Spreekbeurt over Kanker

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Marloes.

Spreekbeurt Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten.

Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel voorkomt.

1. Wat is kanker eigenlijk?

Kanker komt heel veel bij ouderen voor, het is zelfs de tweede doodsoorzaak in Nederland (de eerste is hart en vaatziekte) Kanker is niet een ziekte er zijn heel veel verschillende kanker soorten:

b.v. Nierkanker is iets anders dan longkanker.

Een hersentumor is weer iets heel anders dan leukemie.

Toch hebben al die kanker soorten wel iets gemeen.

Bij alle kankersoorten keert je lichaam zich tegen je .

2. Verschillende soorten kanker.

De cellen van ons lichaam hebben verschillende taken daarom hebben ze ook verschillende eigenschappen.

Ook als cellen kankercellen zijn geworden, blijven die verschillen bestaan.Dat maakt elke soort kanker een andere ziekte. Kanker is dus eigelijk een verzamelnaam net zoals b.v. infectieziekten.

Longontsteking en een zwerende vinger zijn allebei voorbeelden van een infectieziekten, maar je begrijpt zo wel dat het om een heel andere ziekte gaat. Een zwerende vinger is in het algemeen minder ernstig dan een longontsteking en de dokter zou hem dus anders behandelen dan een longontsteking.

Zo is het dus ook met kanker. Er zijn méér dan honderd soorten kanker bekend. Elk soort wordt genoemd naar de plaats in het lichaam waar de eerste kanker cel is ontstaan. Als iemand dus longkanker heeft, weet je dat de eerste kankercellen in een van zijn longen waren.

3. Hoe erg is kanker.

Kanker is een ernstige ziekte. Je kunt er aan dood gaan. Toch zijn niet alle kankersoorten dodelijk.Van alle mensen met kanker geneest ongeveer de helft. Maar sommige kankersoorten zijn veel moeilijker te genezen, maar van de kinderen met leukemie (dat is bloedkanker) geneest ongeveer 75%. Toch is iemand die genezen is van kanker er nog niet van vanaf, daarmee bedoel ik dat iemand geen last meer heeft van ze ziekte. Hij maakt zich nog wel zorgen of hij die ziekte écht kwijt is. Bovendien blijft de omgeving vaak reageren of iemand nog steeds kanker heeft. Het is alsof de kanker je heel leven bij je blijft.

4. Wie of wat.

Kanker komt vooral bij ouderen voor. In 1996 werd kanker in Nederland vastgesteld bij 34.000 mannen en 31.000 vrouwen en daarvan maar 424 kinderen tot 15 jaar. Het enorme verschil tussen volwassenen en kinderen valt direct op.

Bovendien is van de mannen met kanker driekwart ouder dan 60 en

bij de vrouwen tweederde.

Als je in Nederland alle nieuwe gevallen bekijkt, valt op dat longkanker het meest voorkomt.

Er overlijden op dit moment veel méér mannen dan vrouwen aan longkanker. Dat heeft te maken met roken .Vroeger rookten veel meer mannen dan vrouwen. De laatste tijd laatste jaar roken vrouwen net zoveel als mannen.

Bij vrouwen is borstkanker de grootste boosdoener,

dan dikke darmkanker en longkanker.

Bij mannen komen na longkanker prostaatkanker en als derde darmkanker.

Bij kinderen tot 15 jaar is leukemie de meest voorkomende soort en als tweede hersentumoren. Maar, zoals gezegd, kanker bij kinderen is behoorlijk zeldzaam. Iets meer dan 400 kinderen tussen de 0 en 15 jaar krijgen jaarlijks kanker. Als je bedenkt dat er zo’n 65.000 nieuwe kankerpatiënten bijkomen, is dat wel heel weinig.

Gemiddeld geneest de helft van de kinderen.

5. Roken!

Een ding is in ieder geval wel zeker: als je rookt wordt de kans dat je (later) kanker krijgt een stuk groter. Ongeveer 90% van alle longkankergevallen komt door het roken.

En dit is ongeveer 30% van alle kankergevallen.

Behalve longkanker, komen ook kanker in de mond, aan de lippen, aan de stembanden en van de blaas meer voor bij rokers dan niet rokers.

