Spreekbeurt over Kentucky Fried Chicken

Kentucky Fried Chicken

Julienne Bernabela

Klas H2A MIL

Curaçao

Juf. Cicilia, jongens en meisjes goeiemorgen.

Mijn spreekbeurt gaat over KFC dus Kentucky Fried Chicken. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik heel veel van Kentucky hou en het ook interesant vindt om zijn verhaal te weten. KFC is behalve lekker, vers en knapperig ook uniek. Het menu is gevarieerd, bestaande uit normale gebakken kip, kippenuggets, kippeburger, kippepopcorn, kippewrap enz. Het originele en geheime recept van de uitvinder wordt 70 jaar later nog steeds gebruikt in alle KFC-restaurants over de hele wereld. Dit is de sleutel van het hele succes van Kentucky Fried Chicken.

KFC is een franchise en heeft werelwijd meer dan 14,000 restaurants in meer dan 80 landen. Elk jaar blijft er nieuwe KFC-restaurants bijkomen, dus zijn populariteit is nog steeds aan het groeien. KFC is het grootste restaurantconcern ter wereld.

Een kort geschiedenis over het ontstaan van KFC

De heer Harland Sanders geboren in 1890 in Henryville, Indiana is de oprichter van KFC. Hij moest als kleine jongen van 6 jaar al voor zijn familie koken omdat zijn vader was overleden en zijn moeder moest gaan werken. Op zijn zevende was hij al meester in verschillende gerechten. Later toen hij groot werd is hij niet begonnen te werken als kok, maar is hij gaan werken als tram-bestuurder, soldaat, brandweerman en ging ook verzekeringen verkopen. Pas op zijn veertigste, toen hij een pompstation runde in Kentucky, is hij begonnen met het voorbereiden en serveren van maaltijden aan reizigers in een kleine prive-ruimte van het pompstation. Doordat er steeds meer mensen speciaal voor zijn kookkunsten naar het pompstation kwamen, moest hij zijn restaurant verplaatsen naar een grotere ruimte aan de overkant.

Wegens de grote bekendheid dat de staat Kentucky kreeg door zijn kookkunsten werd hij door de gouverneur van deze staat als Colonel Sanders benoemd. In de negen jaren die dan volgden, ontwikkelde hij zijn geheime mengsel van 11 kruiden en aromaten en prefectioneerde hij zijn kooktechnieken.

Beide zijn tot de dag van vandaag de sleutel van het succes van KFC. In 1952 komt Colonel Sanders met een geweldige idee om geen kippen meer te verkopen maar zijn bereidswijze van kipgerechten te gaan “verhuren” aan anderen tegen betaling (franchise). In 1964 verkocht Colonel Sanders zijn bedrijf aan een groep investeerders en blijft hij alleen als vertegenwoordiger betrokken bij het bedrijf. De huidige naam van dit franchise bedrijf is YUM! Brands Inc. Colonel Sanders is overleden door leukemie in 1980, maar zijn gezicht blijft nog altijd voorkomen op het logo van KFC welke van tijd tot tijd een beetje wordt aangepast.

Franchise

Wat is franchise?

Franchise is een methode van zaken doen waarbij een ondernemer een contract sluit met de eigenaar van een handelsnaam of merk, in dit geval KFC, die hem het recht geeft om tegen betaling een zaak te openen en te exploiteren onder zijn handelsnaam of merk. Deze zaak is dan verplicht de officiele naam, logo, kleur, smaak en kwaliteitsnormen van de franchise altijd te gebruiken. De eigenaar van de handelsnaam of merk wordt franchisor genoemd, terwijl degene die het recht verkrijgt om de handelsnaam te gebruiken franchisee wordt genoemd.

KFC Curaçao

Wijlen de heer de Rooy heeft, samen met de Amerikaanse broers Feldman, KFC op Curaçao geintroduceerd in het jaar 1972, dus 37 jaar geleden, maar sinds 1999 is de KFC-franchise op Curaçao in handen van de heer van Grieken. Op Curaçao zijn er 6 KFC-restaurants. Deze zijn gevestigd in Salinja, Sta Maria, Colon, Brievengat, Punda, en Sta. Rosa (de nieuwste). Er werken daar ongeveer 180 mensen. In het jaar 2007 heeft KFC-Curaçao de prijs gewonnen voor het meest schoonste KFC restaurant in de Caribean.

Verse kippen komen uit VS of Brazilië. Dus geen namaak, worden ter plekke in het restaurant gemarineerd, gepaneerd en gebakken. Het kruidenmengsel en alle andere benodigdheden komen ook uit VS en dienen gecertificeerd te zijn door YUM! Brands Inc. Deze garandeerd de kwaliteit van de KFC-producten.

Tot slot

Tot slot wil ik jullie vertellen dat KFC naast succes, ook problemen kent, o.a. met dierenrechtorganisatie PETA. Deze beweren dat de leveranciers van KFC kippen, de kippen slecht behandelen onder meer in te kleine ruimtes houden. Anderen zeggen dat je dik wordt van Kentucky eten omdat deze worden ingespoten met hormonen. Maar eigenlijk wordt je dik van alles wat je eet als je niet voldoende beweegt. Verder kan ik jullie zeggen dat bijna alles met hormonen wordt ingespoten o.a.: groenten, fruit, vlees, kippen enz. Dit alles moet gebeuren om sneller producten te produceren. Ondanks de bovengenoemde problemen blijft KFC zijn populariteit behouden en het is en blijf lekker. It’s finger liking good.