Spreekbeurt over Kauwgom

Kauwgom

Spreekbeurt

Ik houd mijn spreekbeurt over kauwgom ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik wilde weten hoe de kauwgom wordt gemaakt en waar het vandaan komt.

De geschiedenis van de kauwgom.

7000 jaar voor Christus in het stenentijdperk hielden ze al van kauwen maar dan niet op kauwgom maar op hars en bladeren. De Maya’s uit Amerika kauwden op rubberachtig melksap van Sapodillabomen. De oude Grieken waren tweeduizend jaar geleden de eersten die kauwden op iets wat enigszins met de huidige kauwgom kan worden vergeleken. Zij gebruikten mastiek voor een frisse adem en om hun tanden mee schoon te maken. Die mastiek is hars van de mastiekboom. Vanaf 1800 raakt de ontwikkeling van kauwgom in een stroomversnelling. In 1800 kauwden de indianen op sap van de sparrenboom. In 1850 werd rond de oostkust van Noord-Amerika op kleine schaal gezoete gom gefabriceerd en verkocht. In 1860 arriveert via Mexico en Guatemala de gom van de Sapodillaboom in de Verenigde Staten. Deze gom is dan al zodanig ontwikkeld dat ze zachter is en veel lekkerder smaakt. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog is kauwgom als het ware met de Amerikanen overgewaaid naar Europa. In 1948 werd de eerste kauwgom fabriek in Nederland gebouwd namelijk Leaf en dat is nog steeds de enige.

Hoe wordt kauwgom gemaakt.

Kauwgom bestaat uit drie typen onbewerkte bestanddelen: gum base, zoetstoffen en smaakstoffen. De ruwe bestanddelen worden verwarmd en automatisch vervoerd naar mixtonnen, waar zij vermengd worden tot de kauwgommassa ontstaat. Na het mixen wordt de kauwgommassa weer afgekoeld en automatisch getransporteerd naar de rolmachines. Daar wordt de gom uitgerold en omgevormd tot grote panelen bestaande uit allemaal kauwgomtabletjes. Om de producten te voorzien van een knapperig laagje, worden de voorgevormde tabletjes besproeit met een laag van water, zoetstoffen en smaakstoffen. Deze combinatie vormt zich tot een knapperig om hulsel van de kauwgom. Dit proces wordt ook coating genoemd. Deze stap in de productie van kauwgom is een ingewikkeld proces en vereist een constante elektronische controle van de temperatuur en vochtigheidsgraad. De afgewerkte kauwgompjes worden op geautomatiseerde verpakkingsmachines samengevoegd tot de pakjes kauwgom die we ook in de winkels terugvinden. In de fabriek worden 100 verschillende soorten kauwgom verpakt in meer dan 700 verschillende verpakkingen. De pakjes die klaar zijn, worden vervoerd van de verpakkingsmachines naar de centrale verpakkingstransportband. Gedurende het hele productieproces worden de producten grondig gecontroleerd. Zowel de ruwe basis materialen, de verpakkingsmaterialen en de eindproducten worden eerst gecontroleerd, voordat ze de fabriek verlaten. De kwaliteitscontrole wordt bovendien ook uitgevoerd door de machinewerker tijdens het proces.

Kauwgom.

Van kauwgom word je niet dik. Terwijl de meeste mensen zeggen van wel. Van het kauwen op kauwgom verhoogt je concentratie en het ontspant. Als je in een vliegtuig kauwgom eet klappen je oren niet dicht. Kauwgom kan je ook helpen met het stoppen van roken. Als je kauwgom kauwt waar xylitol in zit is dat goed om je gebit gezond te houden, maar je moet alsnog je tanden poetsen. Kauwgom is in alle soorten, maten, kleuren en smaken te koop. Op veel scholen is een kauwgom verbod, maar ze eten het toch, want als kinderen dan de klas ingaan stoppen ze het onder hun tafel zodat de leraren het niet merken.

Het verwijderen van kauwgom.

Kauwgom is moeilijk te verwijderen. Al ga je tig keer met een bezem over hetzelfde stukje straat. De kauwgom blijft vastgeplakt. De stukken kauwgom moeten 1 voor 1 los gestoken worden met een mes. Soms kan dat niet. Als er kauwgom op een oude steen zit vast geplakt kan je het niet weghalen want dan gaat de steen stuk. Als je verse kauwgom probeert los te peuteren krijg je zachte en kleverige slierten waarvan de helft alsnog blijft zitten. Kauwgom verwijderen moet je dus ook niet in de zomer doen. Door de hitte wordt de kauwgom zacht. Veel schoonmakers gebruikte stikstof, de kauwgom bevroor direct en was dan makkelijk weg te tikken met een hamertje. Maar de stikstof is verboden want het tast het milieu aan. Als je kauwgom op je kleding hebt moet je de kleding in de vriezer leggen, na een tijdje kun je de kauwgom gemakkelijk van je kleding afhalen.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?