De meeste mensen beginnen tussen hun 10de en hun 20ste met roken. Als je eenmaal rookt, is het heel moeilijk om er later weer mee te stoppen. Het begint vaak met af en toe een sigaret, de eerste jaren is er ook nog niks met je aan de hand, maar dat blijft niet zo als je ouder wordt. Daarom is het nú zo belangrijk dat je erover nadenkt wat de gevolgen van roken kunnen zijn.

6. Voeding.

Het verband tussen voeding en kanker is lang niet zo duidelijk als tussen roken en kanker.Toch lijkt het er sterk op dat mensen die veel groente en fruit eten minder kans op kanker hebben. er zijn ook aanwijzingen dat als je veel vlees en ook vooral veel vleeswaren en worst eet, je meer kans hebt op dikke darmkanker, maar zeker weten ze dat niet.

Wie verstandig wil eten moet er vooral op letten dat hij veel groente en fruit eet en weinig vet. Van af en toe eens patat eten en een kroket eten, krijg je heus geen kanker. Maar iedere dag je honger stillen met junkfood, is bepaald niet gezond.

7. Beweging.

Nog niet zo lang geleden hebben ze ontdekt dat bewegen bescherming biedt tegen bepaalde soorten kanker zoals borst en dikke darmkanker. Het is dus gezond om aan sport te doen.

8. Alcohol.

Ook veel alcohol drinken kan kans op kanker vergroten. Voor tumoren in de mond of keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm is een duidelijke verband met alcohol aangetoond. Men denkt ook dat het de kans op borst kanker vergroot. Het gekke is dat het effect van alcoholgebruikers nog verstrekt word door roken. Als iemand dus veel alcohol drinkt en daarnaast ook nog rookt, wordt de kans dat hij bijvoorbeeld slokdarmkanker krijgt nog veel groter.

9. De zon.

Sommige vormen van straling kunnen kanker veroorzaken. een voorbeeld is ultraviolette straling die in zonlicht zit, maar ook in het licht van zonnebanken. In de zon zitten is fijn, maar je moet jezelf heel goed tegen de straling van de zon beschermen. Mensen die veel in de zon of onder een zonnebank liggen, hebben veel meer kans op huidkanker. Het zijn met name mensen met een lichte huid die de pineut zijn omdat zo’n huid blijkbaar minder goed tegen zonlicht kan.

Huidkanker is vaak goed te behandelen en te genezen.

Maar is een type huidkanker ,de moedervlekkanker die, als je hem te laat ontdekt dodelijk is.

10. Hoe kan je van kanker afkomen?

A. Opereren:

Operen is de oudste en beste manier om kanker te bestrijden. Het gezwel wordt dan weggesneden. Als er dan ook geen uitzaaiingen zijn is de kans op genezing heel groot.

B. Bestralen:

Met bestralen probeert de dokter om met sterke stralen het gezwel te vernietigen. Het is voor de dokter heel moeilijk om te bepalen hoe hij moet stralen. De patiënt krijgt niet in een keer alle straling. Hij moet vaak terug komen bij de dokter, soms wel 5 keer in de week. Ook deze manier heeft niet zulke leuke kanten. Want ook nu kan je kans hebben op haaruitval, je kan erg moe zijn je kan darmklachten krijgen of een rode huid.

C. Medicijnen.

Sinds de jaren 60 bestaan er ook medicijnen die kanker bestrijden. het gaat om medicijnen die het delen van de cellen tegenwerken. Ze heten sito staatikaa. De behandeling met zulke medicijnen wordt

chemotherapie genoemd. Je kunt de medicijnen als tabletten inslikken,

Je kunt ze ook krijgen in de vorm van injectie of in een infuus.

Sommige vormen van kanker zijn met sito staatikaa goed te behandelen, andere helemaal niet. Leukemie bij kinderen kan heel goed met sito staatikaa worden behandeld. Het is zelfs zo dat tegenwoordig ongeveer 75% van de kinderen met leukemie geneest door behandeling met sito staatikaa.

