet, een keuken en soms zelfs een bad. Op deze manier ervaar je alleen de gemakken van het kamperen en laat je de ongemakken lekker achterwege…

Kamperen met de camper

Reizen met een camper is ideaal voor mensen die veel willen rondtrekken en niet op één plek blijven. Er kunnen namelijk grote afstanden worden afgelegd met de camper en het rijd gemakkelijker dan met een caravan. Bovendien is een camper vaak ruim en zijn alle spullen die je nodig hebt bij de hand. Daarnaast kun je met dit vervoermiddel niet alleen terecht op campings, maar ook op andere plekken die daarvoor zijn aangewezen. Je bent in die zin dus stukken minder afhankelijk en kunt lekker op de bonnefooi vertrekken.

Kamperen in een blokhut

Tegenwoordig zijn er op veel campings ook een soort van blokhutten te huur. Het lijkt dan bijna op een normaal huisje. Vaak zie je ze in berggebieden, vooral in Scandinavië en midden Europa. De hutten zijn meestal traditioneel ingericht en voelen lekker knus aan. Door deze vorm van kamperen voel je je verbonden met de natuur, maar zit je wel lekker warm en beschut terwijl je gebruik kunt maken van je eigen faciliteiten. Wat wil je nog meer tijdens je vakantie?

Wat zijn de mooiste plekken in Europa om te kamperen?

Als je hebt besloten dat je graag wilt gaan kamperen, moet je nog beslissen waar je precies naartoe wilt. Bijna alle landen in Europa zijn geschikt voor kamperen, het ene land nog meer dan het andere. Zo zijn bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Slovenië, Italië, Duitsland en Oostenrijk perfecte kampeerlanden. Al deze landen bieden namelijk goede kampeermogelijkheden op de mooiste plekken en het is hier nooit moeilijk om een camping te vinden die aan je eisen voldoet.

Denk bijvoorbeeld aan campings aan de zonovergoten Costa del Sol in Spanje, die tal van faciliteiten bieden zoals zwembaden, sportvelden, animatie en winkels. Of wat dacht je ervan om je tent op te zetten op een boerencamping op 2000 meter hoogte in de bergen van Zwitserland? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Handige tips om jouw kampeervakantie zo leuk mogelijk te maken:

  1. Bepaal vooraf wat voor soort kampeerder je bent. Houd je van luxe of wil je juist helemaal back to basic gaan? Pas als je dit weet, kun je jouw favoriete camping én de vorm van kamperen daarop afstemmen.
  2. Heb je een camping gevonden die voldoet aan al je eisen? Leg deze camping dan meteen vast. De beste en mooiste camping zitten namelijk erg snel vol.
  3. Ga je kamperen met je eigen tent? Laat je dan goed informeren over verschillende tent types als je een nieuwe gaat aanschaffen. En ook belangrijk: ga “proefkamperen” in je eigen achtertuin of op een minicamping in de buurt.
  4. Pak slim in; wat vindt jij essentieel om mee te nemen tijdens het kamperen? Denk aan etenswaren, spelletjes, kaarsen etc. Check voor vertrek online lijsten van basis kampeerbenodigdheden zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
  5. Investeer in een goede nachtrust. Dat wil zeggen; zorg er altijd voor dat je comfortabele matrassen en slaapzakken meeneemt. Er is niets zo erg als dagen achter elkaar slecht slapen op de camping omdat je matras niet geschikt is. Word je uitgerust wakker, dan wordt het kamperen meteen stukken leuker!
  6. Huur je een tent/caravan op een camping? Lees vooraf dan reviews van mensen die je voor zijn gegaan. Vaak wordt dit vergeten, maar het geeft een goede indicatie van de camping of de accommodatie. Wordt er bijvoorbeeld vol lof over een stacaravan of huisje gesproken en zijn er weinig tot geen minpunten van gasten? Dan kun je er zo goed als vanuit gaan dat je goed zit. Lees je juist het tegenovergestelde; kijk dan liever nog even verder.

Tot slot

Vergeet niet om gewoon te genieten van je kampeerervaring en je open te stellen voor nieuwe, soms misschien wel lastige situaties. Kamperen blijft immers een avontuurlijke vorm van vakantie en daarbij gaat niet altijd alles van een leien dakje. Maar is dat niet juist hetgeen wat ons aantrekt? Juist. Go with the flow; go camping!