Toch hebben sito staatikaa niet alleen mooie kanten. Ze vergiftigen namelijk niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen. Daarom proberen artsen altijd zo min mogelijk sito staatikaa te geven en ook zo kort mogelijk, want dan helpen ze weer niet. Het is niet makkelijk precies te bepalen hoeveel medicijnen een patiënt kan verdragen. Vooral snel- delende cellen, zoals die van haren en van darmen, zijn gevoelig voor sito staatikaa. Daarom krijgen mensen die deze medicijnen gebruiken vaak last van haaruitval en van buikpijn.

Sommige soorten kanker kun je alleen maar behandelen met bestralen, andere soorten alleen weer operen, en voor de zekerheid ook bestralen.

En soms wordt je vóór de operatie weer bestraalt om het gezwel te verkleinen, want dan is er ook niet zo’n grote operatie nodig.

Ik kan natuurlijk lang niet alles over kanker vertellen, als je geïnteresseerd bent kan je van alles aanvragen bij het Koningin Wilhelmina Fonds. Dat heb ik ook gedaan via internet.

Koningin Wilhelmina Fonds = de Nederlandse kanker bestrijding.

Cadeau van heel veel geld van alle mensen van Nederland toen koningin Wilhelmina 50 jaar koningin was. Koningin Wilhelmina gaf dit geld voor de kankerbestrijding.

Met o.a. dit geld kunnen de dokters onderzoek doen naar middelen voor genezing van kanker

Ook heeft de bibliotheek heel veel informatie.

Ik kan jammer genoeg niet veel plaatjes laten zien. Dit zijn er een paar.

Einde dit was mijn spreekbeurt

11. Vragen

1: Hoeveel kinderen tot 15 jaar sterven jaarlijks aan kanker?

Antwoord: 424 kinderen

2: Hoeveel kankerpatiënten komen er per jaar bij?

Antwoord: 65.000

3: Wat voor soort kanker is leukemie?

Antwoord: bloedkanker

4: Als je teveel onder de zonnebank ligt of teveel in de zon, op wat

voor soort kanker heb je dan kans om te krijgen?

antwoord : huidkanker

5: Waarom hield ik mijn spreekbeurt over kanker?

Antwoord: omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten

wat kanker nou eigelijk is. En omdat het heel veel voorkomt.

Schema voor op het bord:

KANKER: [ OORZAKEN: [ ROKEN

[ VOEDING

[ BEWEGING

[ ALCOHOL

[ DE ZON

[GENEZING [ OPEREREN

[ BESTRALEN

[ MEDICIJNEN

Spreekbeurt:

1. Wat is kanker eigenlijk? Doodsoorzaak nummer 2

2. verschillende soorten kanker: verschillende taken,

verschillende eigenschappen.

3. Hoe erg is kanker? Het is een ernstige ziekte:

4. Wie of wat:

a. Vooral bij ouderen. 34.000 mannen, 31.000 vrouwen, daarvan maar 424 kinderen tot 15 jaar.

b. Er overlijden meer mannen dan vrouwen aan Longkanker:

c. meer bij vrouwen aan borstkanker, dan dikke darmkanker, dan longkanker.

d. Mannen: Longkanker, prostaatkanker, darmkanker.

e. Kinderen tot 15 jaar, leukemie , hersentumor.

5. Roken!

6. Voeding: veel groente en fruit

Niet teveel vlees en niet te vaak veel vet eten.

7. Beweging

8. Alcohol: mond, keel strottenhoofd en slokdarm.

Alcohol èn roken!

9. De zon: ultraviolette stralen:

10. Hoe kan je van kanker afkomen?

a. opereren: Bijwerkingen

b. bestralen Bijwerkingen

c. operen en bestralen of bestralen en daarna opereren.

d. Medicijnen: sito staatikaa oftewel chemokuur.

e. Bijwerkingen: haaruitval, moeheid, buikpijn.

11. Koningin Wilhelmina Fonds = de Nederlandse kanker bestrijding.

Cadeau van heel veel geld van alle mensen van Nederland toen koningin Wilhelmina 50 jaar koningin was. Koningin Wilhelmina gaf dit geld voor de kankerbestrijding.

Met o.a. dit geld kunnen de dokters onderzoek doen naar middelen voor genezing van kanker.

12. Plaatjes: